Review: 4000020 H.C. Andersen’s Clumsy Hans

Forumlid legojeroen schreef een review over een bijzondere set, namelijk 4000020 H.C. Andersen’s Clumsy Hans.

Voordat ik inga op de set zelf heb ik eerst even een achtergrondverhaal:

In 2014 waren mijn vriendin en ik onder de gelukkige geselecteerden voor de Inside Tour van 2015. Aangezien er her en der al veel over te lezen is ga ik niet teveel in over wat de Tour inhoud, maar laat ik voorop stellen dat het een paar geweldige dagen waren!

Zoals altijd krijgen alle deelnemers aan het einde van de Tour een speciale set. De set die dat jaar werd uitgereikt spreekt mij erg aan. Als groot sprookjes fan is het natuurlijk geweldig om een model te krijgen gebaseerd op een verhaal van één van de beste sprookjesschrijvers. Later kwam ik er ook achter dat de set ooit een houten model is geweest welke gemaakt is door Lego voordat ze met plastic aan de gang gingen. Dit houten model was ook nog eens het eerste model wat Lego maakte met een menselijk figuur. Deze heb ik per ongeluk op de foto gezet, waar ik later achter kwam toen we thuis de foto’s doornamen.

Aan de rechterkant staat het houten model, tentoongesteld in het Idea House. Het houten model is ontworpen door Dagny Holm, een nichtje van Lego oprichter Ole Kirk Kristiansen. Ze heeft het model gemaakt rond 1936. Later, wanneer Lego aan de bekende blokjes ging maken, kwam Dagny terug en ging ze Lego modellen maken voor in de parken. Omdat er nog maar weinig verschillende onderdelen waren in die tijd, was het wat lastiger om een levendig model te maken. Toch deden zij en haar team daar hun uiterste best voor. Clumsy Hans is één van de vele modellen die Dagny heeft gemaakt.

Misschien vraag je je af waarom ik, als ik toch zo enthousiast ben, die set niet direct in elkaar heb gezet. Mijn vriendin en ik hadden plannen om een huis te kopen. En dat huis moet natuurlijk ingewijd worden. Hoe nu beter dan met het bouwen van deze set. Vorige maand zijn we verhuisd en afgelopen weekend konden we dan eindelijk de eerste Lego set in ons nieuwe huis gaan bouwen!

blablabla achtergrond verhaal, emoties blabla kom op met die review! Okee, daar gaan we!

Doos en instructies
De doos is anders dan de normale Lego doos. EHet een kale witte doos met een geprinte sleeve eromheen. Op de sleeve staat natuurlijk de set, maar ook een foto Dagny de de benodigde set informatie. Elke doos in met de hand genummerd en werd gesigneerd door de designer, Steen Stig Andersen.

Op de achtergrond staat het hele verhaal van Dagny en een foto van alle Tour deelnemers. Om privacy redenen (van die mensen) zal ik daarom niet de achterkant van de doos posten.

Het papier instructie boekje voelt net even anders dan dat van het normale boekje. Als we het boekje openslaan zien we het gehele Clumsy Hans sprookje in het engels. Best een leuk verhaal!


Voordat we beginnen met de instructies zien we nog de verwarde minifig die erg wanhopig naar een berg blokjes kijkt.

Onderdelen
Laten we om die verwarring te vermijden de onderdelen maar even sorteren. De zakjes lijken met hitte geseald te zijn en niet echt open te scheuren. Na wat knipwerk komen de blokjes dan toch vrij uit hun vertrouwde omgeving.Een hoop 1×1 en 2×1 plates op tafel in veel verschillende kleuren. Er zitten ook nog 2 onderdelen met exclusieve prints in deze set:

Het lijkt erop alsof we alles op een rijtje hebben. Tijd om te bouwen!

De bouw
We beginnen met het maken van de onderkant. Het lijkt erg op het begin van een Architecture set. Veel grote plates aan elkaar maken en omlijnen met zwarte tiles.

>

In de volgende stappen maken we de boom, welke groter is dan je zou verwachten. Ook nog wat landschap details worden toegevoegd, met onder andere een klein plasje water.

Als laatste is de ster zelf aan de beurt; Clumsy Hans! Hans rijd op een geit (genaamd Billy) en heeft 2 voorwerpen vast, te weten een dode kraai en een klomp vol modder. Hans heeft een mooie Lego-gele huidskleur.

Het model
Na 2 uur bouwen is de set af. De gehele set in groter in afmeting dan ik eerst dacht.

Daar staat ‘ie dan, te pronken op de eetkamertafel 😛

Eindoordeel
Het is voor mij erg lastig om een geheel onzijdig oordeel te geven over deze set, vooral omdat er, naast dat het een bijzondere set is, ook veel mooie herinneringen aan zitten. Het model is wel echt een display-only set. Er zitten geen speelfuncties op en daar is deze set ook niet voor bedoeld. Als ik een cijfer moest geven aan deze set krijgt ‘ie van mij een 8.5.

Ik hoop dat jullie het een leuke review vonden, bedankt voor het lezen :duim:

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share