Pirates door de jaren heen

lego_pirates Pirates_1989_EU.png

Pirates door de jaren heen

Pirates was het eerst vernieuwende thema. Al jaren konden mensen Castle, Space of City (toen Town) kopen. Pirates was vernieuwd qua onderdelen, minifiguren en dynamiek. Het duurde even voordat het een driehoeksverhouding kreeg betreft partijen. Dat was iets dat bij Castle al in 1987 aanwezig was.

Opbouw van het thema was ook duidelijk. Elke partij heeft een schip, een verblijfplaats en iets kleins. In 1991 kwamen twee verblijfplaatsen bij en een paar toevoegingen. In 1992 komt de overgang van de Imperial Soldiers naar Imperial Guards. Ook hier was de opbouw hetzelfde: een grote verblijfplaats, een schip en iets kleins. In 1993 begint het patroon een beetje te vervagen. Eigenlijk worden bepaalde sets vervangen. Het concept blijft staan, maar het is deels vernieuwd met de binnenkomst van de Skull’s Eye Schooner. Renegade Runner en Cannon Cove.

In 1994 deed Islanders zijn intrede en zorgde voor een verlenging van de driehoeksverhouding. Nu werd een hele lijn toegewijd aan een sub-thema en daardoor viel het weer buiten het patroon. In de Islanders sets zaten genoeg Piraten in gestopt om de dynamiek te behouden. In 1995 krijgen de Imperial Guards en Pirates een vervanging/toevoeging van de verblijfplaatsen, maar daar blijft het bij.

In 1996 komt eigenlijk het vervangende thema en breekt volledig het patroon van thema opbouw. De piraten kregen wel een schuilplaats, hoewel deze significant kleiner was en het ontbreken van een fort of grote buitenpost voor de Imperial Armada zorgde niet voor een beter aanzicht in dit thema. In 1997 kwamen wel nieuwe schuilplaatsen voor piraten, maar voegde niet veel toe aan het thema.

Waar ging het mis?

In een zekere zin is niet 1996 het jaar dat het thema achteruitging, maar 1995 is het jaar dat ze van opzet afwijken. De sets van 1995 hebben een mindere impact gehad op het thema met Skull Island (6279) als uitzondering. Daarnaast kwam Lego in een periode waarin te veel nieuwe onderdelen op de markt terecht kwamen en dat de modellen te veel kleuren gemengd hadden. Visueel zagen de modellen rommeliger uit en samenhang in het thema is minder goed te zien. Het andere probleem is dat de destijds nieuwe opzet voor het thema en gewoon niet werkte. 1997 had het jaar moeten zijn om missende factoren op te vullen en kijken of dit thema inderdaad nog verder kon.

1998 verdwijnen de sets en na een gat van 5 a 6 jaar komt een 4+ Juniors lijn op de markt. Deze sets zijn verder niet interessant, maar het verhaal erachter wel. Het thema ging over twee broers (piraten), die ruzie kregen over een schatkaart. Ieder begon bemanning bij elkaar te verzamelen en te strijden om de volledige kaart.

In 2009 kwam een nieuwe Pirates lijn. Deze was hevig geïnspireerd door de 1992 lijn en dat was terug te zien in het fort en de kleine setjes. De lijn was niet volledig. Een set had een gelimiteerde oplage en was niet overal verkrijgbaar. Het schip van de soldaten was niet aanwezig en kwam het jaar daarna, maar dan als exclusieve set. Voor een gemiddelde consument was het thema niet compleet. Dit thema verdween weer om plaats te maken voor Pirates of the Caribbean.

In 2015 komt weer een nieuwe reeks aan piraten sets. Dit lijkt echter weer gebaseerd op de 1992 lijn en deels op de 1995 lijn. In deze nieuwe serie hadden ze gekozen voor een nieuwe versie van de Imperial Soldiers. Deze lijn was ook niet compleet. De Imperial Soldiers hadden geen schip en de bouwwerken kwamen een beetje mager over. Het voordeel van dit thema was dat de twee Imperial Soldiers sets en de twee Pirates sets gecombineerd konden worden.

Toekomstperspectief?

Is er wel mogelijkheid voor een piratenthema in de huidige assortiment? Waarschijnlijk wel, maar net als andere klassieke thema’s moet het niet wereldopbouwende thema zijn maar een verhaal gedreven thema. Pirates moet net iets worden als Hidden Side, NinjaGo, Nexo Knights en dergelijke. Een verhaal met ingevulde personages dat een aantal ‘seizoenen’ meekan. Het verhaal van de 4+ Juniors lijn kan wel een mooi begin zijn voor een nieuwe Pirates thema.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share