Het zal velen niet ontgaan zijn, Lego bouwt een fabriek in China. Om precies te zijn in de stad Jiaxing, oh daar heb je nog nooit van gehoord, er wonen slechts 5 miljoen mensen… En dit wordt niet zomaar een fabriek, dit wordt de grootste Lego fabriek tot nu toe. Met 2000 werknemers en 120.000 vierkante meter aan oppervlak wordt dit geen kleintje.
Er is zelfs al een speciaal setje in de maak wat de fabriek in Lego voor moet stellen, de 4000023 Jiaxing Factory.
En, zoals je in de timelaps kunt zien, lijkt het er aardig op:
Deze fabriek wordt specifiek gebouwd om de Aziatische markt te kunnen voorzien van Lego. De groeiende welvaart in deze regio heeft de laatste jaren al gezorgd voor veel vraag en de huidige productiefaciliteiten zijn daar niet tegen opgewassen. Het is mede de oorzaak van de slechte voorradigheid bij Lego wat nu regelmatig voor leveringsproblemen aan winkels zorgt. Lego lijdt dus eigenlijk onder zijn eigen populariteit.
Inmiddels lijkt er al productie plaats te vinden van een aantal sets. De verwachting is dat productie het komende jaar opgevoerd zal worden. Lego maakt nooit bekend wat precies waar geproduceerd wordt dus daar kunnen we alleen naar gissen. We kunnen alleen hopen dat de ander productie faciliteiten wat ontlast zullen worden door de productie in China. Tevens heeft Lego aangegeven te investeren in de andere productiefaciliteiten.
Kwaliteit
De titel zegt het al, Made in China. Deze tekst, die te vinden is op de meest uit een lopende producten, symboliseert vooral een gebrek aan kwaliteit en een focus op kwantiteit. Ondanks dat de fabriek in China alleen voor de Aziatische regio gaat produceren is de kans groot dat onderdelen, bijvoorbeeld via Bricklink, op de andere markten terecht gaan komen. Zo is het dus zeer denkbaar dat wij uiteindelijk ook de in China geproduceerde Lego in handen gaan krijgen.
Lego garandeert dezelfde kwaliteitseisen voor de productie in China als die gelden voor alle andere locaties. Echter heeft Lego, door veranderingen in de kunststof menging, nu al last van kleur en kwaliteitsverschillen dus in dat opzicht zal er wellicht niet veel veranderen. De Collectable Minifigs uit China lijken al enige tijd van lagere kwaliteit in vergelijking met de reguliere Minifigs. Dit kwaliteitsverschil schijnt te komen door de uitbesteding van het maken van de Collectable Minifigs.
Het goede nieuws wat betreft deze fabriek is, zoals eerder beschreven, voor Afols in Nederland dat de toelevering aan winkels wat beter zou moeten gaan lopen. Dit omdat er minder naar China en de rest van Azië geëxporteerd hoeft te worden.
Voor de Afols en andere Lego fans in Australië en Nieuw Zeeland zou dit wel eens het einde van buitengewoon slechte verkrijgbaarheid van Lego kunnen betekenen. Het lijkt voor de hand liggend dat ook zij vanuit China bevoorraad kunnen gaan worden.
De tijd zal ons leren of deze fabriek een grote impact zal hebben. Maar één ding is zeker, als je een fabriek wilt bezoeken zou dit wel de kers op de taart zijn.