Zijn LEGO-sets steeds geweldadiger?

De in Nieuw Zeeland woonachtige Chrisoph Bartneck is werkzaam aan de Universiteit van Canterbury en is LEGO-fan. Hij heeft onderzoek gedaan of LEGO sets en thema’s over de loop van de jaren meer gewelddadig zijn geworden.

Een samenvatting van het onderzoek:
“Ondanks het feit dat televisie, computerspellen en het Internet een grote rol spelen in het leven van kinderen, spelen deze nog steeds met fysiek speelgoed, zoals poppen, autootjes en LEGO. The LEGO Company is de grootste speelgoedfabrikant wereldwijd geworden. Dit onderzoek gaat in op de vraag of de producten van LEGO over de loop van de jaren meer gewelddadig zijn geworden. Allereerst is de frequentie van wapens in LEGO sets geanalyseerd. Het gebruik hiervan is significant toegenomen. Daarnaast is door middel van empirische onderzoek het waargenomen geweld in LEGO catalogussen van 1978 tot 2014 vastgelegd. Ook dit is significant gestegen over de jaren. De producten van The Lego Company zijn niet zo onschuldig als ze ooit waren.
We kunnen het er over eens zijn dat de producten meer gewelddadig worden. In het onderzoek wordt dit met onderzoekstechnieken en berekeningen onderbouwd.”

De conclusie van het onderzoek luidt:
“De resultaten van beide studies, het tellen van wapens en het waargenomen geweld, laten significante exponentiele toename zien. LEGO producten zijn significant meer gewelddadig geworden. Deze stijging is niet in lijn met de stelregel van LEGO dat:

“Lego producten zijn gericht op het ontmoedigen van gewelddadig rollenspel als primair speel doel. De ontwerpen zijn gericht op het verreiken van het spel met innemende conflict scenario’s waarbij agressie gebruikt kan worden om het denkbeeldig kwaad te overwinnen.”

Het geweld in de LEGO producten lijk intussen verder te zijn gegaan dan het verreiken van het spel.

Het hele onderzoek is te vinden op Christoph’s website.

Het lijkt erop dat doordat kinderen blootgesteld worden aan veel vorm van (tekenfilm) geweld op TV, in films en in spellen dat het haast vanzelfsprekend is dat de speelgoedindustrie volgt. Zeker jongens lijken te verwachten dat hun speelgoed ze voorziet van een conflict wat ze uit kunnen spelen.
Is dit een ontwikkeling die gestopt moet worden of kunnen kinderen dit best aan en is het onschuldig kinderspel?

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

Rogue One poster

LEGO heeft vandaag een Rogue One poster gedeeld, die gebaseerd is op de foto van de cast die…
Lees meer

15 jaar Lowlug!

Zo dat is best als lang 😀 In het forum halen we herinneringen op! Voor wie het leuk…
Total
0
Share