7317 – Aero Tube Hangar (2001)

Jaar van uitgave: 2001
Aantal onderdelen: 706
Aantal minifiguren: 5
Oorspronkelijke adviesprijs: $90.00

Inleiding

Eerlijk gezegd weet ik niet waar ik moet beginnen bij deze set. Ik vond het altijd al een vreemde set. Eigenlijk koop je het grootste deel van de basis en een klein deel zit bij de Excavation Searcher (7316). De set is uniek betreft de opbouw, functie en kleurgebruik. Na het bouwen van de set kon ik het meer waarderen en uiteindelijk nog een gekocht voor de onderdelen.  

Minifiguren

In deze set zitten 5 minifiguren.

  • Arcturus, bewoner van Mars en enige met een Medium Green huidskleur. Hij is vernoemd naar de helderste ster van Ossenhoeder. Arcturus is uniek voor deze set.
  • Cassiopeia, bewoonster van Mars en uniek voor deze set. Ze is vernoemd naar het sterrenbeeld Cassiopeia.
  • Mizar, bewoner van Mars en uniek voor deze set. Mizar is vernoemd naar de helderste ster van de Grote Beer.
  • Rigel, leider van de bevolking op Mars en uniek voor deze set. Rigel is vernoemd naar de helderste ster van sterrenbeeld Orion.
  • Vega, bewoner van Mars en meest voorkomende minifiguur binnen het thema. De naam   komt van Wega (Vega in Engels) de helderste ster van Lier.

Bouw

De bouw begint met een kleine Mech. Deze wordt gebouwd in 10 stappen met kleine bouwstappen tussendoor. Vervolgens wordt de basis gebouwd en het begint bij het interne schakelsysteem van de transportbuizen. Dit stuk maakt al veel gebruik van onderdelen in Sand Purple. Bovenop het schakelmechanisme komt een loopbrug, een kleine kraan voor de Trans Neon Orange Rocks en een bedieningspaneel. Daarna wordt een kleine vliegtuig gemaakt dat aan het stuk basis kan koppelen. Vervolgens worden de buitenposten gemaakt, deze zijn bijna identiek aan elkaar. De aankoppelpoorten volgen daarna. Deze zijn hetzelfde in opbouw, maar de kleuren zijn anders. Als laatste worden de laatste connectiepunten (en wisselmodule) gemaakt voor de buizen. De set bevat geen ingewikkelde bouwtechnieken en de bouw gaat vrij snel.

Geheel

Het is een basis dat volledig op pilaren is gebouwd. Door de basis lopen een paar buizen tot aan 3 punten. Twee van deze hebben een kleur en zien eruit als aankoppelpoort. Het rode aankoppelpoort is bedoeld voor de Recon-Mech RP (7314) en de blauwe is voor Red Planet Protector (7313). Het andere uiteinde is kaler en kan aansluiten op de aankoppelpoort dat bij de Excavation Searcher (7316) zit.

Er is genoeg plek voor minifiguren om te staan in de basis. Het is jammer dat er geen liftje is om in de basis te komen. De buitenposten voelen een beetje kaal aan. Een railing had de buitenposten al iets meer karakter gegeven. De kraan aan de achterkant heeft beperkte verplaatsingsmogelijkheden.

De Mech heeft beperkte articulatie en de opbouw is een beetje vreemd. De poten komen een beetje iel over. Het vliegtuig heeft geen goede console voor een figuurtje om aan vast te houden. De motoren van het vliegtuig zitten op frictie loze pinnen. De kleuren van de Mech hadden iets meer mogen aansluiten bij de Red Planet Cruiser (7311) en die van het vliegtuig had iets meer Sand Purple mogen hebben.

De kleuren van de basis komen een beetje rommelig over. Het reduceren van zwart tot alleen de middenlaag zou al een hele verbetering zijn. Sand Purple komt beter tot zijn recht bij Light Gray dan bij Dark Gray. Er hadden hier en daar iets meer Transparante accenten toegevoegd mogen worden. De aankoppelpoorten passen qua kleuren goed bij de eerder genoemde Recon-Mech RP en Red Planet Protector.

Onderdelen

Als er een set is met veel bijzondere onderdelen, dan is deze set dat wel. De volgende onderdelen in Sand Red zijn allemaal uniek voor deze set: Cone 1 x 1, Slope 33 3 x 1, Slope 33 3 x 2, Windscreen 8 x 4 x 2 Curved Taper with Locking Dual 2 Fingers en 1 x 8 with Brick 1 x 2 Curved Top End (Original, No Axle Holder). De volgende onderdelen in Sand Purple zijn uniek voor deze set: Dish 8 x 8 Inverted (Radar) – Solid Studs, Engine, 2 x 4 x 4 (Life on Mars), Pneumatic Aero Tube Air Pump 16 x 14 x 13, Pneumatic Aero Tube Joiner 2 x 4 x 3, Slope 33 3 x 1, Plate, Modified 2 x 8 with Door Rail en Windscreen 8 x 4 x 2 Curved Taper with Locking Dual 2 Fingers. De volgende onderdelen in Sand Blue zijn uniek voor deze set: 1 x 8 with Brick 1 x 2 Curved Top End (Original, No Axle Holder) en Windscreen 8 x 4 x 2 Curved Taper with Locking Dual 2 Fingers. De Glow In Dark Opaque Minifigure, Utensil Martian Hypersled (Life on Mars) is uniek voor deze set, net zoals Flag 2 x 2 Square with Green Ovals Pattern en de Trans-Brown (Old Trans-Black) Pneumatic Aero Tube 32 x 3 x 2 1/3.

De Tile, Modified 1 x 2 Grille with Bottom Groove in Sand Red zit ook in Recon-Mech RP (7314). De Slope 45 2 x 2 with Life on Mars (LoM) Elliptical Display Pattern zit ook in de Excavation Searcher (7316), net als de Sand Purple Arch 1 x 8 x 6 (Portal).

De volgende onderdelen zitten ook in de Life On Mars Accesoires Pack: Black Minifigure, Utensil Martian Hypersled, Tile 1 x 2 with Life on Mars (LoM) Gray Mechanical Pattern en de Tile, Round 2 x 2 with Flame and Sand Red Border Pattern.

Toen de set al een tijdje in de winkels lag, is op een gegeven moment de Sand Purple Pneumatic Aero Tube Joiner 2 x 4 x 3 vervangen door de Sand Purple Pneumatic Aero Tube Joiner 3 x 4 x 3. Dit kwam omdat de buizen iets te veel gingen hangen en daardoor de Hypersled bleef hangen. De langere connectie punten waren een aanzienlijke verbetering in deze speelfunctie.

Conclusie

De hele set leunt iets te veel op het buizensysteem. Het systeem is bedoeld voor transport naar voertuigen, die niet eens in deze set zitten. De voertuigen, die in deze set zitten, zijn minder goed ontworpen en hebben gebrekkige functionaliteiten. De functionaliteiten in de basis zijn iets beter, maar de kraan werkt niet zo goed. Deze set is eigenlijk alleen aan te raden als de Excavation Searcher, Recon-Mech RP en Red Planet Protector erbij mee geleverd worden. Voor de onderdelen is deze set misschien wel interessant met veel unieke onderdelen in unieke kleuren.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share