In memoriam: Ineke de Laat (MOCkingbird)

Op 19 april is Ineke de Laat overleden. MOCkingbird was bij Lowlug sinds november 2003 en een stille kracht achter de schermen.
Afbeelding

Ik zie het zo nog voor me, de eerste keer dat ik Ineke ontmoette. Het was op de eerste meeting ooit voor Lowlug, in Zeist. Eind februari 2004, een zonovergoten dag. Ik zat in de hal met allemaal mannen op die meeting en toen kwam zij ineens binnen lopen. “Een vrouw op een LEGO-meeting!” dacht ik. Dat was in die tijd nog veel opvallender dan nu. We raakten aan de praat en we bleken allebei van LEGO Castle te houden. 

In die jaren gingen we vaak met een min of meer vaste groep naar evenementen om te exposeren en Ineke was daar eigenlijk altijd bij. Naast Castle bouwde Ineke ook hedendaagse gebouwen en dan voornamelijk modellen van bestaande panden. Een mooi voorbeeld is de Molenstraat in Oss.
Ook ging Ineke het bouwen van sculpturen niet uit de weg, met als prominentste voorbeeld misschien wel de Lowlug minifguren.

De door Ineke georganiseerde meetings in Oss, eerst in de Bonte Hoef en later in De Hille zijn legendarisch qua opkomstcijfers en stonden altijd garant voor een mooie dag. Ook de expositie bij Rundje Oss was fijn voor elkaar. 

De Brickbieb op met name de oude site van Lowlug (maar ze staan er nu ook nog op) was helemaal haar ding. Ze schreef talloze tutorials over het betere snotwerk en het gebruik van diverse LEGO sites.
Voor het 10-jarig bestaan van Lowlug regelde ze de brickbadges (naar ontwerp van René Kok) en uiteraard was de meeting toen in Oss.
Vele uren sorteerde ze samen met mij de Lugbulk.
Als Ineke op de meeting was hoefde je niks op de foto te zetten, want je kon naderhand op je gemak op haar Flickr stream bekijken wat je allemaal gemist had. 

Ineke kreeg in het najaar van 2021 problemen met haar slokdarm en in november werd slokdarmkanker vastgesteld. Vol goede moed ging ze het hersteltraject in. Begin april werd ze geopereerd. Vocht achter de longen na de operatie maakte dat ze beademd moest worden en de strijd uiteindelijk op heeft moeten geven.  Op 19 april in de vroege ochtend is Ineke overleden. 

Ineke was nooit een uitbundige, makkelijke prater.  Je moest er even doorheen prikken. Ik denk dat het voor haar best een stap was om naar die meeting te komen in 2004. 

Ineke was een stille kracht op de achtergrond en we haar zeker gaan missen.
Ik hoop dat Lowlug Ineke gebracht heeft wat ze hoopte te vinden en wens haar vanaf deze plek een goede reis. 

——————————————————

Hieronder de rouwkaart voor Ineke. Mensen die graag naar het afscheid willen zijn daartoe uitgenodigd.

Afbeelding

Flickr stream Ineke: https://flickr.com/photos/133478485@N05/

Wil je reageren? Zie dit forumtopic: In Memoriam: Ineke de Laat (MOCkingbird)

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

Rogue One poster

LEGO heeft vandaag een Rogue One poster gedeeld, die gebaseerd is op de foto van de cast die…
Total
0
Share