Aquazone, uitstapje van het universum naar de dieptes onder water

Vanaf 1989 waren de vaste thema’s Town, Castle, Pirates, Space en Technic. In 1995 kwam daar Aquazone bij. Een onderwater thema met Space invloeden kwam op de markt in een jaar waarbij er geen nieuwe Space sets bij kwamen (niet in Europa tenminste). Om verder te gaan met Aquazone, moet toch eerst iets verteld worden over Space.

Space heeft een nieuwe fase gehad in 1987. Toen ging Space over van Classic Space naar Futuron. Dat was de start van verschillende fracties, zoals Blacktron, M-Tron en Space Police. Die overgang in 1987 ging gepaard met veel nieuwe onderdelen en een monorail. TLG had destijds meer plannen voor de monorail, maar door de terughoudende verkoop gingen de plannen niet door. Seatron zou een nieuw Space thema zijn geweest, waarbij het kleurenschema van de monorail overeenkomt met die van de Aquanauts. De voertuigen van de Aliens lijken dezelfde vormen te hebben als de Stingrays en de Aquasharks.

Aquazone heeft een bijzondere start als je het vergelijkt met Space. In de eerste jaar kwamen 5 sets uit, maar gelijk twee fracties. Dat was waarschijnlijk een goede zet geweest. Hierdoor was de toon beter gezet door de relatie tussen de twee fracties uit te lichten en interesse op te wekken voor een nieuw thema. Aquasharks kregen in 1996 een verdubbeling aan sets. De Shark’s Crystal Cave (6190) en Spy Shark (6135) en deze sets gaven de Aquasharks ook een nieuwe minifiguur.

In 1997 kwam Aquaraiders uit en alleen in Noord Amerika. Dit was een fractie dat meer gericht was op het boren/graven naar kristallen. Hoewel er geen grote boormachines zijn, was er wel een grote onderzeeër met een kleine boormachine. De graafmachine (Aqua Dozer) is ook een beetje raar, want dit zou onder water niet werken. De Aqua Dozer heeft als speelfunctie dat de graafbak te bewegen is door aan de achterkant iets heen en weer te halen. De graafbak is gekoppeld met een ketting. Dit werd later gebruikt (en verbeterd) in de Loader Dozer van Rock Raiders in 1999.

In 1998 komt de laatste reeks uit. Hierin worden de Aquanauts vervangen door de Hydronauts en de Aquasharks vervangen door de Stingrays. Aquanauts en Hydronauts hebben bijna een vergelijkbare kleurencombinatie. Hydronauts gebruikt grijs, iets meer zwart en transparant groen in plaats van transparant donker blauw. De Stingrays hebben een kleurenpallet van zwart, donkergrijs en rood. Trans Neon Orange wordt niet meer gebruikt in 1998 in Aquazone en is vervangen voor Trans Neon Green. De Hydronauts hebben als eerst een grondvoertuig de Crystal Detector. Deze set is alleen in Noord Amerika en Australië uitgebracht. Hydronauts en Stingrays bevatten minifiguren dat aliens zijn. Hierdoor werd de nadruk op Space vergroot. De magneten in de serie zijn vervangen voor zuignappen en zijn hierna niet meer gebruikt in andere thema’s.

Aquazone kwam hiermee ten einde en heeft verder geen vervanger gehad. In 2007 is een nieuwe reeks op de markt gekomen onder de naam Aquaraiders, maar deze reeks had geen overeenkomsten met Aquazone behalve dat het ook onder water is.

Aquazone was een zeer specifiek thema met een invulling in de Space sfeer, net als Rock Raiders in 1999. Bij Aquazone is de herinnering altijd gevestigd op de eerste twee jaren met Aquanauts en Aquasharks. De Aquaraiders sets hadden een duidelijker beeld moeten geven, dat het ging om actief mijnen/boren onder water naar kristallen. Het probleem met de laatste reeks is dat de kleuren minder goed op elkaar afgestemd waren in de bouwwerken. Daarnaast denk ik dat het vervangen van mensen door aliens een betere Space gevoel geeft. Hoewel de figuren van de 1998 lijn als de figuren van de UFO reeks van 1997 en Insectoids van 1998 niet de meest gewilde figuren zijn. 

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share