Space
Sinds de introductie van de minifiguur is er al sprake van Space. Space was toen nog de klassieke grijs-blauw combinatie met een beetje transparant geel. Classic Space ging 9 jaar later over in Futuron en zo kwamen er andere fracties met de bijbehorende functies en eigenschappen. Space eindigde met de laatste serie Insectoids in 1998/1999.
Toen kwam er een nieuwe serie, Life on Mars. Life on Mars was anders dan voorgaande Space thema’s. Life on Mars was een menging van Space en Space Port. De voertuigen van de mensen zijn duidelijk geïnspireerd op de voertuigen van NASA. De voertuigen van de bewoners van mars hebben veel meer een Space gevoel. In het begin van de millennium had ieder thema personages, iets wat een ontwikkeling is van de jaren 90. De laatste twee Space thema’s UFO en Insectoids hadden ook al personages. In Life on Mars hadden de bewoners van Mars namen van sterrenbeelden. De astronauten hadden vrij simpele namen als Mac, Doc en BB.
Bijzonderheden van het thema
Wat Life on Mars echt uniek maakt, zijn niet de namen en de samenstelling van Space en Space Port, maar de mogelijkheid om voertuigen te splitsen en met elkaar te combineren. Iedere set (behalve Mono Jet, Red Planet Cruiser en Aero Tube Hanger) heeft modules die met elkaar gekoppeld zijn met Technic Brick 1×2 with Holes (BL nr. 32000) en 1×2 Modified Brick with pins (BL nr. 30526). Het is misschien niet visueel aantrekkelijk om te zien dat delen van de voertuigen van de mens te koppelen aan de Mechs van de bewoners van Mars, maar het is iets wat niet zo grondig werd toegepast sinds Blacktron uit 1988. Een ander punt waarin Life on Mars uniek was, was het gebruik van kleur. In Space is het heel gebruikelijk om 3 a 4 kleuren te gebruiken. Bij Life on Mars zijn in totaal 18 verschillende kleuren gebruikt, waarvan 4 verschillende transparante kleuren. Ieder voertuig heeft 4 a 5 kleuren, maar wel op elkaar afgestemde kleuren. Zo heeft iedere set zijn kleurenpalet, maar niet vrij uiteenlopende kleuren.
Wat misschien nog het meest bijzondere is aan dit thema, is dat de Aero Tube Hanger, Excavation Searcher, Red Planet Protector en Recon Mech RP elkaar aanvullen. Aero Tube Hangar heeft rode ‘docking station’ voor de Recon Mech RP en een blauwe ‘docking station’ voor Red Planet Protector. Excavation Searcher bevat een ‘docking station’ voor de koppeling met de Aero Tube Hangar. Het buizen systeem was bedoeld om bemanning over de kloof bij de Mechs te krijgen.
Veel van de sets bevatten unieke onderdelen. Zandrode, zandblauwe of zandpaarse onderdelen zitten in verschillende sets en zijn vaak uniek voor Life on Mars. Daarnaast zijn veel onderdelen in dit thema die een print bevatten. Deze waren ook allemaal verkrijgbaar in een Service Pack.
Lelijkste Space thema ooit?
Deze serie wordt door veel mensen gezien als het slechtste Space thema dat TLG heeft geproduceerd. Dat is eigenlijk onterecht. Dit is visueel het slechtste Space thema, maar qua functionaliteit had dit thema veel te bieden. De mechs in dit thema hebben niet geweldige poseerbaarheid, maar dat komt omdat de kogelgewrichten of de Galidor gewrichten nog niet bestonden. De poseerbaarheid was al veel beter dan de mechs van Spyrius en Roboforce, maar die stonden op wielen en niet op poten. De Mechs van Exo-Force zijn niet te vergelijken met die van Life on Mars, net als die van Life on Mars niet te vergelijken zijn met die van Roboforce of Spyrius.
Life on Mars is een uniek thema door kleurgebruik en functionaliteit. Het is visueel niet het beste thema, waarschijnlijk door afwezigheid van cohesie in kleuren in de verschillende sets. De Life on Mars sets zijn wel verantwoordelijk voor bijzondere onderdelen in de zandtinten. Life on Mars was inderdaad een vernieuwend thema, maar misschien niet de vernieuwing die gewenst was. Toch kan dit thema in een nieuw jasje wel het thema zijn waar we op wachten. Alien voertuigen voor de Science Fiction fans en NASA-achtige sets voor ruimtevaart fans, zonder oog op conflict.