Waar ging het met Space fout?

72A7209A-F286-4C83-A5A5-D2437A2038F4

Eind jaren 90 wordt gekenmerkt als de ondergang van alle klassieke thema’s. Maar geldt dit voor alle thema’s? Had Space al niet eerder een dalende lijn ingezet?

Space is begonnen in 1978, toen de minifiguren op de markt kwamen. In de beginjaren was Space gericht op de ruimtevaart van destijds met raketvoertuigen en verkenningsvoertuigen. De latere jaren van Classic-Space veranderde dit naar cruisers, robots en verschillende ruimtestations.

Futuron ging direct verder en was in veel opzichten het verlengstuk van Classic-Space. Vanaf de Futuron kwamen er alleen maar sub-thema’s in Space. De eerste antagonisten arriveerden in 1988 in de vorm van Blacktron. Space Police volgde in 1989 met daarna een neutrale fractie in de vorm van M-Tron in 1990. De eerdere sub-thema werden vernieuwd en zo kwam er in 1991 Blacktron 2 (Future Generation) en in 1992 kwam Space Police 2. Daarna kwamen meer diverse sub-thema’s in de vorm van Ice Planet 2002, Spyrius, Unitron, UFO en Insectoids. UFO en Insectoids worden gezien als einde van het oude Space thema, maar is dit wel terecht.

Classic-Space had erg wisselende sets. Vele voertuigen in dit thema zijn vergelijkbaar met elkaar. Futuron was op bepaalde vlakken niet vernieuwend ten opzichte van Classic-Space. Hoewel nieuwe onderdelen (panels voornamelijk) wel voor een nieuw uiterlijk zorgden, waren de voertuigen niet heel vernieuwend. Functionaliteit in sets was wel vernieuwend en kwam voornamelijk door de monorail en introductie van de  Blacktron was vernieuwend in kleurenschema, voertuigopbouw en vormen. Blacktron is een van de weinige thema’s met een asymmetrisch ruimteschip. Space Police was ook vernieuwend in voertuigen en vormen. De M-Tron bracht andere functionaliteiten in de bouwwerken.

Dit is waarschijnlijk het punt waarin Space al een dalende lijn heeft ingezet. Blacktron 2 had veel sets, maar een aantal sets waren “vernieuwde” versies van voertuigen van Blacktron 1. De enige echte signatuur van Blacktron 2 was de bolvormige cockpits. Space Police 2 had een vergelijkbare opzet met Space Police 1, maar de uitstraling was veel soberder en had eenvoudige vormen. Ice Planet 2002 was daarentegen wel vernieuwend in kleurgebruik, voertuigen en ging verder met de functionaliteit die geïntroduceerd was bij de M-Tron. Bij Ice Planet 2002 begint iets op te vallen. De Raised Baseplate is geïntroduceerd in de basis, maar dat lijkt te kosten te gaan van de bouw in de sets. Dit is ook te zien bij Spyrius en Unitron in 1994. De voertuigen bij Spyrius zijn prima modellen, maar de voertuigen van Unitron zijn mager. De Spyrius basis is de beste Space set op die type Raised Baseplate, maar dat is niet echt een troost.

In 1996 kwamen er meer grote onderdelen in de sets. Bij de Exploriens werden nieuwe panelen geïntroduceerd. De voertuigen hadden grote onderdelen, maar waren nog wel te vertalen naar functionaliteit van de voertuigen. UFO en Insectoids hadden veel grote onderdelen. Verschillende panelen zijn geïntroduceerd in het UFO thema, maar wedge plates hetzelfde resultaat kunnen geven? Insectoids had nog meer nieuwe onderdelen en voornamelijk grote onderdelen. Het wist eigenlijk de kleuren niet in toom te houden. De opvolgende thema’s hadden te veel grote onderdelen, die het ontwerp niet veel recht deden. Life on Mars en Mars Mission waren niet bepaald geslaagde thema’s. Galaxy Squad en Space Police 3 kwamen allebei met een nieuwe benadering van het Space thema. Voertuigen waren anders, functionaliteit was anders en dat was ook nog beter verwerkt in de sets.

Space heeft veel sub-thema’s gehad. De eerste sub-thema’s hadden de vernieuwing. De tweede golf van sub-thema’s probeerden te vernieuwen met nieuwe onderdelen, wat niet helemaal lukte. In een zekere zin zou gezegd kunnen worden dat de daling al werd ingezet in 1991.

Over de auteur: sanderkoenen
Lego bouwen is toch wel mijn grootste hobby. Af en toe lekker een rondje wandelen of fietsen gaat er wel in. Interesses zijn vrij breed. Ik lees af en toe stukken in de chemische wereld. Achtergrond informatie van bands of albums is ook leuk om te lezen.

Doe mee!

Reacties

@peepso_user_21(Raven)
Mooie tijdlijn en een terechte conclusie lijkt mij.
12 mei 2021 14:06
@peepso_user_654(ID5)
Blacktron 2 had ook al een raised baseplate set. Space police 2 heeft wat meer weg van een militaire factie met die donkerdere kleuren. T/m M-Tron vind ik het ook wel goed bijelkaar passen.

Ben het wel mee eens dat de hoeveelheid grote onderdelen sowieso niet ten goede komen van de sets, michien op de transparante panelen na dan. Misschien geen echte space sets maar Aquanauts past er ook nog wel een beetje bij, ook al speelt het zich onderwater af. Jammer dat ze seatron nooit gemaakt hebben.
12 mei 2021 16:37
@peepso_user_18(sanderkoenen)
@peepso_user_654(ID5) Blacktron 2 had inderdaad ook al een Raised Baseplate, maar bij Ice Planet 2002 begon het op te vallen dat de Raised Baseplates eigenlijk niet goed toepasbaar zijn in het Space thema.Bij Pirates en Castle werden de Baseplates beter toegepast.

Aquazone had ik een beetje erbuiten gehouden. Het is inderdaad gewoon een Space thema.

Seatron was geannuleerd na teleurstellende verkoop van Futuron (meende ik ergens te hebben gelezen).
17 mei 2021 06:11
@peepso_user_152(Rijkvv)
Interessant artikel. Zelf ben ik begin jaren '90 opgegroeid, vrijwel zonder Space sets, al kwijlde ik wel die pagina's in de catalogus onder, maar ik begrijp de kritiek wel. Plant één van die gigantische panels op een rased baseplate en je hebt een "ruimtebasis". Blacktron 2 had dan ook het nadeel dat het er veel te lief uitzag voor een factie van bad guys. Misschien als algemene factie, maar zeker niet als opvolger van Blacktron 1, het subthema dat nog cooler was dan Ice Planet 2002.
Classic Space was (ver) voor mijn tijd, maar ik hoop een CS collectie op te bouwen voor zover het budget dat toelaat, en ik ben ook wat met een MOC bezig. Wat het thema in het algemeen betreft denk ik dat CS juist zo leuk is omdat het niet zo voorgekauwd wordt met facties, good guys en bad guys (hoe cool Blacktron 1 ook is). Ik schuw conflict niet, maar daar had je toen ook al ridders en later piraten voor.
Tot slot nog een aanvulling: ik denk dat deel van de ondergang van
Lees meer
18 mei 2021 16:00
@peepso_user_18(sanderkoenen)
@peepso_user_152(Rijkvv) Dat van Classic Space herken ik wel. Ik verzamel dan ook Futuron, dat is goedkoper dan Classic Space. Het zou best kunnen dat met Star Wars , Space behoorlijk in de achtergrond is weggedrukt. Dat leek ook een tijdje met Castle en Harry Potter.
19 mei 2021 13:24