De vrijheid binnen het Castle thema

castle

Een van de klassieke thema’s is Castle en heeft een lange geschiedenis bij Lego. In 1978 kwam Classic-Castle tot leven. Dit oogde alsof het plaats vond in een kleine setting. Een kasteel en een toernooi, waar veel mensen op af kwamen.

In 1984 kreeg Castle een nieuwe start en liet zien dat er partijen in het thema zaten. Hoewel deze als bondgenoten werden afgebeeld, was de optie er zeker om deze partijen tegenover elkaar te zetten. Black Falcons en de Lion Knights hadden een lange introductie van 3 jaar.

In 1987 begon de “wereldopbouw” van Castle door een derde partij te introduceren. De Forestmen was niet de laatste introductie van Castle in de jaren 80, want de Black Knights kwamen een jaar later. 4 partijen binnen een thema was vrij uniek. Space en Pirates hadden maar een jaartje 4 partijen als overgangsperiode.

Alle partijen krijgen de nodige sets om een fundament te creëren in deze wereld en in 1992 komt de Wolfpack er nog bij. 5 partijen in het actieve assortiment en daarmee lijkt Castle een uitzonderingspositie te hebben. Hoewel de Black Falcons al geen eigen sets meer hadden sinds 1987, waren ze nog aanwezig in de sets tot 1994. 1996 zakt het aantal partijen in naar 3 partijen (Forestmen, Dragon Masters en Royal Knights) en met de introductie de Fright Knights een jaar later kwam er een vierde partij bij.

Deze diversiteit lijkt soms lastig voor de Lego designers. Verschillende sets in de jaren 90 hebben minifiguren met verkeerde schildjes of verkeerde vlagkleuren op de bouwwerken. Bij de Royal Dawbridge (6078) en Dark Forest Fortress (6079) zaten Dragon Masters met Black Knights schildjes. Bij de Battle Dragon (6018) uit 1990 zaten Black Knights met Black Falcon schildjes. In King’s Catapult (1480) uit 1991 zat een Black Knight met een Crusader schildje en verkeerde vlag. De Battering Ram (1971) uit 1993 heeft verkeerde vlagkleuren. Ook in catalogi gaat het mis. Zo wordt in 1993 in de Amerikaanse catalogus de Crusader schild bij de Black Knights sets. In 1994 staat in een Amerikaanse catalogus Black Knight bij een Dragon Master figuur.

Castle is een van de weinige thema’s met combineerbare sets (in de jaren 80). De muurdelen uit de jaren 80 zijn zelfs te combineren met sets uit de Fantasy Era en Kingdoms. De hoge interactie door verschillende partijen is iets dat uniek is voor Castle. Castle was ook het thema waarin de raised baseplates tot hun recht kwamen in vergelijking tot de andere thema’s. We hebben hiervan mogen genieten. Er zal geen “wereldopbouwende” thema meer uitkomen met hoge interne interactie en kunnen alleen nog genieten van de oude afbeeldingen uit de jaren 80 en 90.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share