Het begin
In 1995 kwam in Town een nieuwe sub-thema uit en dat was Launch Command. Het was niet voor het eerst dat TLG iets deed met ruimtevaart binnen Town, maar dit was wel de eerste keer dat TLG zo ‘groot’ uitpakte. Een lanceerplatform (6339), transportvliegtuig (6544), maanbuggy (6516), brandweerwagen (6614) en lanceer responsunit (6336). Dit werd op de voorgrond gezet op de mini poster van 1995.
In 1999 kwam de opvolger van dit sub-thema: Space Port. Space Port had veel meer sets. Alles van Launch Command was in een nieuw jasje gestoken en het thema had nog meer te bieden. Een trainingscentrum voor astronauten (6455), kleine satelliet (6458), communicatiewagen (6453) en vele promotiesets. Qua bouwervaring zijn dit niet de meest uitdagende sets, maar wel goed om te zien dat TLG het thema meer invulling gaf.
Gerelateerde thema’s
Het duurt even voordat de opvolger van City in de winkel ligt, maar er is een ander thema dat hier goed bij past. Life on Mars is een mix van een Space en Space Port. De voertuigen van de Aliens geeft meer een Space gevoel, maar de voertuigen van de mensen sluit goed aan bij Space Port. De Mono Jet (7310) en de T3-Trike (7312) zijn prima voorbeelden van toekomstige “maanbuggy’s“. De Solar Explorer (7315) is gewoon een moderne shuttle. De T3-Trike en Solar Explorer hebben uitwisselbare modules.
TLG heeft een klein uitstapje gemaakt met Discovery sets in 2003. Dit was een thema, waarin in verschillende schalen ruimtevoertuigen zijn uitgebracht. De Mars Rover is in twee schalen uitgebracht, net als de maanlander.
In 2008 verschijnt een opvolger/reboot van Life on Mars in de vorm van Mars Mission. Het thema was gericht op het mijnen van materialen op Mars, waarbij er confrontatie was tussen de aliens en de mensen. De aliens hebben schepen met dezelfde kleurenschema. De voertuigen van de mensen hebben net als Space Port wit en zwart, maar gebruikt trans oranje windscreens en panels.
Lego City
Een aantal jaren later verschijnt de eerste “Space Exploration” serie in City. Dan verschijnen er 4 sets, Space Center (3368), Space Shuttle (33676), Satellite Lauch Pad (3366) en Moon Buggy (3365). De Space Center heeft nog een baseplate in de set. Deze lijn ging puur om het lanceren van raketten.
In 2015 kwam de opvolger met vergelijkbare sets. Er is iets meer kleur te vinden in de sets en deze reeks heeft een Starter Set (60077). Verder zijn de sets vergelijkbaar met die van 2011.
In 2019 kwam er al een opvolger. Deze reeks is uitgebreider en bevat 8 sets. De Deep Space Rocket and Launch Control (60228) heeft overeenkomsten met Spaceport (60080), maar heeft meer te bieden qua transport en controle. Rocket Assembly & Transport (60229) is de eerste set waarbij de focus op het samenstellen van een raket ligt. In 2015 was het kleurenschema wit/zwart met een beetje rood. In 2019 is rood vervangen voor oranje. Dit is goed te zien in de Satellite Service Mission (60224), Rover Testing Drive (60225) en Mars Research Shuttle (60226).
In 2022 komt een weer een opvolger. In deze reeks zijn er 4 sets uitgebracht en in deze reeks is de focus op gebouwen. Lunar Space Station (60349), Lunar Research Base (60350) en Rocket Launch Center (60351) laten zien dat vanaf aarde naar de ruimte en naar de maan gevlogen kan worden. Kleurencombinatie is vergelijkbaar met de eerdere series, waarbij de accentkleur vervangen is door geel.
In 2024 pakt TLG het groter uit door meerdere thema’s een extra “thema” te geven. Verschillende City sets, Friends sets en een Creator set krijgen een Space Logo op de doos. In City is een reeks aan sets met een iets futuristische invulling. Voor het eerst aliens in City sets. De ruimteschepen hebben nog de vormen van een shuttle en valt in de categorie toekomst van NASA/ESA. De voertuigen hebben iets meer een futuristisch tintje. Het kleurenschema komt overeen met voorgaande series, maar in deze reeks is Reddish Orange het accentkleur.
Conclusie
Er zijn al veel series geweest omtrent ruimtevaart, waarbij de series onder City een langzame ontwikkeling hebben dat de ‘raketten’ steeds verder in de ruimte komen. Qua kleurenschema en logo ontwikkeling zijn er niet veel veranderingen. Het Classic-Space logo wordt veel gebruikt in deze thema’s en moeten het nostalgisch gevoel geven. De voertuigen laten langzamerhand iets meer futurisme zien, maar valt nog steeds in dezelfde categorie Launch Command van 1995. Vanuit Town/City zijn ze verder gekomen met “Space Exploration”, maar het duurt even voordat ze de nieuwe Futuron zijn.