World robot olympiad

Het First Lego seizoen is helaas al afgelopen, maar komende weken zijn de regiofinales van World Robot Olympiad.
Komend weekend is er een wedstrijd in Stadskanaal, Groningen. 15 juni is de finale voor regio west in het gebouw van Hogeschool Delft. 22 juni regio Oost in Almelo op lagere school de Telgenborg. De wedstrijd in Delft is het meest interessant met twee verschillende wedstrijden en de meeste deelnemers.
Publiek en geïnteresseerden zijn welkom om binnen te lopen.

Voor de mensen die FLL kennen, maar nog nooit van WRO hebben gehoord:
WRO is net als FLL een wereldwijde Lego robotica wedstrijd. Beide wedstrijden zijn wereldwijd ongeveer gelijk in grootte, maar per land verschilt dit, zo is FLL in Nederland groter en WRO in Duitsland. Een aantal FLL coaches hebben een paar jaar geleden stichting WRO Nederland opgericht om WRO naar Nederland te halen en ook in het tweede deel van het schooljaar Lego in competitieverband te kunnen gebruiken.

De beste teams mogen naar de internationale finale die dit jaar in Turkije en volgend jaar in Singapore is.

In Nederland worden twee competities georganiseerd voor 3 verschillende leeftijden. De grootste categorie, RoboMission, lijkt erg op FLL, maar bij WRO zijn er minder afzonderlijke opdrachten en moet de robot in 1 run een gerandomiseerd spel oplossen. In de ochtend werken de teams op het speelbord waar ze een aantal maanden op hebben kunnen oefenen, en in de middag krijgen ze een onbekende nieuwe opdracht.
Onze andere categorie is Future Innovators, waar teams een gerobotiseerde oplossing moeten bouwen voor een probleem, en deze presenteren in een stand aan publiek en jury.

De speelborden die wereldwijd gebruikt worden bij RoboMission worden door een Nederlands/Duits team ontwikkeld, waarbij Harald Vijverberg en Anika Brandsma zorgen voor de game-play, de spelelementen en bouwinstructies. Hierbij gebruiken zij twee sets die door Lego zijn ontwikkeld voor WRO. Wel een dingetje, Lego Education probeert zicht te houden op de kwaliteit en veiligheid van de bouwwerken en dan loop je nog wel eens tegen beperkingen aan. Als de wedstrijden achter de rug zijn en de extra-challenge bekend is zal Harald hier meer over vertellen.

Komende weken zijn de wedstrijden en uiteraard zijn ook thuisteams welkom om eens mee te doen.

Lees hier mee in het topic van Vijv

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

Give a poly

Het kan niemand ontgaan zijn dat ook wij in Nederland te maken hebben met een grote instroom van…
Total
0
Share