De ontwikkeling van speelfuncties – Het valluik

Inleiding

In de jaren 70 en 80 waren enkele sets waarin Hinges verwerkt waren. Hierdoor was het mogelijk om gebouwen open te klappen en auto’s hadden ook Hinges en zorgde ook voor toegankelijkheid. Alleen het zijn niet echt speelfuncties. De eerste echte speelfuncties zijn te vinden in Space (Classic Space) met ontkoppelbare modules en voertuigen. Bij speelfuncties denk je ook vaak aan iets wat in meerdere thema’s voorkomt.

Het valluik

In 1989 was er voor het eerst een valluik te vinden bij Forbidden Island (6270). Deze was gerealiseerd met Hinge (BL onderdeel 4213). Dit werkte totaal niet door de frictie van het onderdeel, maar helaas werd deze techniek nog een keer toegepast in King Mountain Fortress (6081). Het valluik werd doorontwikkeld bij Fire Breathing Fortress (6082) en hierin werden Technic pins gebruikt en zorgden voor een goedwerkende valluik. Het valluik werd geactiveerd door een lange balk gemaakt van plates en tiles met op het uiteinde Slope, Curved 2 x 1 x 1 1/3 with Recessed Stud (BL onderdeel 6091). Dat fungeerde als stop om de balk niet volledig uit te kunnen schuiven en als geleider om het luik weer omhoog te krijgen. In Royal Knights Castle (6090) werd de Technic pin weer toegepast, maar het luik moest wel handmatig terug geplaatst worden. Een Technic Axle met Bush werd gebruikt om het luik op de plek te houden.

In 1996 verschijnt voor het eerst de valluik onderdelen (BL onderdelen 30041 & 30042) bij Pirates en in 1997 in de Fright Knights. Bij Pirates wordt het onder andere gebruikt in de Red Beard Runner (6289) om een mast om te laten vallen, net als bij Armada Flagship (6280). Bij de Night Lord’s Castle (6097) staat een tafel op het luik, die je laat vallen in de troonzaal. Een ander thema, dat gebruik maakte van het valluik in 1996 en 1997, is Western. In Fort Legoredo (6769) zijn in het Headquarters stuk stoelen gemaakt op valluiken, waarbij je aan de tafel moet draaien om ze te activeren. Draai je met de klok mee, dan valt het luik en belandt het minifiguurtje buiten Fort Legoredo. Draai tegen de klok in en het figuurtje valt in de cel. In de Rapid River Village worden twee valluiken gebruikt om een minifiguur of een slang en kampvuur te laten vallen. In beide gevallen is een Plate tussen twee 2 x 2 Turntables, die het luik op de plek houden.

In 1998 wordt bij de Adventurers iets opmerkelijks gedaan. In Pharaoh’s Forbidden Ruins (5988) wordt het valluik gebruikt om stenen te laten vallen en aan de onderkant zit een Chain, die leidt naar een 2 x 2 Brick met Technic Pin waar een Hellebaard aan vast zit. Als het luik geactiveerd wordt, trekt het ook de hellebaard mee. In hetzelfde jaar zat het valluik in de Oasis Ambush (5938) en daar staat een beeld op het luik. Aan het beeld is een Chain gekoppeld en het andere uiteinde zit een speer. Trek aan de speer het het luik gaat open. Het valluik wordt in 1999 bij de Adventurers Amazon Ancient Ruins (5986) gebruikt om speren te laten vallen. De ontwikkeling stopt niet bij de Adventurers, maar gaat nog verder bij Alpha Team in 2001. In Ogels Control Centre (6771) zit in een schedel een Technic Axle, die onder een luik zit. Op het luik ligt een Ogel Orb. Door aan het schedel te draaien, gaat het luik open en kan de Orb in een bak gedropt worden. In Harry Potter in 2002 werd het luik gebruikt in de Chamber of Secrets (4730). In deze set werd het luik op zijn plek gehouden door een Plate aan Technic Pins. Als er deze werd ingedrukt, ontstond er een glijbaan vanuit de wc-ruimte naar de Chamber of Secrets.

Het volgende jaar was een luik te vinden in de Temple of Mount Everest. Een 2 x 2 Round Brick aan de zijkant kon aan getrokken worden en het fungeerde gewoon als een valluik, maar aan het uiteinde zit een Axle Connector with Axle Hole (BL onderdeel 32039) met daaraan Axle 1L with Tow Ball (BL onderdeel 2736). Als je aan de Round Brick draait tegen de klok in, dan schoot het luik omhoog en zo werd een minifiguur uit de tempel gelanceerd. In de Orient Expedition wordt het luik ook nog gebruikt in de Tygurah’s Roar (7411). Tygurah staat op het luik en daarvoor liggen 1 x 4 tiles op een glad oppervlak. Door aan de gele Modified Plate te trekken, valt Tygurah eerst naar voren en daarna valt een voor een de Tiles naar beneden. Dit was een doorontwikkeling van de val in Temple of Gloom (1355) van Studios.

De oude mal van het valluik verschijnt in 2010 in de laatste sets en wordt vervangen door een nieuwe valluik (BL onderdelen 92099 & 92107). Deze onderdelen zijn soepeler en worden voornamelijk ingezet als traditionele (val)luik. De grote ontwikkelingen rondom de valluiken zijn veel gedaan in de jaren 90 en begin van deze eeuw.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

Brickheadz onthuld

Op San Diego Comic Con is het nieuwe thema Brickheadz onthuld.  De karakters zijn gebaseerd op de LEGO…
Total
0
Share