Als een van de eersten die de set hebben aangeschaft, schreef Raven een korte recensie over set 10253 Big Ben.
Het gevoel begint bij mij altijd te kriebelen, als de deurbel gaat en de pakketbezorger voor de deur staat. Vervolgens doe je die saaie bruine doos open en komt daar als eerste een factuur uit, maar daarna een hele mooie boxart. Zowel de voorkant als ook de achterkant is met zorg vorm gegeven en is een streling voor het oog.
Als je dan de verpakking opent krijg je een heel mooi boekwerk met daarin een aantal pagina’s met leuke feitjes over de Big Ben. Verspreid tussen de verscheidene stappen maakt dit voor een mooi intermezzo tijdens het bouwen. En dat is een zeer welkome afwisseling, want het zijn veel stenen (volgens mij zelfs in de top 5 meeste stenen ooit in een officiële set). En dan zijn het ook nog grotendeels bricks en plates met een grondvlak van 1×1 stud.
Je begint zoals gebruikelijk met een goede basis, dus ook hier is dit niet anders. In de eerste zakjes zitten veel grote plates, en uit het “algemene” zakje moet je 3 16×16 en 2 8×16 plates gebruiken om een stevige basis neer te zetten compleet met een stuk van het gebouw dat het water in loopt. En de eerste en tweede set met onderdelen vormen een stevige basis waar je al de opzet van de Big Ben goed in herkent. Het door de meeste mensen als groot nadeel gezien van het vele herhalen van zetten en ook de grote hoeveelheid aan kleine onderdelen zie ik zelf juist als een pre. Door dat je veel herhaling hebt komt juist het architectonische hoogstandje wat de Big Ben (zeker voor die tijd) is zeker goed tot zijn recht. De vele kleine bricks zorgen er voor dat je geen grote platen steen hebt en het gevoel creëert van de vele details die het origineel rijk is. Ikzelf heb na elke genummerde reeks zakjes even een minimum van 30 minuten rust gehouden. Want de vele kleine onderdelen en met name de transparante bricks (die net van ander materiaal zijn dan de normale bricks) zorgen er wel voor dat je wat last krijgt van je vingertoppen. Maar ikzelf vind dit het meer dan waard.
De bouw is geen groot meesterwerk in diverse SNOT technieken en is redelijk recht toe recht aan vanaf dit punt, maar ook nu weer wordt door subtiele verspringingen en elementgebruik een mooi en realistisch beeld gecreëerd van dit mooie gebouw. En uiteindelijk is met het optrekken van de muren de grandeur van dit immense gebouw al snel zichtbaar. En dan hebben we het hier nog “maar” over de fractie van het echte complex. Aan het einde van het 5e setje met zakjes heb je dan het volgende gebouw staan en wordt het tijd voor de aanvulling van je drinken en snacks om verder te kunnen bouwen.
Ook hier weer mooie details door alle kleine elementen en subtiele afwisselingen van Tan naar Dark Tan en het transparante zwart.
Vervolgens ga je verder met het afmaken van het dak en de “kleine” spitstoren en deze zitten beiden erg goed in elkaar met ook hier weer alle kleine detailleringen zoals ze horen. Zelfs aan de waterzijde is er gedacht aan de minieme serre die er in het echt ook in zit met grote raampartijen. De goudkleurige onderdelen geven een mooi contrast en laten het gebouw wat luxer ogen.
Met de bouw van de grote toren ben je vooral bezig met het SNOT bouwen van de vier zijden die je in totaal 18 maal moet bouwen, 6 maal 4 studs hoog en 12 maal 6 studs hoog. Deze vormen een erg mooi vorm gegeven geheel. Door dit geheel loopt in het midden een “koker” waardoor uiteindelijk de langste technic as die ik ooit heb gezien loopt om straks de wijzerplaten te kunnen draaien.
Als laatste bouw je de beroemde bel, en natuurlijk het licht boven in de toren. Dit allen omhult door een hele mooi torenhoofd met ook hier de kleinste details die het afmaken. Ook hier veel stapelwerk, en hier en daar een stukje SNOT, maar dit maakt totaal wel een erg mooi geheel.
Als het dan van een afstandje bekijkt zie je een heel mooi totaalplaatje welke ik zelfs na het zien van de designer presentatie en vele foto’s niet voor mogelijk had gehouden. In mijn ogen een must have voor velen want deze set spreekt verscheiden verzamelaars aan. En ook voor de mensen die veel onderdelen zoeken voor MOC’s is het de moeite waard om hem minimaal 1 keer te bouwen alvorens te plunderen.
Foto’s in het originele formaat en meer detailfoto’s zijn te vinden op Flickr.
Toch jammer de Bricksit!
Heheh… Bricksit. Goed gevonden!