Lego-prijzen in een vrije markt, een opiniestuk

brique-lego-massif-L-2ltJXhDe populariteit van Lego zit de laatste jaren enorm in de lift en dat zorgt voor een enorme vraag vanuit de reguliere markt naar Lego voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. Hierin zit de bulk van alles wat Lego verkoopt, zeg maar de categorie “Sinterklaas-, Kerst- en verjaardags-cadeaus”.

Naast deze categorie is er nog de categorie “sets voor AFOLs en superverwende kinderen”. In deze categorie vinden de welbekende Exclusives zoals Modulars, Star Wars UCS en de grote Superhero-sets gretig aftrek. En zoals de naam al doet vermoeden zijn deze sets redelijk exclusief (ook qua prijs). Vanwege de hoge prijs worden deze sets natuurlijk niet zo veel verkocht als de reguliere politiebureaus en brandweerwagens.

Deze sets worden vanwege de lagere vraag in minder grote aantallen geproduceerd, maar verdwijnen wel (net als de reguliere sets) na ongeveer twee jaar uit het assortiment. En waar een kind simpelweg genoegen neemt met de nieuwste versie van het politiebureau, en niks geeft om het politiebureau van een jaar eerder, hecht de AFOL toch meer waarde aan die ene Modular van vorig jaar (of nog ouder) om zijn collectie compleet te maken.

Zie hier hoe vraag en aanbod dus per doelgroep verschillen. Een politiebureau verdwijnt en de kinderen nemen genoegen met de nieuwe. Maar wanneer een Modular verdwijnt, blijft er vraag naar bestaan. En wanneer ergens vraag naar is terwijl het aanbod afneemt, gaat de prijs omhoog.

Dit alles resulteert in prijzen die door sommigen als nogal exorbitant worden ervaren. Hier kan je over klagen en van alles van vinden, maar dat zal niets veranderen…

Hetzelfde geldt overigens voor sets die exclusief bij evenementen worden uitgegeven, zoals het treintje tijdens de tiende editie van Skaerbaek, Comicon Minifigs en Lego Store Exclusives.

Soms stelt Lego regels op voor deelname aan evenementen of acties, waarin vermeld staat dat sets die als cadeau of met hoge korting vergeven worden niet doorverkocht mogen worden. Hoe Lego deze regel handhaaft is natuurlijk een beetje de vraag… Komen ze er achter dat jij iets verkoopt, kan het zijn dat je niet meer mag deelnemen aan evenementen of acties. Het kan zelfs gevolgen hebben voor de LUG waar je lid van bent, bijvoorbeeld in het geval van de Lugbulk.

Het heeft niet zoveel zin om te klagen over de hoge prijzen van sommige sets, dat laat die prijzen heus niet dalen.

Praat mee over dit onderwerp op het forum.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
LEGOworld 2017 inschrijving geopend
Lees meer

Inschrijving LEGOworld geopend

De inschrijving voor LEGOworld 2017 is geopend! je kunt je vanaf vandaag opgeven voor 's werelds allergrootste LEGO-event. Het wordt weer gehouden in de jaarbeurs, dit jaar van 18 tot 24 oktober.
Lees meer

Hond kan de was doen

Ter gelegenheid van LEGOWorld 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht…
Lees meer

ReBrick redesign

ReBrick wordt door Lego in een nieuw jasje gestoken. Was ReBrick voorheen een wat onduidelijke Moc bookmark website, waar het…
Lees meer

Moc vd Maand Mei

We hadden veel bouwwerken om uit te kiezen. MOC van de maand mei gaat naar: Elderon met The Exiled Warlord.
Total
0
Share