Het verval in de jaren 90

ufo-lego

Eind jaren 70 was een belangrijke periode. De opkomst van thema’s binnenin Lego. Dit concept werd in de jaren 80 versterkt met vele sets en uitgebreid in 1989 met de opkomst van piraten. De jaren 90 was de volgende belangrijke stap. Het uitbouwen van thema’s in sub thema’s en meer thema’s introduceren.

Aquazone was het eerste thema buiten Castle, City, Pirates of Space. Hoewel het elementen heeft van Space, was het meer een actie/onderwater thema. Niet veel later volgde Time Cruisers, Adventurers, Ninja en Competition/Cyber Slam.

In dezelfde periode ging het minder goed met de klassieke thema’s. De Imperial Armada lijn had minder sets en de sets hadden minder karakter als de voorgaande lijnen. In Space worden meer grote onderdelen geïntroduceerd in Exploriens, UFO en Insectoids. Daarnaast waren de grote onderdelen vaak niet combineerbaar met andere onderdelen. De delen van de UFO zijn niet combineerbaar met slopes. De poten van de Insectoids hadden niet veel noppen om er iets mee te kunnen. Castle krijgt ook meer grote onderdelen. Bij de Fright Knights worden veel kleuren bij elkaar gemengd in de sets, daardoor kregen de sets een rommelig uiterlijk.

Was het nou allemaal zo slecht? Sets of thema’s? De thema’s waren echt herkenbaar (met Aquaraiders als enige uitzondering) en brachten nieuwe ideeën mee. Fright Knights ging niet alleen om een nieuwe partij tegen al bestaande partijen, maar ook om interne strijd tussen Willa the Witch en Basil the Batlord. Robo-Force werd geïntroduceerd als futuristische militie (bij gebrek aan een beter woord) tegen de Zotaxian dreiging in het universum. Bij de Imperial Armada werd er geëxperimenteerd met lokale Caribische wachtposten en zoektochten naar goud. Al deze thema’s konden verbonden worden met de Time Cruisers en Time Twisters.

De nieuwe thema’s in de jaren 90 hadden ook grote onderdelen. Time Cruiser en Time Twisters zijn vrij goede voorbeelden hiervan, maar ook in het Aquazone thema zijn veel grote onderdelen te vinden. Time Cruisers en Time Twisters hadden vaak geen goede afstemming qua kleuren. De afstemming van kleuren was beter bij de Adventurers en Ninja.

De sets zelf waren vaak slecht. Teveel grote onderdelen of geen juiste afstemming in kleuren zijn kenmerkend voor de sets eind jaren 90. De concepten waren eigenlijk best goed, maar door de matige uitvoering van sets zijn de klassieke thema’s ten einde gekomen. In het begin van de millennium kwam wel Knights Kingdom en Life on Mars, maar beide thema’s vielen niet onder de Castle en Space banners. In deze thema’s waren de grote onderdelen meer aanwezig. Het kasteel van Knights Kingdom is ook een uitstekend voorbeeld van verkeerd/rommelig kleurgebruik en dat werd gekopieerd in de Harry Potter sets kort daarna.

De jaren 90 waren duidelijk gevuld met experimenten, die best hadden kunnen werken. Maar door de uitvoering van sets gingen niet alleen thema’s ten onder, maar Lego sleurde zichzelf er bijna in mee.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share