De ontwikkeling van speelfuncties – Het laten vallen van voorwerpen

Inleiding

In de jaren 70 en 80 waren enkele sets waarin Hinges verwerkt waren. Hierdoor was het mogelijk om gebouwen open te klappen en auto’s hadden ook Hinges en zorgde ook voor toegankelijkheid. Alleen het zijn niet echt speelfuncties. De eerste echte speelfuncties zijn te vinden in Space (Classic Space) met ontkoppelbare modules en voertuigen. Bij speelfuncties denk je ook vaak aan iets wat in meerdere thema’s voorkomt.

Het laten vallen van voorwerpen

Niet zo oud als het valluik, maar het laten vallen van voorwerpen op minifiguren is ook al een tijdje begonnen. Het eerste voorbeeld, waar ik zo aan denk, is de Fire Breathing Fortress (6082) uit 1993. De drakenkop vlak boven de ingang kon stenen laten vallen bovenop de indringers. De tong van de drakenkop was een 1 x 8 tile, die met een lans op zijn plek werd gehouden. In 1996 bij het Western thema, is bij de Bandit’s Secret Hide-Out (6761) een ton achter een 4 x 4 modified Tile op het dak geplaatst. Kiep de 4 x 4 Modified Tile en de ton rolt van het dak af. Bij de Rapid River Village liggen twee boomstammen gemaakt van 2 x 2 Round Bricks op een 6 x 8 Slope, waar een 6 x 5 Leaf de boomstammen op de plek houdt. Door deze te draaien, vallen de boomstammen op de minifiguur die vanaf de stroomverstelling komt. In hetzelfde jaar is in de Boulder Cliff Canyon (6748) een steen gemaakt van verschillende Wedges, Modified Bricks en Panels die vanuit een LURP op een minifiguur kan vallen. In hetzelfde jaar is in de Pirates Perilous Pitfall een indrukwekkend mechanisme, die wordt getriggerd om op een Hinge te staan die aan een String trekt. Zo valt een stenen schijf van 4 x 4 kwartronde Bricks (bij elkaar gehouden met 4 x 4 Plates) op een minifiguur. Bij Night Lord’s Castle (6097) zitten een paar 1 x 1 Round Bricks in een pan op een 2 x 4 Plate aan een 2 x 4 Brick met Pins. Deze wordt losgelaten door een Hinge recht op te zitten. 

De Adventurers is een thema waarin veel speelfuncties werden ontwikkeld. In de Mummy’s Tomb (5958) is een kleine sfinx met daarop speren op een Plate bevestigd. Door de voorkant weg te schuiven klapt de bovenkant naar beneden en vallen/glijden de speren naar voren. In Pharaoh’s Forbidden Ruins (5988) wordt het valluik gebruikt om stenen te laten vallen en aan de onderkant zit een Chain, die leidt naar een 2 x 2 Brick met Technic Pin waar een Hellebaard aan vast zit. Als het luik geactiveerd wordt, trekt het ook de hellebaard mee. Het valluik wordt in 1999 bij de Adventurers Amazon Ancient Ruins (5986) gebruikt om speren te laten vallen en is vergelijkbaar met Mummy’s Tomb. In de Amazon Ancient Ruins zit nog een val in het midden, waarbij een skelet aan een Chain aan een lans hangt. Door de pal te verwijderen, valt het skelet naar beneden en blijft hangen in de opening van de tempel. In Spider’s Secret (5936) zit een hellebaard op een Technic Brick en wordt op zijn plek gehouden door een Technic Axle. Deze val is minder goed weggewerkt. In de grootste set van de Orient Expedition (7419) zit bovenin twee plekken waarin 1 x 1 Bricks tussen 1 x 4 x 1 Fences liggen en deze kunnen naar voren gekanteld worden om indringers te bekogelen.

Een ander thema is Ninja. Ninja bevat veel vallen waarin puntige/scherpe voorwerpen op jou afkomen. In Ninja Surprise is een kleine hellebaard op een 1 x 1 Technic Brick, die op zijn plek gehouden wordt door een 4L Antenna. Trek deze los en de hellebaard belandt voor de zuil met edelsteen. In Robber’s Retreat (6088) zitten katana’s aan het uiteinde van een balk, door het verwijderen van een Technic Axle valt deze en iedere ongelukkige minifiguur bij de ingang ziet de katana’s op zich afkomen. Bij de Samurai Stronghold (6083) is een grote hellebaard aan het einde op een Technic Brick, die letterlijk leunt op een Technic pin. Trek deze weg en het slingert langs de edelsteen. De vallen met hellebaarden zijn beter gelukt bij de Stone Tower Brigde (6089) en de beste val van de Ninja’s zit bij de Flying Ninja Fortress (6093). Bij 6089 hebben de hellebaarden een grote zwaai, maar er is ruimte aan de zijkanten om deze val te ontwijken. Bij 6093 zijn 4 hellebaarden, die richting de ingang zwaaien en er is weinig ruimte om deze val te ontlopen.

In de Rock Raiders HQ (4990) is een Light Gray Vehicle, Tipper Bed Small (BL onderdeel 2512), die met het scharnierpunt op Tiles rust. Schuif het naar voren en de steun valt weg, zodat je een Rock in de laadbak van de Transport Truck kan laten vallen. Deze speelfunctie werkt zeer goed en komt altijd goed uit op de Transport Truck.

In Knights Kingdom II is in twee sets een goede functie verwerkt om gloeiende kolen op indringers te gooien. In Dark Forest Landing (8802) zitten 1 x 1 Round Bricks tussen de uiteinden van 1 x 4 Panels. Door dunne Liftarms en een Bush (aan elkaar gekoppeld met een 3L Axle) blijven de Round Bricks op hun plek, zelfs als je het naar voren kantelt. Beweeg de liftarms naar achteren en de 1 x 1 Round Bricks vallen achter elkaar naar beneden. In Vladek’s Dark Fortress (8877) zit boven de ingang een Container, Barrel Half Large met 1 x 1 Round Bricks. Door een Technic Axle te draaien, kantelt de container en vallen de Round Bricks voor de ingang.  

In Lion Knight’s Castle (10305) zit aan de achterkant van het kasteel kleine gaten van 1 x 2, waarin 1 x 1 Round Bricks gedeponeerd kunnen worden om de indringers te bekogelen.

Hoewel er misschien meer sets zijn met dit soort speelfuncties, lijkt ook hier het geval dat de ontwikkeling van deze functies in de jaren 90 en begin deze eeuw zijn geweest. Later zullen functies gekopieerd zijn in andere sets, maar de ontwikkeling is niet (veel) verder gegaan.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share