Lego Racers – Video Game

Inleiding

Een review over een oude Lego video game? De laatste tijd ben ik er steeds meer mee bezig en het is inmiddels alweer 25 jaar geleden dat deze verscheen. Het was vrij uniek om zoveel Lego thema’s en personages in een spel te zien. Het is ontwikkeld door High Voltage Software en uitgegeven door Lego Media.

De personages

In het spel zijn in totaal 24 personages, maar de 8 belangrijkste worden even uitgelicht in volgorde van het spel.

 • Captain Redbeard: kapitein van de piraten en de eerste toernooi leider. Hij rijdt in een bruin/gele wagen met een kist voorop. Captain Redbeard prefereert de rode Bricks
 • King Kahuka: koning van de Islanders en de tweede toernooi leider. Hij rijdt in een gekleurde .. met daarop een beeld. King Kahuka prefereert de blauwe Bricks.
 • Basil the Batlord: heerser van de Fright Knights en derde toernooi leider. Hij rijdt in een zwartrode wagen met achterop een grote uitlaat. Hij prefereert de groene Bricks, maar als je voor hem rijdt prefereert hij de rode Bricks.
 • Johnny Thunder: avonturier en archeoloog en de vierde toernooi leider. Hij rijdt in een wagen dat overeenkomt met de Scorpion Tracker, maar dan met uitlaten bovenop de achterkant.
 • Baron von Barron: verzamelaar van voorwerpen uit de oudheid. Hij is de vijfde toernooi leider. Zijn wagen lijkt op de auto uit Spider’s Secret (5936), maar dan voornamelijk donkergrijs en geen smalle voorkant. Baron von Barron prefereert blauwe Bricks.
 • Gypsy Moth: vrouwelijke piloot van de Insectoids van de Zotaxians en zesde toernooi leider. Gypsy Moth rijdt in een wagen met de kleuren zwart, blauw en donkergrijs. Ze prefereert de blauwe Bricks.
 • Rocket Racer: de snelste coureur die er bestaat en de laatste toernooi leider. Hij rijdt in een grijszwarte wagen met rode en blauwe accenten. Hij prefereert de groene Bricks.
 • Veronica Voltage: vrouwelijke coureur die jouw opponent is in de tijdraces. Ze rijdt in een wit-zwarte wagen met blauwe en rode accenten. Veronica prefereert de groene Bricks.

Het spel

Het spel bestaat uit 25 circuits, waarin de eerste 3 tournamenten bestaan 12 verschillende circuits en 3 opvolgende tournamenten bestaan uit 12 gespiegelde circuits en als allerlaatst is 1 circuit in stijl van Rocket Racer. In het spel kan je jouw eigen personages en auto’s bouwen. De onderdelen zijn dan ingedeeld in the thema’s die je vrijspeelt.

Op iedere circuit “liggen” gekleurde 2 x 3 Bricks om op te rapen : rood is iets om af te vuren; geel is iets om achter te laten; groen is versnelling en blauw is een schild. Op het circuit liggen witte Bricks 1 x 2 Bricks om de gekleurde Bricks op te waarderen. De aanval of versnelling wordt dat intensiever. In volgorde van geen witte Bricks naar maximaal 3 witte Bricks.

 • Rood: kanonskogel, enterhaak, toverstok (bliksem) en 3 doelzoekende raketten.
 • Geel: olievlek, dynamiet, hangende magneet en een vloek van de farao.
 • Groen: kleine boost, grote boost, dubbele boost (je komt van de grond) en een tijdsprong.
 • Blauw: blauwe schild (5 sec.), groene schild (6 sec.), gele schild (8 sec.) en het rode schild (10 sec.)

In een toernooi, enkele race of tijdrit worden 3 rondes gereden. Als een toernooi gestart wordt, dan moet je in de top 3 staan in het eerste circuit om verder te kunnen in toernooi. Als je dat niet haalt, dan houdt het op en moet je opnieuw beginnen.

Toernooi 1

In dit toernooi strijdt je tegen Captain Redbeard en tegen vier andere deelnemers. De andere deelnemers zijn Pharaoh Hotep, Rob-N Hood, Governor Broadside en Ann Droid.

Het begint met Imperial Grand Prix. Het startpunt is in de havens. De gebouwen in de havens hebben gelijkenissen van Imperial Trading Post (6277). Het tweede deel van de havens is een kraan met een kist (waar je tegenaan kunt rijden). Vervolgens wordt er een grot in gereden en gaat in fases omhoog. Op het hoogste punt kan je met een rode Brick tonnen wegschieten om de bocht af te snijden. Als je goed terecht komt, heb je een kleine boost. Je slaat echter wel 3 witte Bricks over. Je rijdt de grot uit en rijdt je een brug over. Er wordt een kanon afgeschoten van de Canon Cove (6266). Daar rijdt je langs en met een afdaling kom je zo weer in de haven terecht bij de finishlijn.

Het tweede circuit is de Dark Forest Dash. Dit level oogt donker, omdat je in de nacht rijdt. Bij de start zie je een boom met boomhut waar een toverstaf omheen zweeft. Al snel volgt een slinger bocht en hier en daar zijn boomhutten te vinden. Na de slingerbocht volgen drie grote 180 graden bochten. De tweede gaat langs een waterval en deze is over te slaan met een korte sluiproute. In de derde bocht zweeft een spook langs en als je geraakt wordt, wordt je verhinderd. Vervolgens gaat de weg omhoog richting het Black Knights kasteel. en blijft stijgen totdat je het kasteel uitrijdt en dan met een steile helling naar beneden gaat. Zo kom je weer bij het startpunt.

Het derde circuit is de Magma Moon Marathon. Deze is op een blauwe planeet (Exploriens) en begint met een lichte helling. In de bocht zie je een Explorien aan het werk. Na de bocht rijdt je een grot in, waarin een magmahaard is. Als je zijkant van de weg raakt, die je het laserscherm tussen de palen langs de kant oplichten. Na de grot rijdt je over kleine kraters en als je een schild hebt, zie je links een LURP “knipperen” en kan je door de LURP heen rijden. Zo kom je weer in de grot terecht waar de magmahaard is en rijdt je langs de Unitron basis (6991) en als je de grot uit rijdt kom je achter de Android Base (6958) en rijdt je het plateau af en ben je bij de finishlijn. Als je geen schild hebt, moet je het parcours verder rijden en kom je 3 keer scanners tegen in de vorm van poorten waar je onder door rijdt. Links is de kleur rood en rechts is de kleur blauw. Als je de juiste combinatie hebt, gaat de Android Base open en kan je een groene Brick pakken en een paar witte Bricks en zo snijdt je de bocht af. Heb je niet de juiste combinatie, zie je naast de Quartedome de scanner staan met de juiste kleuren combinatie en volg je de grote bocht naar de finishlijn.

Het laatste circuit is de Desert Adventure Dragway. Dit is in de woestijn en je gaat direct een tempel in met daarin een daling en een helling. Als je de tempel uitkomt zijn er twee scherpe bochten gevolgd door een grote bocht. In de grote bocht kan je op een muur schieten en opent de eerste afsnijroute. De muur gaat vervolgens weer dicht. Deze volgt een gang naar beneden en vervolgens is een scherpe bocht naar rechts. Na een gang ga je weer omhoog en komt je in een tempel uit. Met een zigzag rijdt je de tempel uit en dan kan je genoeg Bricks hebben voor een tijdsprong. De normale route heeft na de grote bocht nog een grote bocht, waar je tempel voor je hebt. Als je hier op schiet, ontstaat er een pad door de tempel en dan kan je ook drie witte Bricks en een groene Brick pakken voor een tijdsprong. Anders rij je om de tempel heen en kom je langs een paar tenten. Na twee scherpe bochten kom je langs een obelisk, die in de tweede ronde breekt en op de weg valt. Na nog een scherpe bocht ben je bij de finishlijn.

Toernooi 2

In deze toernooi race je tegen de koning van de Islanders: King Kahuka. Vier andere deelnemers zijn: Islander, Commander Cold, Achu en Royal King.

Het begint bij de Tribal Island Trail. In het begin ligt de catamaran van de Enchanted Island (6278) in het water. Je rijdt door een bocht langs het water en gaat het eiland verder op. Vervolgens is er een grote bocht, waar verschillende palmbomen te zien zijn, en moet je langs de beelden van de Enchanted Island. Vlak voor de beelden kan je even tussen de rotsen door om de bocht af te snijden. In de bocht staat een gebouw vergelijkbaar met de Forbidden Cove (6264). Na de bocht moet je zigzaggen tussen een paar happende krokodillen. De weg gaat vervolgens naar een grote grot, waarbij je aan de linkerkant de route kan afsnijden. Als je de route volgt, kom je in de bocht waar een huisje staat vergelijkbaar met King Kahuka’s Throne (6262). Vervolgens klim je een stukje en rijdt je de grot uit. Na een slingerbocht kom je uit bij de finishlijn.

Het tweede circuit is Royal Knights Raceway. Je begint het circuit door over een ophaalbrug te rijden en het Royal Knights Castle (6090) in te rijden. Een scherpe bocht en je komt uit in de zaal met blauwe tapijt en een vier zuilen. Vervolgens kom je buiten en weer een scherpe bocht en je rijdt over de binnenplaats de brug over. Aan de rechterkant (voor de brug) zit een tunneltje als afsnijroute. Na de brug rijdt je langs een uitkijkpost en vervolgens rijdt je door een kleine tunnel naar de Black Knights. Je rijdt op een kasteel af en met een scherpe bocht rijdt je het kasteel binnen. Het is een lange gang en halverwege zwaait een grote hamer heen en weer, die de weg blokkeert. Een scherpe bocht naar buiten en zie je een paar gebouwen langs de weg staan langs een heuvelige weg. Na een bocht rijdt je langs een Royal Knights uitkijkpost en met een scherpe bocht kom je weer bij de finishlijn.

Vervolgens op de derde circuit race je op een ijsplaneet in de Ice Planet Pathway. Vanaf de start is het twee schansen afrijden langs de basis van Ice Station Odyssey (6983), terwijl twee Blizzard Barons (6879) over je heen vliegen. Vervolgens heb je een slingerbocht langs een basis en rijdt je door een tunnel met pilaren, die de tunnel ondersteunen. Na de tunnel kom je op een open vlakte in de vorm van een ruime bocht en hier zweeft de Deep Freeze Defender (6973) boven. Vervolgens kan je afsnijroute nemen en rijdt je door een sneeuwpassage heen en kom je uit in een grot. Je kan hierin de Bricks verzamelen voor een tijdsprong. De normale route volgt de weg omhoog en komt in dezelfde grot uit. In het begin van de grot staat een Ice Tunnelator (6814) langs de kant. Na een lange gang (waar de afsnijroute ook op uitkomt) komt een scherpe 270 graden bocht en vervolgens nog een scherpe bocht. Na de grot komt direct een andere scherpe bocht en brengt je bij de finishlijn.

Het laatste circuit is Amazone Adventure Alley. Het is in de amazone en je begint in een dal. Als je door het dal heen rijdt, vliegt de Pontoon Plane (5925) over je heen. Je kan door de waterval heenrijden om de route af te snijden en komt je in een tunnel terecht. De tunnel komt uit in de Amazon Ancient Ruins (5986). Als je de gewone weg volgt, kom je na een grote bocht bij de ingang van de van de Amazon Ancient Ruins. Met scherpe bochten kom je uit in een ondergrondse rivier, waar aan het eind houten gebogen schans staat, waardoor je weer buiten bent. Met een klein houten bruggetje, waar in de lucht de Expedition Balloon (5956) vliegt, kom je op het volgende stuk van het parcours en kom je uit bij de grot met een uitgehouden beeld vergelijkbaar met de River Expedition (5976). Je rijdt een tunnel binnen waar hier en daar spinnen te zien zijn. Vervolgens rijdt je langs een andere tempel, die verdacht veel op de bovenkant van de Amazon Ancient Ruins lijkt, en kom je weer uit bij de finishlijn.

Toernooi 3

Dit toernooi is Basil the Batlord de grote uitdager. De andere tegenstanders zijn: Willa the Witch, Blackjack Hawkins, Alpha Draconis en Sam Sinister.

Het begint bij de Knightmare Athon. Op deze circuit begin je vlak voor Night Lord’s Castle (6091) en rijdt je door het kasteel heen, langs een ketel waar groen licht uit komt en een portret van Willa the Witch. Er zitten een paar hobbels in het kasteel. Vervolgens rijdt je het kasteel uit en rijdt je door een dal heen van donker gesteente. Een puntige rots (met daarin het schild van de Fright Knights) fungeert als zuil en geeft jou de keuze om bepaalde Bricks op te pakken. Na een bocht kom je bij een ander kasteel met daarom Witch’s Magic Manor (6087) en met een paar scherpe bochten rijdt je het kasteel uit over een heuvel naar een brug. Na een 180 graden bocht rijdt je over een brug over groen water. Na een tunnel en een bocht kom je in een andere dal terecht, waarin drie keer twee bezems tegen elkaar staan en een “poort” vormen. Aan het eind van de dal staat een zwarte draak op de rots en je rijdt met een bocht een nieuwe tunnel in. Aan het eind van de tunnel rijdt je met een bocht een nieuwe dal in, waarin Witch’s Windship (6037) rondvliegt en bommen gooit. Aan het eind is een bocht die bij de finishlijn uitkomt.

Het tweede circuit is Pirate Skull Pass. Bij de start op het strand zie je in de verte de Skull’s Eye Schooner (6296) in het water liggen, die een kanon afvuurt. In een bocht rijdt je er langs en gaat al klimmen. Na een bocht kan je zigzaggen om een paar rotsen of er overheen rijden om Bricks te bemachtigen. Na een scherpe bocht naar links rijdt je onder touwbruggen door en klim je weer een stuk verder omhoog. Na een scherpe bocht zijn er weer een paar rotsen op de weg en volgt een donkere grot. Hierin rijdt je over een geschipbreukt Skull’s Eye Schooner en volgt een paar scherpe bochten naar beneden. Eenmaal de grot uit volgt een kleine hobbel en rijdt je met een scherpe bocht langs Skull Island (6279). De weg gaat verder naar beneden en na een bocht kan je extra Bricks oppakken in een schuilplaats, maar zorgt voor vertraging. De weg kent nog een paar bochten en rijdt je langs een bouwsel dat beetje lijkt op Rock Island Refuge (6273). Na twee scherpe bochten kom je uit op het strand en bij de finishlijn.

Vervolgens op de derde circuit race je door grotten en tempels met combinatie van Islanders en Adventurers in de Adventure Temple Trial. In het begin rijdt je langs beelden van de Islanders en rijdt je een grot in. Direct bij de ingang heb je een sluiproute, die uitkomt op het plateau, waar je met de normale route in een slinger naartoe rijdt. In het midden van het plateau staat een zuil met daarop de Sundisc. Vervolgens rijdt je een tempel in en met een scherpe bocht kom je in een grafkamer, waar vanuit een sarcofaag bliksem komt. Na de grafkamer zijn er een aantal scherpe bochten, waarbij je ook om beelden uit de Secret Sphinx Surprise (5978) moet rijden. Vervolgens rijdt je om de tempel uit langs stukken met lava en kom je uit in een grote grot met een magmahaard. Hier zie je een mijnkarretje het rails afrijden en zo in het magma belanden. Je rijdt in een grote bocht hier om heen en komt in een doorgang, waarin 3 stenen schijven heen en weer rollen en de weg blokkeren. Na een bocht krijg je de keuze om 3 gangen te volgen. De middelste gaat omhoog en de buitenste gangen gaan naar beneden. Een van de gangen staat geen vloek van de farao en in de andere twee wel. Met een schild kan je dit voorkomen. Als je geraakt wordt door de vloek, zoomt het beeld steeds een beetje in en uit en links en rechts zijn dan verwisseld. De einden van de gangen komen op hetzelfde niveau uit en zo rijdt je over de finishlijn.

Het laatste circuit is de Alien Rally Asteroid. Het start met een slingerende weg naar een grot. Op deze weg komt de Cyber Saucer (6900) overvliegen met een straal op het wegdek geprojecteerd. Als je zonder schild op de weg rijdt, wordt je door deze straal meegenomen naar achteren. Als je de grot bereikt, verandert de kleurstelling en zie je in de hoek een Gigabot staan bij een scanner. Vervolgens kom je in een grote ruimte terecht met een energiebron waaruit bliksem uitkomt. Als je daarom heen weet te rijden, dan kan je 3 witte Bricks oppakken. Als je geraakt wordt, raak je een witte Brick kwijt. Vervolgens kom je in een andere gang terecht. In de bocht is een paneel te zien. Dit paneel is weg te schieten met de kanonskogel (of iets dergelijks). Dan kom je in een andere gang terecht en rijdt je langs de Bug Blaster (6903) en je kan verschillende witte Bricks oppakken en een groene Brick. Vervolgens kom je buiten op de weg terecht. De normale weg is ook door een gang, maar daar is de Beta Buzzer (6917) te vinden. Als je buiten bent, dan heb je een paar groene en rode Bricks vlak achter elkaar op een stuk weg die aardig kronkelt en klimt. Als je bijna boven bent, rijdt je onder de Alien Avenger (6975) door en kom je bij de finishlijn.

Toernooi 4 tot en met 6

In deze toernooien zie je dezelfde levels terug, maar dan in spiegelbeeld. Toernooi 4 is het spiegelbeeld van toernooi 1, toernooi 5 is het spiegelbeeld van toernooi 2 en toernooi 6 is het spiegelbeeld van toernooi 3. Dat is altijd even wennen om deze toernooien te spelen. Bij toernooi 4 rijdt niet Captain Redbeard, maar Johnny Thunder mee. Toernooi 5 kent Baron von Barron als uitdager en bij toernooi 6 is Gypsy Moth de uitdager.

Toernooi 7

Het laatste toernooi is een uitdaging. Het hele level staat in teken van snelheid en is gethematiseerd in het kleurenschema van Rocket Racer. Op het circuit zijn velen groene en rode Bricks te vinden. Naast die twee kleuren zijn de witte Bricks in overvloed op het circuit. Rocket Racer maakt ook veel tijdsprongen. Het is de bedoeling, dat jij dat ook doet en hem voor blijft. In dit toernooi zijn de andere tegenstanders: Gail Storm, Nova Hunter (Explorien Chief), Black Knight en Admiral (Imperial Armada).

Tijdritten

Iedere level van elke toernooi is spelen als enkele race, maar ook als tijdrit. In de enkele race stand kan je instellen of je tegenstanders wilt hebben of niet. In de tijdrit race je tegen Veronica Voltage en dan liggen de Bricks op andere plaatsen en het zijn voornamelijk rode en groene Bricks op het circuit.

Conclusie

Dit is echt een fantastisch spel. Het wordt moeilijker dermate je verder in het spel zit. Het is erg leuk om te zien, dat sets in het spel verwerkt zijn. In ieder level klopt de sfeer met het thema. De personages zijn herkenbaar, alhoewel sommige auto’s iets meer karakter van het thema mag hebben. Na 25 jaar kijk ik nog steeds vrolijk terug op dit fantastische spel.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share