Review 70348 Nexo Knights – Lance’s Twin Jouster

Koffiemoc schreef een review van de 70348 Nexo Knights – Lance’s Twin Jouster!

Ik kocht de set om twee redenen. De twee metallic ‘boorkoppen’ leken me fraai als torenspitsen of iets dergelijks, en de bad guy met paarse monnikskap had een magische uitwerking op me. Bovendien viel de prijs me nogal mee: 20 euro. Veel reviews zijn er nog niet. Voorafgaand aan de koop heb ik de doos niet goed bekeken. Was dat dom en werd ik teleurgesteld? Lees en huiver.

 

Review 70348 Nexo Knights – Lance’s Twin Jouster

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Box art front by koffiemoc, on Flickr

Ik kocht de set om twee redenen. De twee metallic ‘boorkoppen’ leken me fraai als torenspitsen of iets dergelijks, en de bad guy met paarse monnikskap had een magische uitwerking op me. Bovendien viel de prijs me nogal mee: 20 euro. Veel reviews zijn er nog niet. Er is een video van Jangbricks zag ik achteraf. Een inventory ontbreekt vooralsnog op zowel Brickset als Bricklink.
Voorafgaand aan de koop heb ik de doos niet goed bekeken. Was dat dom en werd ik teleurgesteld? Lees en huiver.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Box art back by koffiemoc, on Flickr

De achterkant van de doos toont enkele speelfuncties. Lance’s rijdende boormachine blijkt tot een vliegtuig te kunnen transformeren, en kan zelfs opgesplitst worden in een soort smalle deltawing voor zijn robotje, en een motorfiets voor hemzelf. Dat is meer dan ik verwacht had van dit kleine setje. Als bijkomend voordeel werd mijn driewielerangst teniet gedaan. Ik vrees met driewielers altijd met één los onbruikbaar wiel te blijven zitten. Wat op de voorkant van de doos niet zichtbaar is: het voorwiel zit ook middenachter ingebouwd, om Lance’s motorfiets te kunnen laten rijden. Uiteraard zijn er stickers. Ik heb ze (nog) niet geplakt, omdat ze naar mijn idee niet essentieel zijn.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Figs front by koffiemoc, on Flickr
Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Figs back by koffiemoc, on Flickr

De minifigs vallen me niet tegen. De bad guy heeft een nieuw type voetstuk. Het bestaande geestvoetje uit de Ninjago serie en enkele collectible figs is hier vervangen door een vorm die een wervelwind van rotsen voorstelt. De monnikskap is nieuw in het paars. Ik wilde altijd heel graag Jawa’s hebben (Star Wars) vanwege de zwarte hoofdjes met oplichtende ogen. In veel strips, van Suske & Wiske tot Agent 327 is dat hèt middel om een geheimzinnige onbekende vorm te geven. Dit zwarte spookhoofd is een goede vervanging voor zo’n dure Jawa.
Lance zelf is best OK. De prints en kleuren van zijn outfit verschillen van set 70366 Battle Suit Lance, maar de gelaatsuitdrukkingen zijn hetzelfde. Prima als je je superheld eens een ander pakje wilt aantrekken; niet fijn voor armybuilders. (Nexo armybuilding anyone?)

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Lance (left) vs 70366 Lance (right) by koffiemoc, on Flickr

Alle hoofdjes, ook die van de robot, zijn dual sided. De helm van het robotje is voor het eerst in het wit. Het 1×1 tegeltje op de borst is geprint, en zit een tweede keer in de doos als spare part. Er is ook een reserve-exemplaar van de pijl op zijn rug. Ik hou wel van die Nexo-botjes. Ook als partsleverancier. De armpjes zijn algemeen toepasbaar, de schouders vormen een compacte haakse verbinding voor twee bars. Het lichaam is een prima alternatief voor een droid torso als je kleine dieren wilt moccen. Alleen de beentjes snap ik niet helemaal. Je zou verwachten dat de hoogte gelijk is aan een tile met clip + één of twee plates, maar hij is net iets korter. Net als het skeletonbeentje trouwens.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Robot leg by koffiemoc, on Flickr

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Interesting parts by koffiemoc, on Flickr

De set blinkt echt uit in relatief nieuwe parts en parts in nieuwe kleuren. Naast degene die ik hiervoor al noemde bij de figs is dat ten eerste “2×2 corner tile with 45° angle”. (Zo noemt newelementary.com hem in hun review van de modular Assembly Square.) Twee in het wit en vier in donkerblauw. Dan twee witte Nexo schilden, die eerder alleen voorkomen in een Ninjago Tumbler en het Disney kasteel.

Er zijn twee kruisvormige koppelstukken voor assen en bars, geïntroduceerd in 2016 in negen sets. Ik kende ze nog niet, maar ze vormen beslist een oplossing voor het bouwen van fragiele kruisvormige delen op en rondom kerkjes. De as met stop 5L is nieuw in het roodbruin, en zit ook in zeker vijf andere 2017 sets. De lengte 3L werd in 2016 gelanceerd, en zit tweemaal in deze set.

De “Wedge, Plate 2 x 2 Cut Corner” is nieuw in het donkerblauw en we hebben er vier. De inverted bow 1×2 was nieuw in 2016. In het LBG komt ie in zeven eerdere sets voor. De flat silver boorkoppen waar het me om te doen was, zijn gloedjenieuwe parts, net als de trans-neon-oranje speerpunten. Ook geheel nieuw is de bliksemschicht in trans-light-blue, die in tal van 2017 Nexosetjes terugkomt.

Het geprinte tegeltje 1×1 met paardenhoofd op een schildje zat eerder in set 70312. Het trans-clear Nexo schild met print van een gans(?) is nieuw in deze kleur en print.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Building details by koffiemoc, on Flickr

De bouw is niet moeilijk. Er vielen maar twee zaken op. Ten eerste worden er veel clips, (handle)bars en zelfs een click hinge plate ingebouwd, waarvan niet direct duidelijk is waar ze voor bedoeld zijn. Dat komt aan de orde bij de speelfuncties. Ten tweede wordt het middenachterwiel in een technic frame 4×6 ingebouwd. Dat gebeurt niet met een as 4L en twee half bushes, kennelijk is dat toch teveel gepruts voor kinderen. In plaats daarvan wordt een bar 4L door twee half pins in het frame gestoken, terwijl in het wiel een 3/4 pin zit. Dit heb ik nog niet eerder gezien in een setje. De bar kan een kind weer verwijderen met een antenne of een flickfire-missile.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Flying mode by koffiemoc, on Flickr
Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Play feature disconnect the vehicles by koffiemoc, on Flickr
Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – 70366 with 70348 wings by koffiemoc, on Flickr

De speelfuncties kun je al zien op de achterkant van de doos. Zoals ik al vertelde kun je het grondvoertuig openklappen tot een vliegtuig. In een tweede stap kun je Lance’s motorfiets (de romp) loskoppelen van de vleugels door de as 5L in te duwen. En dan kun je ten derde de vleugels aankoppelen aan set 70366 Battle Suit Lance. Daarmee is het raadsel van de overdaad aan clips en hinges opgelost. Voor de liefhebber geeft de vleugels-wijd-modus ook toegang tot de immer overbodige flickfire missiles. Lance kan een boorkop loshalen en als toernooilans gebruiken.

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Play feature Lance by koffiemoc, on Flickr

Zonder stickers ziet het model er even goed uit als met, imho. Zowel in in- als uitgeklapte toestand OK, hoewel niet opwindend wel swooshable. Losgekoppeld kan de motorfiets ermee door, maar die losse vleugels… mwoah. Aan de battle suit gekoppeld wordt het een soort steltloopvliegtuig, waarin de figuur van Lance enigzins verzuipt.

Al met al werden mijn verwachtingen overtroffen. Dat ligt enigzins aan de transformerachtige speelfuncties, behoorlijk goed voor zo’n klein model. Het zijn vooral de vele tamelijk nieuwe parts die me charmeren. De bad guy en de robot helpen ook mee. De adviesprijs van 20 euro voor 215 parts plus 12 spares is prima. Ik denk dat de onderdelen prima te gebruiken zijn in mijn verzameling. De donkerblauwe wedge plates in vliegtuigjes, specifieke Nexo parts passen vaak in een normale castle setting. Alleen het windshield en enkele andere trans-neon-oranje parts zoals Lance’s vizier hebben een hoog scifi gehalte, waardoor Space de enig mogelijke setting lijkt.
Als je acht jaar bent en van swooshable spaceridder transformers houdt: direct kopen. Dat geldt ook voor partofielen zoals ik, die niet kunnen wachten op de Assembly Square. In andere gevallen kun je even afwachten of Kruidvat de kleinere setjes net als de eerste Nexo-wave goedkoop gaat aanbieden. Een aanrader is deze set zeker!

De cijfers:
– looks: 7
– speelfuncties: 8
– waar voor je geld: 8
– parts: 10
– bruikbaarheid in andere thema’s: 9
Totaal: 8,5 / 10

Oh ja, die torenspitsen!

Afbeelding
70348 Nexo Lance Twin Jouster – Church tower with Nexo parts by koffiemoc, on Flickr

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Total
0
Share