De 10210 Imperial Flagship is inmiddels al uitgebreid besproken in dit topic op het oude forum. Een uitgebreide recensie is tevens te vinden op Eurobricks, en er is ook een apart topic voor eti’s versie voor Baron van Zwijnenburgh. Toch verbaasde het me een beetje dat er hier nog geen recensie van was, want er valt nog wel het een en ander over te zeggen.
Allereerst wat basisgegevens:
Set: 10210 Imperial Flagship
Jaar van uitgave: 2010
Aantal parts: 1618
Aantal minifigs: 9
Adviesprijs: 149,99 euro
Een prettige eigenschap van de specials is dat de doos weliswaar enorm is, maar ook bijzonder goed gevuld. In totaal komen er twee boekjes, acht rompdelen, één losse jurk en 22 zakjes met onderdelen uit. Alles zit goed verpakt, met uitzondering van de boekjes natuurlijk: één ervan was gescheurd. Beetje jammer dat TLC daar dan niet een zakje of iets dergelijks omheen doet…
De losse jurk is ter vervanging van de jurk die in één van de zakjes zit, volgens de recensie op Eurobricks omdat die een verkeerde kleur had. Vreemd genoeg hebben beide jurken in mijn doos dezelfde kleur. Nou ja, een extra exemplaar is nooit verkeerd. De minifigs hebben we allemaal eerder gezien in de Pirates II-sets, al heeft de piratenkapitein om onverklaarbare redenen geen doodskop op zijn steek. Waarom?
De bouw van het schip begint met de romp. Zoals elders al vermeld, trekt de romp tijdens de eerste bouwfases wat krom. Ik verlies daardoor voortdurend de blokjes die onder de rompdelen alles bij elkaar houden. Na verloop van tijd trekt het allemaal wel recht, maar ik maak me enige zorgen over de levensduur van de opbouw van de romp: die onderdelen staan natuurlijk voortdurend onder spanning…
Bij de boeg is een aantal donkerbruine slopes gesnot om een hogere opbouw te krijgen. Het is niet het sterkste deel van het schip, omdat aan beide kanten de opbouw slechts op twee punten vastzit: aan de bovenkant zit een halve Technic pin en aan de onderkant gaat een modified plate over een stud heen. Ik heb ter versteviging een 4L-bar in die stud gestoken, dat helpt behoorlijk. Toch is het niet het zwakste deel van het schip. Dat is de boegspriet: die zit slechts met een as connector op een asje vast. Uiteraard sneuvelde dat naar de meeting zowel op de heen- als op de terugweg…
In de boeg zit verder de ankerketting en het mechanisme om het anker op te halen. Niet alleen realistischer dan het touw van bijv. de 6285 Black Seas Barracuda, maar stiekem ook een stuk leuker 😉 Ook de gevangenen worden hier opgesloten – wel een beetje een vreemde plek, de ankerketting gaat dwars door hun verblijf heen en dat biedt toch mogelijkheden zou je zeggen… Achterin de romp is de kombuis, met alle benodigdheden en zelfs een kip aan het spit. Het roer is niet bestuurbaar, maar persoonlijk vind ik dat nauwelijks een gemis. Het geschutsdek is voorzien van slechts vier kanons, maar de vier ontbrekende zijn natuurlijk zo bijgekocht. Jammer dat er maar twee kratten ammunitie zijn bijgeleverd, dat hadden er wel vier mogen zijn (maar goed, ook die kun je bijkopen natuurlijk).
Na de bouw van de romp komt het middenstuk met twee masten. De ra’s worden gemaakt middels een 90-tal roodbruine axle connectors en ik moet zeggen: erg mooi! De masten zelf vind ik wat minder. In de oude Pirates-schepen hadden de masten een platform waar je nog eens een uitkijk kon neerzetten, nu moeten die zich behelpen op een uiterst smal randje. Uit oogpunt van stevigheid van de mast en ra’s snap ik de gekozen oplossing wel, maar als je toch al zo’n zwakke boeg hebt, waarom dan wel voor deze oplossing kiezen? Ook het nieuwe want vind ik minder mooi dan het oude want en ik had graag een andere bevestiging gezien dan de ExoForce/Bionicle armen. Maar toch, al met al staat het zeker niet verkeerd.
De kajuit vind ik persoonlijk het beste deel van het schip. Hij is met bijzonder veel oog voor detail ontworpen en zelfs in de lantaarns zijn twee verschillende kleuren glas aangebracht, alsof er echt vlammetjes in branden. Binnenin is (door PotC-geïnspireerd?) zelfs een orgel voor de kapitein. Jammer van de nieuwe hinges, zoals eti heeft laten zien zouden de oude fingerhinges hier een stuk mooier zijn geweest. Dit deel van het schip bevat ook de bezaansmast, die net als de andere masten dwarsgetuigd is – historisch niet correct, maar uit design-oogpunt wel begrijpelijk.
Zowel het dek met de fokkemast en de grote mast als de kajuit met de bezaansmast zitten in het midden van de romp vastgeklikt op slechts vier studs. Het is verbazingwekkend stevig allemaal. Het is werkelijk een prachtset om te zien, zeker met die mooie zeilen. Wat mij betreft zijn er wel wat kleine puntjes voor verbetering vatbaar, maar absoluut een set die zijn geld waard is!
Tenslotte nog één puntje van kritiek, maar dat betreft niet per sé deze set: zouden in de bouwinstructies de zwarte parts weer net als vroeger kunnen worden aangegeven? Het is dat er geen onderdelen in zowel zwart als donkerbruin als donkerblauw voorkomen, anders zou het verschil echt nauwelijks te zien zijn geweest!