Sterke resultaten voor LEGO in 2015

De LEGO Groep heeft in 2015 zijn internationale groei voortgezet en kinderen overal ter wereld weten te bereiken. Deze groei kwam voort uit de sterke resultaten van nieuwe innovatieve productlijnen zoals LEGO® DIMENSIONS™, LEGO Star Wars™, LEGO NINJAGO™ en LEGO Elves, maar ook uit de doorlopend hoge vraag naar kernthema’s van LEGO, zoals LEGO City.

“2015 was een fantastisch jaar voor ons. De kern van ons bedrijf is kinderen inspireren en zich laten ontwikkelen door spel.  Naar schatting zijn in 2015 ongeveer 100 miljoen kinderen met LEGO® in aanraking gekomen — door met producten van LEGO te spelen, door op school met materialen van LEGO® Education te werken, door deel te nemen aan buurtactiviteiten of via de LEGO Foundation die overal ter wereld producten doneert,” vertelt Jørgen Vig Knudstorp, president & chief executive officer van de LEGO Groep.


Belangrijke resultaten over 2015

• De omzet steeg met 19 procent ten opzichte van een jaar eerder, gemeten in lokale valuta’s (wisselkoersschommelingen buiten beschouwing gelaten).
• De omzet steeg met 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, van DKK 28,6 miljard in 2014 naar DKK 35,8 miljard.
• De operationele winst steeg dit jaar tot DKK 12,2 miljard tegenover DKK 9,7 miljard in 2014, een stijging van 26 procent.
• De nettowinst was DKK 9,2 miljard tegenover DKK 7,0 miljard in 2014, een stijging van 31 procent.
• Het letselpercentage per miljoen gewerkte uren was 1,4 tegenover 1,7 in 2014.
• Meer dan 90 procent van het afval van productievestigingen is gerecycled.
• Het aantal werknemers in de LEGO Groep steeg van 14.762 eind 2014 naar 17.294 eind 2015.

John Goodwin, executive vice president & chief financial officer van de LEGO Groep licht de financiële resultaten toe:

“We zien de omzet al een decennium lang aanzienlijk stijgen en ik ben heel tevreden dat de verkoop ook afgelopen jaar met een percentage van dubbele cijfers is gegroeid. Ik ben trots op onze groei — een groei gedreven door innovatie en wereldwijde uitbreiding, waarbij we onze focus op de kwaliteit en veiligheid van onze producten hebben weten te behouden. Ook belangrijk is dat we blijven streven naar de balans tussen onze groei op korte termijn en onze capaciteitsuitbreiding op de lange termijn. De investeringen in productie- en organisatiecapaciteit die we in 2015 hebben gedaan zullen in de komende periode worden voortgezet.”

Lees hier het volledige jaarverslag over 2015.
Lees hier het Responsibility Report 2015.
Download hier het informatieblad.
Lees hier de hoogtepunten van 2015.

In 2015 waren kinderen opnieuw enthousiast over de kernthema’s van LEGO, maar ook over de nieuwe, innovatieve productlijnen. Tot de best verkopende productlijnen in 2015 behoorden kernthema’s als LEGO City, LEGO Star Wars™, LEGO NINJAGO™, LEGO Friends en LEGO® DUPLO®. Verder kende het nieuwe fantasythema LEGO Elves een goede start, net als LEGO DIMENSIONS™, een nieuwe speelervaring die het bouwen met LEGO stenen combineert met een interactief computerspel. LEGO Dimensions is net als andere LEGO videogames ontwikkeld door TT Games en uitgebracht en gedistribueerd door Warner Bros. Interactive Entertainment.

“We vinden het fantastisch dat kinderen overal ter wereld ook in 2015 graag met LEGO speelden. We blijven voortdurend zoeken naar nieuwe, spannende manieren om jongens en meisjes overal ter wereld enthousiast te maken over LEGO, zodat onze innovaties hen elk jaar nieuwe verrassende en relevante ervaringen bieden waarmee ze de 21ste eeuw vol vertrouwen tegemoet kunnen treden. Dit draait voor ons niet alleen om de positieve gevolgen voor het bedrijf, maar des te meer om miljoenen kinderen spelend te laten leren. Spel dat hun inspireert en helpt zichzelf te ontwikkelen. Uiteindelijk is dat onze ambitie en onze grootste positieve impact,” zegt Julia Goldin, executive vice president & chief marketing officer van de LEGO Groep. Ze voegt hieraan toe:

“Ik weet zeker dat eind 2016 nog meer kinderen met LEGO hebben gespeeld. We hebben een groot assortiment nieuwe producten voor jongens en meisjes van alle leeftijden met allerlei verschillende interesses. Van de coole nieuwe avonturen van LEGO NEXO KNIGHTS™, waarbij fysiek en digitaal spel naadloos samengaan, tot het voortdurende groeiende universum van LEGO Friends, de vernieuwde LEGO NINJAGO™ serie, spannende nieuwe LEGO Star Wars™ en LEGO City producten, geweldige LEGO DUPLO producten voor jongere kinderen — en nog veel meer creatieve en leuke LEGO producten.”


Groeipercentage van dubbele cijfers in alle markten

In 2015 realiseerde de LEGO Groep in alle markten een omzetgroei van dubbele cijfers. Dit terwijl de groei op de traditionele speelgoedmarkt in de meeste landen op een percentage van enkele cijfers bleef steken.

“In 2015 groeide de omzet van LEGO in de meeste belangrijke markten. In onze grootste markt, de Verenigde Staten, groeide de verkoop met dubbele cijfers. Dit was ook het geval in andere belangrijke markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Brazilië, China en Japan. In 2015 bleven we ook streven naar een groter marktaandeel in Azië. De relatie met onze partners wereldwijd is erg belangrijk voor ons. Met onze partners hebben we het merk LEGO naar nieuwe offline en online retailkanalen kunnen brengen, waardoor we nog meer kinderen over de hele wereld konden bereiken met de speelervaringen van LEGO,” aldus Loren I. Shuster, executive vice president & chief commercial officer van de LEGO Groep.


Investeringen in een positieve impact

In 2015 is de Lego Groep aanzienlijk blijven investeren om nog meer jongens en meisjes te bereiken. Ook zijn er meer activiteiten ontplooid in het kader van de ambitie van de Groep om een positieve impact op het milieu en de maatschappij te maken.

“Een van de belangrijkste aankondigingen in 2015 was onze belofte om 1 miljard DKK te investeren in het vinden van duurzamere kunststofmaterialen als alternatief voor de oliegebaseerde materialen die we nu gebruiken om LEGO stenen te maken. Onze aankondiging in juni was een grote stap op weg naar onze doelstelling voor 2030 op het gebied van duurzame materialen. Deze stap is in lijn met onze bestaande inzet om afval te recyclen, energie te besparen, het formaat van de verpakkingen te verkleinen en met onze investering in een offshore windmolenpark voor de productie van groene energie,” vertelt John Goodwin.

Het Sustainable Materials Centre wordt gebouwd bij het hoofdkantoor van de LEGO Groep in Billund, Denemarken. De bouw begint in 2017 en de opening van het centrum staat gepland in 2018. Het centrum zal naar verwachting circa 4000 m2 aan onderzoeksruimte bieden.

“Het ontdekken en implementeren van nieuwe materialen die dezelfde veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid als onze huidige materialen bieden, is een complexe taak. We zijn druk bezig de organisatie op te zetten en we verwachten in de komende jaren nieuwe partnerrelaties aan te gaan, waardoor we hopelijk al in 2017 concrete resultaten kunnen laten zien” aldus John Goodwin.


Doorlopende investeringen in een meer mondiale en diverse organisatie

Het aantal medewerkers van LEGO is in 2015 wereldwijd aanzienlijk gegroeid.

“Dit jaar hebben we wereldwijd meer dan 2500 nieuwe medewerkers geworven. Eind 2015 werkten meer dan 17.000 LEGO collega’s met 71 verschillende nationaliteiten wereldwijd samen om kinderen te verrassen met fantastische speelervaringen. Onze medewerkers zijn de voornaamste reden voor ons succes, of ze nu in de fabrieken werken die miljarden LEGO stenen produceren of nieuwe IT-programma’s ontwikkelen die onze organisatie efficiënter maken. Elke medewerker speelt een belangrijke rol en mag trots zijn op onze resultaten over het afgelopen jaar,” zegt Bali Padda, executive vice president, chief operations officer and head of HR van de LEGO Groep.

De LEGO Groep heeft ook belangrijke stappen gezet op het gebied van integratie en gelijke kansen wereldwijd. In de afgelopen jaren is het aantal vrouwen met een functie van directeur of hoger in de LEGO Groep toegenomen van 23 procent in 2010 tot 43 procent in 2015.

“Het evenwicht tussen mannen en vrouwen is slechts één aspect van diversiteit. We geloven dat een diverse samenstelling van onze organisatie noodzakelijk is voor wereldwijd succes op de lange termijn. Onze voortdurend groeiende en diverser wordende personeelsbestand leidt tot verschillende perspectieven, met beter doordachte beslissingen tot gevolg. In 2015 hebben we richtlijnen geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat discriminatie op grond van geslacht in vacatures en sollicitatieprocedures niet voorkomt. Ook hebben we een cursus voor leidinggevenden geïntroduceerd die hen traint om meer oog te hebben voor integratie en sociale betrokkenheid, en om vooroordelen bij de beoordeling van de prestaties en potentie van medewerkers zo veel mogelijk uit te sluiten,” vertelt Bali Padda.

In de loop van 2015 heeft de LEGO Groep een scala aan belangrijke mijlpalen bereikt die aansluiten bij de doelstelling om een internationalere organisatie te worden en om de LEGO speelervaring aan meer kinderen te kunnen bieden, overal ter wereld.

13 maart
De LEGO Groep kondigt een partnerschap aan met UNICEF. Ze beloven om samen de Richtlijnen voor Kinderrechten en het Bedrijfsleven te bevorderen. Deze richtlijnen zetten uiteen welke acties bedrijven kunnen nemen om de rechten van kinderen te respecteren en verbeteren. Als onderdeel van deze verbintenis voor drie jaar belooft de LEGO Groep de bescherming van kinderen in het eigen bedrijf te versterken en best practices te delen met andere spelers in het bedrijfsleven.

16 april
De LEGO Groep viert de voltooiing van een uitbreiding van de fabriek in Kladno, Tsjechië. Het nieuwe productiegebouw beslaat 50.000 m² en vergroot de capaciteit van de productielocatie in Kladno met 30 procent.

16 juni
De LEGO Groep maakt bekend dat 1 miljard DKK wordt geïnvesteerd in een LEGO Sustainable Materials Centre, een grote stap voorwaarts op weg naar de doelstelling om voor 2030 duurzame alternatieven voor de huidige materialen te vinden en te implementeren.

7 oktober
3000 inwoners van Billund, Denemarken, nemen deel aan de festiviteiten rondom het bereiken van het hoogste punt bij de bouw van het LEGO House. Het unieke LEGO Experience Centre wordt naar verwachting in 2017 geopend.

8 oktober
DONG Energy, de LEGO Groep en William Demant vieren de opening van het offshore windmolenpark Borkum Riffgrund 1, dat schone elektriciteit kan leveren aan 320.000 huishoudens. De opening is een substantiële stap in het bereiken van de doelstelling van de LEGO Groep om in 2020 100 procent van onze energie te betrekken uit hernieuwbare bronnen.

20 oktober
De LEGO Groep kondigt aan om tot 2022 flink uit te gaan breiden en te investeren in fabrieken in Mexico, Hongarije en Denemarken om aan de groeiende vraag naar LEGO® producten te kunnen voldoen. De fabriek in Mexico wordt uitgebreid tot maximaal 190.000 m², waarmee naar verwachting plaats is voor 3000 nieuwe medewerkers tussen nu en 2022.

4 december
De LEGO Groep opent officieel het nieuwe en aanzienlijk grotere regionale hoofdkantoor in Singapore. Het nieuwe kantoor biedt plaats aan 400 medewerkers en stelt de LEGO Groep in staat om meer kinderen in Azië te bereiken.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Hoe Bijen De Ruimte Vullen - Jelko Arts
Lees meer

Hoe bijen de ruimte vullen

"Onze" Jalkow (Jelko Arts), heeft een stripnovelle gemaakt. Met daarin een bijzondere rol voor Afols, Lowlug en een LEGO-beurs in Keulen. Wij zijn natuurlijk supertrots en heel blij dat hij de kans heeft gekregen om deze eerste multipage comic over Afols uit te brengen. Het album is inmiddels te pre-orderen en wordt in beperkte oplage uitgebracht.
LEGOworld 2017 inschrijving geopend
Lees meer

Inschrijving LEGOworld geopend

De inschrijving voor LEGOworld 2017 is geopend! je kunt je vanaf vandaag opgeven voor 's werelds allergrootste LEGO-event. Het wordt weer gehouden in de jaarbeurs, dit jaar van 18 tot 24 oktober.
Total
0
Share