Mini Billund geopend

Mini Billund, het tweede LEGO museum van Nederland, opende vandaag haar deuren. Uw razende verslaggever HJR-Holland ging er naar toe!

Wagenberg is een klein Brabants dorpje met zo’n 2200 inwoners. Een dorpje waar je normaliter nog nooit van gehoord had en nooit tot je te-bezoeken-lijst zou behoren. Tot nu wellicht, want vanaf vandaag ligt in Wagenberg ‘mini Billund’, een heus LEGO museum met LEGO winkel. Het wordt gerund door A-tembo, bekend bij iedere AFOL neem ik aan.

Het museum zit in een voormalige melkfabriek in het midden van het centrum, en bestaat uit drie ruimtes: een winkel (begane grond), een speel-/bouwruimte op een verhoogde verdieping en een museum op de bovenste verdieping. Op deze feestelijke dag was de toegang tot het museum gratis (geen idee wat het normaliter zou kosten) en werd opgeleukt met een buitentent waar gebouwd kon worden.

In het museum was het druk. Heel druk. Dit laat ik echter niet meewegen in mijn mening over het museum, het was mijn eigen keuze juist vandaag te gaan. De winkel is qua grootte en aanbod vergelijkbaar met de ToysXL; alles wat in de papieren LEGO catalogus staat is aanwezig, aangevuld met wat exclusives, losse verzamelfigs, sleutelhangers, zakjes met onderdelen etc. Advent kalenders miste ik, maar wellicht heb ik er door de drukte overheen gekeken.
whatsapp-image-2016-10-01-at-14-18-31 whatsapp-image-2016-10-01-at-14-47-44

In de bouwhoek kunnen tot zo’n 25 kinderen tegelijkertijd naar hartenlust LEGO bouwen. Er zijn onderdelen en baseplates genoeg om op te bouwen. Dit werd dan ook naar hartenlust gedaan. Zelf keek ik het meest uit naar de bovenste verdieping met het LEGO museum. Eenmaal aangekomen bleek Maico met zijn GBC-layout aanwezig te zijn, in een ruimte die gevuld was met halfronde LEGO displays zoals je die in de winkels vaak vind. Een stukje verder werd veel ruimte gegeven aan het oude houten- & plastic LEGO die LEGO in de beginjaren maakte. Er was een hoek met daarin de bekende tekenfilm met de ontstaansgeschiedenis van LEGO, en rijen autootjes etc. Daarna kwam het échte LEGO aan bod. En juist daar begon voor mij persoonlijk een grote deceptie. Mini Billund staat vol met LEGO, maar voornamelijk ingepakte LEGO. Rijen en rijen vitrines vol met dozen LEGO, sommige gestapeld, anderen verticaal gepresenteerd. En dat had ik niet verwacht. Ik had grote overviews met LEGO setjes verwacht, maar toch zeker niet ongeopend in de doos?! Ingepakt in dozen bekruipt dat gevoel van ‘hé, die set had ik vroeger ook’ een stuk minder dan wanneer het uitgepakt in een vitrine staat. Bijzonder jammer. Als dit een ‘museum’ is en LEGO ‘kunst’, dan zou het toch zeker moeten vallen onder de subcategorie sculpturen, toch zeker niet schilderijen? Maar het gros van wat aanwezig was zat keurig ingepakt, van oud tot nieuw, van gangbaar tot exclusief. Vooral de exclusieve sets vielen hierbij op; die waren er in overvloed. Leuk voor de AFOL om bij te watertanden, maar ik denk dat het grote publiek eigenlijk weinig op heeft met dit soort dingen. In de Star Wars hoek, geplaatst onder een schuin dak, waren de grote UCS sets geplaatst onder een glasplaat die alleen vanaf de bovenkant te zien waren. Waarom? Dit zijn nou juist modellen waar je graag een rondje omheen wilt lopen, om ze vanaf alle kanten te kunnen bekijken… Gemiste kans.

whatsapp-image-2016-10-01-at-14-22-52 whatsapp-image-2016-10-01-at-14-20-48

Wat ook opviel was dat het museum bijzonder vol staat. Eigenlijk té vol naar mijn mening, waarbij je nét geen kruip-door-sluip-door gevoel kreeg. Het museum geeft aan regelmatig van collectie te gaan wisselen, wat ik goed begrijp; je kunt in de relatief kleine expositieruimte eigenlijk maar weinig kwijt. Ik had eigenlijk ook complete(re) collecties verwacht, zoals alle Star Wars sets van 1999 tot nu (is best te doen; ik heb ze zelf namelijk ook allemaal). Maar in plaats daarvan waren er vele hoekjes met kleine potpourri’s van LEGO thema’s: Technic, Star Wars, Fabuland, Classic Space etc. Echter, steeds weer mistte ik té veel binnen dat thema om er écht van te kunnen genieten. Ik was dan ook opmerkelijk snel klaar met het bekijken van het museumdeel van Mini Billund. Ik heb nog een doos LEGO gekocht, en uiteindelijk (mede door de lange rij bij de kassa) na 45 minuten weer vertrokken uit Wagenberg. In het museum zit geen horeca en ook de lokale middenstand is nog niet op deze nieuwe attractie gedoken, je verlaat Wagenberg weer met een lege maag, tenzij je van worstenbroodjes houdt; tegenover het museum zit een slagerij. Ik heb nog een boekje meegekregen van het museum; eenmaal thuis doorgelezen haal ik er totaal niet uit waarom het een bezoekje waard is; het bestaat voor 90% uit opsommingen van wat er in de winkel te vinden is. Stel: je hebt een enorme LEGO collectie. En op een bepaald moment barst de collectie uit zijn voegen. Dan klinkt het opzetten van een LEGO museum als een goed idee. En dat gevoel krijg ik bij Mini Billund. Het is niks meer en minder dan een verzameling die wordt tentoongesteld. Met een winkel en een speelhoek. Maar zelfs de huidige toegewezen ruimte is véél té klein waardoor er té selectief zaken worden neergezet, op een wijze die (denk ik) voor het grote publiek niet attractief genoeg is. Voor dit concept was een opzet zoals op LEGOWorld eigenlijk veel beter geweest: glazen vitrines waar je omheen kunt lopen met daarin complete collecties die dubbel staan opgesteld: én de doos, én het opgebouwde model. Met daarnaast een ruimte waarin makkelijker tijdelijke exposities in geplaatst kunnen worden, waardoor mensen ook vaker dan één keer komen kijken. Want dat mist er nu behoorlijk aan; ik heb totaal geen behoefte hier nogmaals naartoe te gaan. De content is te gering, en LEGO kopen bij A-tembo doe ik liever in de grote stad, of online.

Conclusie:
Het bestaansrecht van dit museum ontgaat mij totaal: het is té klein, de inhoud is té gering, voor kinderen is er behalve bouwen weinig te doen en te beleven, het museum staat té ver buiten toeristisch gebied en ook spontane bezoeken zullen beperkt zijn omdat het afgelegen ligt. Mini Billund is wat dat betreft in mijn ogen niet goed opgezet en er is te weinig over nagedacht. Het is dag één van het museum, maar ik vraag mij nu al af hoe lang Wagenberg van deze attractie zal gaan genieten. Jammer, jammer, jammer!

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Total
0
Share