6097 – Night Lord’s Castle (1997)

6097

Night Lord Castle set 

Jaar van uitgave: 1997
Aantal onderdelen: 601
Aantal minifiguren: 8
Oorspronkelijke adviesprijs: $79.99

Deze set heeft mijn zus jaren geleden voor haar verjaardag gekregen. Hier is vroeger veel mee gespeeld. Mijn zus heeft de set meegenomen toen ze het huis uit ging. Iemand van LOWLUG was bij een dozen verkoop en belde mij op vanwege een Time Cruisers set. In de achtergrond zag ik deze set liggen en gevraagd of hij deze mee kon nemen.

De personages

In deze set zitten 8 figuren.

  • Willa the Witch/Hella de Heks, tegenstander van of de grote kracht achter de Bat Lord.
  • Basil the Bat Lord/Floris de Vleermuisridder, leider van de Fright Knights
  • Ridder, een aanvoerder van de troepen. Met een grote rode pluim zit nog in een andere set.
  • Wachter, deze variant komt nog in twee andere sets voor waaronder een Shell promotieset.
  • Soldaat, een soldaat van de Fright Knights zit naast deze set nog in een andere set.
  • Boogschutter, dezelfde outfit als de soldaat maar met pijlenkoker. Deze minifiguur zit nog in 2 andere sets.
  • Royal Knight/gevangene, soldaat van de Royal knights is gevangene in het kasteel van de Fright Knights.
  • Skelet, een geraamte van een onfortuinlijk iemand.

De bouw

Het begint met de bouw van de toren. Deze wordt gebouwd op een 8 x 8 Brick in het groen. De bouw gaat vrij snel door verschillende panelen. Vervolgens wordt de troonzaal in twee delen gebouwd. Beide delen worden gebouwd op 12 x 24 Bricks in het groen. Aan de voorzijde wordt nog een 4 x 12 Brick gebruikt in het groen bij de entree. Alle stukken van het kasteel bevatten geen ingewikkelde bouwtechnieken. De bouw van het kasteel gaat vrij snel,

Het geheel

Het is een grote troonzaal met een hoge toren daar bovenop. De troonzaal bevat bij de ingang een paar bakken. Mijn interpretatie was dat deze er hingen voor de paarden. Achterin de zaal staat een troon met daarvoor een tafel. Achter de troon zit een openhaard op een draaipaneel. De troonzaal heeft 5 openingen. Twee daarvan kunnen niet afgesloten worden met deuren of een hek. Aan de achterkant van de troonzaal zijn 3 plekken waar wachters achter de kantelen kunnen staan.

Alternatieve setting set

Bovenop de troonzaal is een plek voor wachters en soldaten om daar te staan. In het midden zijn twee vallen. De val aan de voorkant is een ketel met stenen. Door een pal omhoog te halen, kiepert de pan om en vallen stenen in de troonzaal. Aan de achterkant is een valluik. De pin voor de valluik zit in de tafel verwerkt.

Beneden in de toren zit een draaipaneel met aan de ene kant magische voorwerpen en een spreukenkaart en aan de andere kant een skelet. De verdieping boven staat een tafel met een glazen bol. Als er op een plank gedrukt wordt, verschijnt een schedel in de glazen bol. De verdieping daarboven is de cel. De celdeur zit vast met een ketting. Daarboven is een lage ruimte voor een schatkist. Helemaal bovenop de toren staat een telescoop.

Het is een aardige kasteel met een aantal minpunten. Eerste minpunt is geen goed gebruik van kleuren. Light Gray, Dark Gray en Zwart worden veel gebruikt en gemengd, maar wordt niet altijd goed toegepast. De onderlaag is wel beter, maar bij de ingang is deze toch minder goed. Teveel rode stenen worden hier en daar toegepast. Dit had beter vervangen kunnen worden door Light Gray. Het gebruik van de groene grote Bricks is niet geweldig. Het is om aan te geven dat het op een bodem gebouwd is, maar binnenin had niet perse groen gehoeven. Eigenlijk had binnenin betegeld moeten worden om het groen te bedekken. Het kasteel kan anders in elkaar gezet worden. De toren staat dan tussen de twee onderstukken in. De toegankelijkheid in de troonzaal is beter, maar in de toren in deze slechter.

In deze set zitten een paar bijzondere onderdelen. De stoffen vlag is uniek voor deze set. De capejes van Willa en Basil zitten in twee andere sets. Het paarden deken (BL onderdeel 2490pb01) zit naast deze set nog in twee sets. De 3 x 3 corner panels in Dark Gray zijn uniek voor deze set. De Panel 3 x 6 x 6 Double Wall with Window (BL onderdeel 30100) zit naast deze set alleen in de Castle Dacta set van hetzelfde jaar. De Castle Turret Top 7 x 7 Corner (BL onderdeel 6072) in Light Gray zit naast deze set alleen nog in de Fire Breathing Fortress (6082) uit 1993. De Dark Gray Door 2 x 5 x 5 Swivel, Flat Base (BL onderdeel 30102) zit alleen nog in de Witch Magic Manor (6087) en in de Castle Dacta set van hetzelfde jaar. De Dark Gray Panel 2 x 5 x 6 Wall with Window (BL onderdeel 4444) zit naast deze set alleen nog in King’s Leo Castle.

Conclusie

Dit is best wel een leuke set. Het heeft een aantal originele speelfuncties en de figuren zijn fantastisch. Qua bouwervaring is het een minder goede set. Qua kleurgebruik is de set nog minder. De onderdelen zijn wel weer bruikbaar voor eigen bouwwerken.

 

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share