Review: 31048 – Lakeside Lodge (2016)

Jaar: 2016
Parts: 368
Minifigs: 1
Prijs: € 29,99 (maar online ook wel voor 22 euro verkrijgbaar)

Sets uit de Creator-serie hebben vrijwel altijd twee alternatieve modellen, waardoor je als het ware drie modellen voor de prijs van één koopt. Vaak zijn dat auto’s of andere voertuigen, maar gelukkig zitten er ook gebouwen tussen zoals de 31048 Lakeside Lodge (“Huisje aan het meer”). Deze set kwam in 2016 uit en ik moet zeggen dat ik lang getwijfeld heb of ik hem nou wilde of niet. Extra reden voor een recensie dus!

Zoals altijd begin ik eerst met het tweede alternatieve model, een soort schrijvershut:

Op een ondergrond van twee 8×16 plates is een soort tuinhuisje gebouwd waar een schrijver zich kan terugtrekken om te werken aan zijn nieuwe boek. Aan de binnenkant zijn namelijk alleen een tafeltje en een stoel, met op de tafel een envelop en een inktpot, en op een plank nog een koffiekopje. Boven de tafel hangt een (opgezette) vis, dus de schrijver zal vermoedelijk ook een actief hengelaar zijn. Een lichte werkplek is duidelijk belangrijk, want aan één kant zijn drie ramen naast en boven elkaar gemaakt. Een leuke werkplek, maar nog niet geheel overtuigend. Bovendien wordt slechts de helft van de beschikbare onderdelen (183) gebruikt. Dit model heb ik dus weer snel afgebroken.

Het eerste alternatieve model is een soort observatiehuisje voor astronomen:

Kijk, dat begint al ergens op te lijken! Ook dit is maar een klein huisje, met wederom de twee 8×6 plates als basis. Binnenin ook hier een tafeltje (dit keer een schuine plate in één van de hoeken) met envelop en koffiekopje. Geen stoel vreemd genoeg, maar een 2×2 ronde zwarte plate als poef of krukje voldoet ook. Bovenop het dak is een telescoop gemonteerd, zodat de astronoom daar in alle rust zijn waarnemingen kan doen. Het ding kan maar één kant op worden gericht, maar wel omhoog en omlaag en dat zal voor kinderen al meer dan genoeg zijn. Voor dit model worden 229 parts gebruikt en dat is nog steeds niet heel veel, maar het is best een aardig alternatief model.

Dan het hoofdmodel:

De reden dat ik het hoofdmodel altijd als laatste bouw, is dat ik dan niet wordt teleurgesteld door de alternatieve modellen. Want laten we eerlijk zijn: hier gaat het uiteindelijk om! Dat is alleen al te zien aan het boekje, dat een maatje hoger is dan de boekjes van de alternatieve modellen (irritant om op te bergen, helaas). In dit model worden ook alle 364 parts gebruikt (de 4 resterende parts zijn voor de minifig, die overigens sprekend op jeroend lijkt, en de extra parts reken ik natuurlijk niet mee).
Ook dit model heeft als basis de twee 8×16 plates, maar aan de voorkant is met behulp van wat blauwe plates nog een vijver/meer van vier studs breed gemaakt. Dit huisje bevat niet alleen een tafel/bureau met envelop en inktpot, maar ook een keukenblokje met een omgekeerde gele bloem in de koekenpan (roerei?) en een smal bed. Op een plank staan nog een opbergbus en de onvermijdelijke rode koffiekop.
Er is, zeker in vergelijking met de alternatieve modellen, ook veel aandacht besteed aan de afwerking aan de buitenkant. Aanwezig zijn een bijl op een hakblok, blokken hout, een brick-build dennenboom en een kampvuur waar een vis op ligt te roosteren. Een heel leuk detail vind ik de waterlelies in het water. Twee groene ronde 2×2 tiles met gat erin zijn voorzien van een geel bloemetje. Heel simpel, enorm doeltreffend. Een kikker in het water maakt het tafereel compleet.
Extra leuk is de brick-build eland. Met 36 onderdeeltjes (waarvan 12 voor de poten) is heel snel een erg overtuigend dier gebouwd, dat erg uitnodigt tot enkele BrickLink-bestellingen om ook vriendjes en vriendinnetjes te kunnen bouwen.

Al met al is het hoofdmodel een heel aardig huisje, dat zomaar aan een Zweeds of een Fins meer zou kunnen staan. Als je van vissen houdt en het niet erg vindt om alleen dieren als gezelschap te hebben, zou je het daar prima een week of wat kunnen volhouden.

Aanvankelijk was de 31048 een set die ik er wel leuk uit vond zien, maar die ik om de één of andere reden toch niet snel zou kopen. Ik ben daar een beetje van teruggekomen, en wel om de volgende redenen.
Afgezien van de eland zijn er niet echt interessante bouwtechnieken. En qua parts is het ook allemaal niet zo opwindend. Afgezien van de groene ronde 2×2 tiles met gat erin, is de kans groot dat je alles al wel hebt. De minifig is best leuk, maar niet heel bijzonder (behalve dan misschien voor jeroend). Eigenlijk is er dus niet veel reden om deze set aan te schaffen. MAAR.

Alledrie de huisjes zijn open te klappen doordat de twee 8×16 plates zijn verbonden met scharnieren. De binnenkant is dus goed toegankelijk en bespeelbaar. Behalve veel bruikbare ‘gewone’ bouwsteentjes zitten er interessante plates tussen, zoals blauwe, groene en dark tan corner plates, en groene kwartronde 4×4 plates. Tel daarbij op een minifig, een vis, een kikker, een emmer, een bijl en een schep, en je hebt wel een leuke bouwset waarmee je beginnende MOC’ers of je kinderen/neefjes/nichtjes/wiedanook echt een groot plezier kunt doen.

Kortom: voor de meeste AFOLs biedt deze set weinig nieuws, en er is weinig reden om hem voor jezelf te kopen. Maar voor iemand die nog niet veel Lego heeft, is dit wel een ongelooflijk leuke set om cadeau te krijgen. Niet alleen vanwege het model zelf, maar ook vanwege de parts: die zijn voor elke beginnende MOC-er een uitstekend begin van de collectie.
Aan het begin van deze recensie schreef ik dat ik lang heb getwijfeld of ik deze set wilde of niet. Inmiddels ben ik er wel uit: in de zomervakantie ga ik de set weer afbreken en de parts ga ik gebruiken voor MOCs. En de kans is groot dat ik de set nog wel één of twee keer ga kopen om cadeau te doen 😆

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share