Het dal in het nieuwe millennium

m02multi2

Eind jaren 90 heeft Lego veel geëxperimenteerd met nieuwe thema’s. Dat ging verder in het nieuwe millennium. In 1999 kwam voor het eerst sets uit gebaseerd op een film (Star Wars) en in  2001 kwam er nog een licentie bij met Harry Potter. De sets in de eind jaren 90 waren ook kenmerkend voor de slechte kleurenmenging/kleurcombinaties en deze trend ging verder in het nieuwe millennium.

In het nieuwe millennium kwamen veel kleuren bij. De vier zandtinten, verschillende medium kleuren en kleuren als paars doen zijn intrede in deze periode. Bij Scala en Belville zijn er verschillende Salmon kleuren geïntroduceerd. In de periode van 1997 tot 2004 waren er ruim 200 kleuren in het actieve assortiment. Dit kan bij Lego alleen maar voor logistieke problemen hebben gezorgd.

De thema’s in die periode hadden nieuwe ideeën. Alpha Team is het eerste spionage thema. Er werd een juniorthema geïntroduceerd. Andere thema’s is een vervolg op de Adventurers en verschillende sportthema’s in samenwerking met NBA, Gravity Games en NHL. Ook in deze periode waren er veel grote onderdelen in sets. Harry Potter maakte veel gebruik van 8×8 of 8×16 bricks en grote torenpunten. Life on Mars, Knights Kingdom en Alpha Team hadden veel grote onderdelen in de sets zitten. De drie thema’s hadden goede concepten, maar de uitvoering was gewoon niet goed van de sets. Een ander thema dat vrij groot was in het begin van het millennium was Studios. Dit thema had leuke ideeën, maar vrij dure sets met veel beperkingen. De set met de camera was vrij beperkt in bouwmogelijkheden en filmmogelijkheden. De software kon maar op bepaalde Windows versies draaien. Het thema zorgde voor een spin-off en dat was Spider-Man. Dat waren ook vrij dure sets met weinig onderdelen.

De nog minder goede ontwikkelingen waren toch wel Znap, Jack Stone en Galidor. Lego had Knex niet moeten zien als concurrent en was deze ontwikkeling er nooit geweest. Galidor had meer construction figures moeten zijn en dat was het al minder erg geweest. Jack Stone (later 4 Juniors) liet zien welke ontwikkelingen Lego bij dat thema had doorgevoerd. Er werd niet alleen gelet op de grootte van de onderdelen, maar ook werd er op gelet dat de auto’s intact blijven als ze met hun wielen op de grond vielen. Vliegtuigen en helikopters hadden grote onderdelen met pins en zaten ook nog vast met bricks of tiles. Ook deze konden niet snel uit elkaar.

Uiteindelijk werden er in 2004 veel kleuren uit gefaseerd. Thema’s werden stop gezet (World City, Explore, 4 Juniors, Alpha Team en sports). De vervanger van World City had al betere ontwerpen en is nog steeds een actief thema. Exo-Force was het nieuwe actiethema en dat ging stukken beter dan Alpha Team. Nieuwe thema’s als Dino 2010 en Viking hadden al meer onderdelen in sets en gingen ook goed. Langzamerhand kwamen meer thema’s en sets kregen meer onderdelen. De ontsporing in licenties, onderdelen en kleurenpalet zorgde voor het diepe dal in het begin van dit millennium.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share