10305 – Lion Knights’ Castle (2022)

LEGO-10305-Lion-Knights-Castle-6-1-scaled

Lion Knights' Castle Set

Jaar van uitgave: 2022
Aantal onderdelen: 4514
Aantal minifiguren: 22
Oorspronkelijke adviesprijs: €400,-

Had ik al gezegd dat dit een vette set is? Even de gekheid opzij, toen deze set aangekondigd werd, was ik onder de indruk van het geheel. Een kasteel met interieur en ook nog alle ruimtes die goed op elkaar zijn aangesloten.

De personages

In deze set zitten maar liefst 22 minifiguren. Op het skelet na zijn alle minifiguren uniek voor deze set.

 • De koningin, heerser van de Lion Knights.
 • Ridder, bevelhebber onder de koningin is te herkennen aan zijn snor.
 • Ridder, bevelhebber onder de koningin
 • Vrouwelijke wachter van het kasteel.
 • Mannelijke wachter van het kasteel.
 • Vrouwelijke schutter, die toch een oog moet sluiten.
 • Vrouwelijke schutter, die geleerd heeft om beide ogen te gebruiken.
 • Soldaat, verantwoordelijk voor de aankondigingen en verwelkomingen met een blaasinstrument.
 • Soldaat, in dienst van de koningin, maar niet de dapperste van de soldaten.
 • Soldaat, in dienst van de koningin is te herkennen aan de blauwe pluim.
 • Ridder, bevelhebber van de Black Falcons.
 • Vrouwelijke soldaat, in dienst van de Black Falcons.
 • Mannelijke soldaat, in dienst van de Black Falcons met de taak voor bagage.
 • Majisto, tovenaar in een blauw gewaad.
 • Kok, altijd te vinden beneden in de keuken.
 • Boer, woont en boert om het kasteel en levert hooi voor de paarden.
 • Vrouw, inwoner van het kasteel en/of bediende van de koningin?
 • Jongen, speelt graag met het gele kasteel.
 • Mannelijke vrijbuiter, vader van de jonge vrijbuiter?
 • Vrouwelijke vrijbuiter, moeder van de jonge vrijbuiter?
 • Jonge vrijbuiter, dochter van de twee vrijbuiters?
 • Skelet, geraamte van een onfortuinlijk iemand.

De bouw

De bouw begint met de kleine wagen met een rund ervoor. Vervolgens wordt het eerste deel gemaakt van het kasteel. Het is voornamelijk stenen stapelen, maar af en toe een stuk dat met Wedge Plates wordt schuin gezet en vastgezet met Mixel Joints of bepaalde delen die met SNOT technieken in elkaar worden gezet. De keuken en de schuilplaats worden als eerst gebouwd en vervolgens worden de vertrekken bovenop en de torens gebouwd. Het houtwerk van de vertrekken wordt zijwaarts gebouwd met 1x1x1 2/3 SNOT Bricks en Brackets worden gebruikt om Studs bovenop te krijgen voor de stevigheid. Het dak is gebouwd met Dark Tan Wedge 2 x 1 x 2/3 Left en Medium Nougat Plate, Modified 1 x 2 with 3 Claws / Rock Fingers. Op sommige plekken wordt Light Bluish Gray Slope, Curved 2 x 1 x 1 1/3 with Recessed Stud (BL onderdeel 6091) op een corner panel geplaats en geklemd met Light Bluish Gray Brick, Modified 1 x 1 with Scroll with Hollow Stud (BL onderdeel 20310). Dit is een leuke techniek om andere vormen in de muur te krijgen. Een andere techniek dat in het tweede deel van het kasteel voorkomt, is dat de trap naar de steiger toe volledig zijwaarts gebouwd is. De Mario Plates (2×3 met 1×1 gat) een goed onderdeel is om een valhek mee te maken. De set bevat niet veel verschillende bouwtechieken, maar als er een andere techniek gebruikt wordt, valt het wel op.

Het geheel

Het is een indrukwekkend kasteel. Het kasteel ligt op een rots aan het water. Het zijn hoge muren (ten opzichte van voorgaande kastelen). Het kasteel heeft een kleine knik in de constructie. Er is een loopbrug voor het kasteel. De ophaalbrug sluit hier op aan. Onder de ophaalbrug is een grot. Deze leidt naar de schuilplaats van de vrijbuiters, die vanuit die plek op de binnenplaats van het kasteel. In de schuilplaats zijn een paar zitplaatsen en een tafeltje te vinden. Aan de wand hangt een schietschijf en er zijn een paar kaarsen die de boel verlichten. De ophaalbrug is te bedienen aan de zijkant van het kasteel in de vorm van een 2×2 Round Brick. Als er een minifiguur op het uiteinde van de ophaalbrug staat en de ophaalbrug wordt omhoog gehaald, dan valt het minifiguur een verdieping naar beneden. Naast de ophaalbrug is een kleine stal voor een paard en aan de andere kant is een ladder naar boven. Onder de ophaalbrug zijn de cellen. De rechter cel zit een skelet in en de andere cel heeft een ontsnappingsroute. De rots aan de zijkant bestaat uit twee delen. De linkerkant moet eerst weg geklapt worden, dan is een opbergplaats te vinden van de vrijbuiters. Dan kan het rechterdeel naar links geschoven worden en kan de cel vanaf de zijkant benaderd worden. Tegenover de ingang staat een rek met wapens, schilden en helmen. Daarnaast is een gang dat leidt naar buiten. Aan de achterkant is een kleine stenen trap naar beneden naar een kleine steiger. De achteringang is af te sluiten met een hek, die te bedienen is met een draaiknop aan de zijkant. Bovenin staan twee wapenrekken met zwaarden, bijlen en bogen. Aan de muur zitten pijlen aan clips vast geklikt. Achter het wapenrek in het midden zijn twee schilden te zien, een is van Classic Castle Knight’s Procession (677) en de ander is een schild dat niet eerder is uitgebracht. Dit schild laat twee gekruiste hellebaarden zien, wat in 1984 al op torso’s stond van de Lion Knights. Aan de andere kant is het toilet. Bovenop de ingang is genoeg plek voor minifiguren om te staan. Er is een hendel om het valhek te vallen. Een grote vlag zit aan de vlaggenstok.

Het andere deel van het kasteel bevat meer civiel ingerichte vertrekken. Onderin (eigenlijk vlak naast de schuilplaats van de vrijbuiters) zit de keuken. Hier is een grote oven en een maalsteen (aangedreven door het waterrad). Aan de muur hangen pastinaken en een kool(?). Op tafel ligt brood en boven de tafel hangt keukengerei aan de muur. De pannen hangen boven de oven aan de muur. Bij de maalsteen ligt een zak en bovenin de ruimte zit een vogelnest. Met een trap om de oven heen, kunnen minifiguren naar boven. Halverwege de trap is een gootsteen. Vanaf de binnenplaats is de eetzaal te bereiken. In deze zaal staan een tafel en twee stoelen. Vlakbij de eettafel hangen 3 schilden aan de muur met verschillende wapens erop. Alle schilden verwijzen naar  Op de binnenplaats loopt ook een trap naar boven naar het gele kasteel (375). Aan de andere kant in de kamer staat een kleine stoel vlakbij de openhaard. Bij de openhaard is hout en een bijl te vinden. Vanaf de binnenplaats gaat ook een trap naar boven. Deze leidt naar de slaapkamer. In de slaapkamer staat een bed, daarvoor ligt een vloerkleed en er is in de hoek een kleine bureau te vinden. In de kamer staat een klein model van het gele kasteel (375). Vanaf dat punt is het mogelijk om een ladder op te gaan om bovenop een toren uit te komen.

Overzicht kasteel

De onderdelen in deze set zijn goed bruikbaar voor andere bouwwerken. Veel natuurlijke kleuren en veel grijs in deze set. De set bevat ook een aantal bijzondere onderdelen. De motorhelm is weer terug in LBG. Deze zat alleen in een minifiguur van CMF serie 10. De kleine dennenboompjes in Dark Green zijn uniek voor deze set. De grote vlaggen en cape van de koningin zijn uniek voor deze set. Brick, Modified 1 x 1 with Scroll with Hollow Stud in het DBG is uniek voor deze set en Brick, Modified 1 x 1 x 2/3 with Open Stud in het DBG komt naast deze set ook voor in de nieuwe Sanctum Sanctorum. De LBG variant van Brick, Modified 1 x 1 x 2/3 with Open Stud zit naast deze set nog in twee sets van de Speed Champions. Een paar andere unieke onderdelen zijn de Bar 1L with 1 x 1 Round Plate with Hollow Stud in Dark Green, Minifigure, Utensil Statuette / Trophy in Dark Brown, Plate, Round 8 x 8 with Hole in Reddish Brown en Slope, Curved 2 x 2 x 1 Inverted with 2 Recessed Studs in Reddish Brown.

Er zijn ook een aantal minpunten in deze set. Allereerst is Majisto in deze set teleurstellend. Dat er gekozen is voor een lange gewaad is een prima keuze, maar gebrek aan print maakt het figuurtje kaal. Het tweede punt is dat de Black Falcons een rare kleurcombinatie hebben met de vlaggen. In 1984 was dit groen-wit en in 1986 en 1987 was dit blauw-wit. Het is raar dat er voor blauw-geel is gekozen. Een andere minpunt is dat de vlaggen maar aan een kant bedrukt zijn. Vroeger waren vlaggen ook dubbelzijdig bedrukt, kijk maar naar Royal Knights, Imperial Armada en Fright Knights. De andere minpunten zitten in het kasteel zelf. De opgang naar de ophaalbrug toe is vrij steil en heeft niet genoeg studs om figuren of paarden er op te plaatsen. Het laatste minpunt is de bereikbaarheid van de bovenste plekken. De plekken bovenop de torens en boven de ingang zijn niet bereikbaar met trappen. De beltoren lijkt sowieso niet mogelijk om daarop te kunnen staan. Daar had beter een spits op gekund.

Conclusie

Het is echt een fantastische set met een paar kleine gebreken. De minifiguren zijn fantastisch. De onderdelen zijn zeer bruikbaar en de prijs voor alles is prima. Voor een Castle fan is dit een ‘must have’ en voor een gemiddelde Lego fan is deze set een aanrader.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share