70434 – Hidden side Race car

IMG_20201125_212915_copy_1000x750.jpg

Jaar van uitgave: 2020

Aantal onderdelen: 244

Aantal minifigs: 3

Adviesprijs: €29,99

Hoewel Hiden side niet mijn thema is, vond ik het wel leuk om deze in de aanbieding te kopen. Een stoere race wagen en dat pruikje met het petje achterstevoren deden mij besluiten deze set voor €18,- te kopen.

In de best grote doos zitten twee grote zakken met Lego, een bouwboekje en een groot stickervel (en een actie kaartje om gratis een kind mee te kunnen nemen in een Legoland/Discoverycentre.

Het is niet heel moeilijk om te bouwen. Wat mij wel opviel bij het plaatsen van de assen en wielen dat dat gebeurde vanuit 1 perspectief en niet per kant, wat normaal gebeurd. De onderdelen zien er goed uit (wat helaas niet altijd zo is).

Eerst wordt de massieve onderkant gebouwd met daarop de kern van de wagen. Daarop wordt met zakje twee doorgebouwd met allerlei curved slopes en technic onderdelen. De metalen koeienschedel voorop de wagen maakt het geheel wel passend af vind ik. Achterop zit het kenmerkende kleurenwiel, geen idee hoe dat werkt met de app, maar het heeft vast een functie die bij alle Hiden side sets gebruikt wordt. De wielen vind ik wel gaaf. Twee voorwielen zijn tot nu toe nog maar in 8 sets gebruikt sinds 2017. De donker metaalkleurige onderdelen: gebogen tubes en luchthapper geven de wagen een stoer uiterlijk. De minifig kan gemakkelijk in de auto zitten, mits hij even z’n kruisboog opzij draait.

De wagen nodigt echt uit om er mee te gaan rijden. Helaas alleen maar rechtdoor, want door de brede wielbasis kun je haast onmogelijk sturen met het ding. Doe je dat wel dan klapt een achterwiel om. Dat is een andere speelmogelijkheid: De wielen omklappen naar beneden om er mee te vliegen denk ik. Dat is niet helemaal gelukt omdat het totaal geen ‘swooshable’ gevoel geeft. Meer wat lomp. Dus gewoon lekker mee dragracen. 😉

Het zou mooier geweest zijn als Lego de voorwielen sturend had gemaakt ter verhoging van het speelplezier. Ik denk dat dat wel makkelijk had gekunt zonder de auto lomper te maken/doen lijken.

1491 – Dual Defender (1992)

1491-1

Jaar van uitgave: 1992
Aantal onderdelen: 48
Aantal minifiguren: 2
Oorspronkelijke adviesprijs: onbekend

Deze set heb ik jaren geleden besteld via Bricklink bij een winkel in de VS. Dat was een periode dat ik speciale setjes afzocht. Dit leek mij een typische ‘armybuilder’ setje en ik moest deze hebben.

De bouw

Er zitten twee dezelfde minifiguren in deze set. De minifiguren zijn een beetje vergelijkbaar met de soldaten uit Black Monarch Castle (6085) uit 1988. De katapult is snel gemaakt. Wat opvalt, is dat het oppervlak is opgebouwd uit 3 maal 2×10 plates. Er zitten geen ingewikkelde bouwtechnieken in deze set.

Het geheel

Het is een kleine katapult met twee lanceerarmen. Het geheel staat op een 4×4 draaischijf, die de 3 2×10 plates bij elkaar houdt. Er zitten 6 1×1 round bricks bij als munitie bij deze katapult. Aan de katapult zitten nog 2 speren als reserve wapens.

 

Hoewel het een grappig setje is, is de vorm wel een beetje lomp. Het is een 4×4 blokkendoos met twee armen daaraan vast. Er had iets meer gekund met de vorm van deze set.

De minifiguren zijn uniek voor deze set. Verder zitten er geen bijzondere onderdelen in deze set. Wat wel opmerkelijk is, is dat de 6×10 groene plate pas voor het eerst is uitgebracht bij de Bookshop (10270) uit 2020.

Conclusie

Een leuke set om een leger mee op te bouwen, maar de katapult oogt een beetje lomp. Voor een leuk prijsje is dit zeker een aanrader.

1971 – Battering Ram (1993)

1971-1

 

Jaar van uitgave: 1993
Aantal onderdelen: 36
Aantal minifiguren: 1
Oorspronkelijke adviesprijs: onbekend

Dit setje heb ik jaren geleden mee besteld bij een groter aankopen in de VS. Ik denk dat ik deze heb gekocht tegelijkertijd met de Amazon Ancient Ruins. Vaak bundelde ik verschillende sets samen. Zo heb ik verschillende kleine Castle en Space sets bemachtigd.

Dit setje is alleen in Noord Amerika uitgebracht en zat in Value Pack 1967.

De bouw

In deze set zit 1 minifiguur. Deze soldaat is qua kledij vergelijkbaar met de soldaten bij Dungeon Master’s Castle/Black Knights Castle (6086). Alleen de blauwe broek valt dan uit de toon. De stormram is snel in elkaar gezet. Het bouwwerk wordt gemaakt op een 2×8 plate. Er zitten geen bijzondere bouwtechnieken in deze set.

Het geheel

Het is een kleine maar fijne stormram. Het bouwwerk is 12 noppen lang en staat op 4 kleine wielen. Een zwarte wedge plate van 3×6 vormt het beschermschild op de stormram en is bevestigd aan een oude hinge plate. De ram zelf is bevestigd op 1×2 jumpers en aan de voorkant zitten twee clips om wapens aan vast te maken. Bij de handgrepen zijn clips waarin een vlag en een schild bevestigd zijn.

De “bestuurder” van de stormram neemt veel mee aan wapens. Bijzondere keuze om een speer en een zwaard bij het ramgedeelte te bevestigen. Kleurencombinatie is zeer geslaagd in deze set. De enige fout in kleurencombinatie in deze set is de vlag. De vlag heeft de verkeerde kleuren. Rood-Geel wordt gebruikt bij de Lion Knights/Crusaders en later bij de Dragon Masters en bij de Fright Knights, maar de Black Knights hebben altijd Rood-Blauw als vlag.

De minifiguur in deze set is uniek voor deze set. De set zelf heeft verder geen bijzondere onderdelen.

Conclusie

Een leuk klein setje met veel accessoires. Als de vlag de juiste kleuren had, dan was deze perfect geweest. Voor een leuk prijsje is dit wel een aanrader.

3050 – Shanghai Surprise (1999)

3050-1

Jaar van uitgave: 1999
Aantal onderdelen: 104
Aantal minifiguren: 3
Oorspronkelijke adviesprijs: $12.00

Deze set heb ik jaren geleden bij een sociale werkplaats gekocht. Daar heb ik verschillende sets weten te bemachtigen. Ik moest dan alleen nog op Bricklink kijken naar de bouwinstructies. Van de meeste sets heb ik die weten te bemachtigen.

De bouw

In deze set zitten twee rode ninja’s en de Shogun/Emperor. De rode ninja’s zitten ook in de andere Ninja sets van 1999. De Shogun komt nog in twee andere sets voor: Emperor’s Stronghold (3053) en Ninja Shogun’s Mini Base (3077). Het begint met de boot. Deze wordt gebouwd op diverse zwarte plates en een zwarte wedge plate. De bouw van de set gaat vrij snel en er zitten geen ingewikkelde technieken in deze set.

Het geheel

De boot heeft een aardige lengte en is qua bouwervaring vergelijkbaar met de boot van River Expedition (5976). De kleuren zijn subtiel gebruikt. Het voelt alleen niet af. Verschillende versiersels zijn er zo opgezet en geeft eerder de indruk dat het er niet bij hoort. Onder de zitplaats van de Emperor is een opbergplaats. Aan de voorkant is een kist met verschillende edelstenen. Er is plaats voor twee roeiers. De aanleg steiger had ook veel meer kunnen zijn dan 4 1×4 log bricks en 1 4×6 plate.

Als op de boot op deze manier was opgebouwd: Laag zwarte plates met daarop Tan Bricks/boot wedges en daarop een laag donkergrijze plates met hier en daar blauwe versiersels, was de set al een stuk beter geweest.

In deze set zitten wel een paar bijzondere onderdelen. Het bootonderdeel in Tan (BL onderdeel 2626) zit alleen in deze set. De plastic vlaggen in deze set zitten alleen in de 1999 lijn van het Ninja Thema.

Conclusie

Het is een leuke set, maar het oogt onafgemaakt. Voor een klein prijsje is het leuk om aan te schaffen.

3052 – Ninja Fire Fortress (1999)

3052-1

Jaar van uitgave: 1999
Aantal onderdelen: 169
Aantal minifiguren: 3
Oorspronkelijke adviesprijs: $30.00

Deze set heb ik ook op een evenement gekocht. Dit was een van de sets van de Ninja serie, die verwarring bij mij schopte over wie bij welke partij hoort. De Ninja Master wordt afgeschilderd als tegenstander, terwijl ik dacht dat alle figuren bij dezelfde partij hoorden.

De bouw

In deze set zitten 3 minifiguren: Twee rode ninja’s en de Ninja Master. De Ninja Master zit naast deze set nog in een andere set: Ninja Master’s Boat (3075) uit hetzelfde jaar. Er wordt meteen gebouwd aan het fort. Deze wordt gebouwd op een 16×16 baseplate. De bouw van de set gaat vrij snel en er zitten geen moeilijk bouwtechnieken in.

Het geheel

Het wordt een fortress genoemd, maar het oogt eerder als een tempel of een huis. Het geheel is gebouwd op een paar LURPs en een paar panelen. In de onderste ruimte staat een kanon en de loop daarvan komt tussen de twee LURPs. Op de eerste verdieping is een valluik en bovenop een uitkijk post waar kleine boomstronkjes naar beneden kunnen vallen.

Deze set is minder geslaagd. De kleuren zijn te veel gemengd en het komt rommelig over. De edelsteen op de eerste verdieping staat op een rare plek. Dat had beter aan de zijkant gekund. De ruimte had meer invulling mogen krijgen. Het dak van het gebouw ontbreekt gedeeltelijk. Het vangnet moet met de hand begeleid worden en hier had een lanceermechanisme voor gebouwd mogen worden. De positie van het kanon is wel heel geslaagd.

Er zitten een aantal bijzondere onderdelen in deze set. De bruine 16×16 baseplate zit alleen in deze set. De bruine ‘ninjatouw’ (BL onderdeel 63141) zit alleen in deze set. Het frame voor de draaideur in Tan zit alleen in deze set en de draaideur zelf zit, naast deze set, ook nog in Stone Tower Bridge (6089) uit 1998. De zwarte log wall panelen (BL onderdeel 30140) zitten in deze set en in de Emperor’s Stronghold (3053) uit hetzelfde jaar. De 2×2 vlaggen en de plastic vlag zijn uniek voor deze serie.

Conclusie

Het is een leuke uitbreiding op de serie. Deze set oogt minder mooi door de rare kleurmenging. Voor een leuk prijsje is het wel een aanrader.

3051 – Blaze Attack (1999)

3051-1

Jaar van uitgave: 1999
Aantal onderdelen: 142
Aantal minifiguren: 2
Oorspronkelijke adviesprijs: $15.00

Dit was de eerste set van de 1999 reeks, die ik had gekocht. Ik heb deze set gekocht tijdens Lego World 2008. Volgens mij had ik er toen 20 euro voor neergelegd. De rode ninja’s werden destijds al verkocht voor 4 euro per stuk. Deze set leek toen een goede deal.

De bouw

Er zitten 2 rode ninja’s in deze set. Als eerst wordt de aanvalswagen gemaakt. De aanvalswagen bestaat niet uit veel onderdelen en is snel in elkaar. Vervolgens wordt de aanvalstoren gemaakt. Er zitten geen ingewikkelde bouwtechnieken in deze set. De set is snel in elkaar gezet.

Het geheel

Het is een leuke set. De aanvalswagen ziet er goed uit en heeft leuke vormen dankzij de slopes bovenop en de drakenvleugels. De aanvalstoren is iets minder geslaagd. Onderin worden teveel kleuren door elkaar gemengd. Als Tan was weggelaten, was het een stuk beter geweest. Ook in deze set is een kanon verwerkt en ook best goed weg gewerkt. De bovenkant oogt een stuk beter. De kleuren zijn daar beter gebruikt en de drakenkop is goed gelukt. Het gebruik van de zwarte vaandels en de donkergrijze slopes maakt het bovenstuk echt af.

In deze set zitten een aantal bijzondere onderdelen. De 1×2 modified plate (BL onderdeel 4212b) komt in 5 sets voor. Van de 5 sets zijn 4 sets van de Space Port thema en 1 daarvan is een Service Pack (5313). Alle 5 sets zijn in 1999 uitgebracht. De donkergrijze slopes (BL onderdeel 3049b) bovenop de bouwwerken komen maar in 3 sets voor. De andere twee sets zijn de Hover Scout (4910) uit hetzelfde jaar en de Blue Strata XXL (4411) uit 2004.

Conclusie

Een zeer geslaagde set is dit. De aanvalstoren had geen Tan in moeten zitten en dan was het perfect geweest. Deze set is zeker een aanrader.

3053 – Emperor’s Stronghold (1999)

3053-1

Jaar van uitgave: 1999
Aantal onderdelen: 331
Aantal minifiguren: 4
Oorspronkelijke adviesprijs: $40.00

Deze set heb ik samen met de Guarded Inn gekocht op een klein evenement in 2013. De verkoper onthulde toen dat de witte ninja een vrouw is. Dat was iets wat ik toen al heel lang wist.

De bouw

In deze set zitten 4 figuren: twee rode ninja’s, een witte ninja (prinses) en een Shogun. De Shogun/Emperor zit nog in twee andere sets (3077 en 3050). De witte ninja zit naast deze set nog in White Ninja’s Attack Cart (1269/3076) van hetzelfde jaar. Als eerste wordt de drager gebouwd in deze set. Deze drager heeft een schatkist met daarop twee katana’s. Vervolgens wordt het fort gemaakt. Er zitten geen bijzondere bouwtechnieken in deze set. De set is snel in elkaar gezet.

Het geheel

Het is een fijn gebouw. De kleuren combineren goed met elkaar en dankzij de drie diepe slopes heeft het gebouw een Aziatisch uiterlijk. De zijkanten komen wel een beetje kaal over. Als er over de hele lengte log bricks hadden gezeten, dan was dat al beter geweest. Er zit een valluik boven de ingang met een paar boomstronken. Het valluik had hoger moeten zitten in het gebouw om deze val effectief te maken. Dit gebouw mist ook interieur. De ruimtes aan de zijkant hebben geen invulling en bovenin staat alleen een kanon. Een vertrek van de Emperor was een mooie toevoeging geweest.

In deze set zitten ook een drager en een vlieger. De drager is leuk gedaan met de zwaarden bovenop. De vlieger is inferieur aan de vliegers uit de vorige Ninja serie.

Deze set heeft een aantal bijzondere onderdelen. De 16×32 baseplate in het bruin zit alleen in deze set. Het paardenkleed met deze print zit ook alleen in deze set. De panel 4x6x6 sloped met print zit alleen in deze set. Andere bijzondere onderdelen zijn de 2×2 vlaggen en de plastic vlag. Deze zitten alleen in deze serie.

Conclusie

De set ziet er goed uit. Een leuke toevoeging aan de Ninja serie, maar het had meer interieur mogen hebben en de zijkanten hadden iets beter afgewerkt morgen worden. Voor een leuk prijsje is dit zeker een aanrader.

5925 – Pontoon Plane (1999)

5925-1

Jaar van uitgave: 1999
Aantal onderdelen: 79
Aantal minifiguren: 1
Oorspronkelijke adviesprijs: $6.00

Dit setje doet mij ook denken aan Lego Racers. Het vliegtuigje, dat over je heen vliegt bij de finish line. Het viel op dat in Nederland geen groot aanbod is van dit setje, terwijl het wel is uitgebracht in Nederland.

De bouw

In deze set zit een personage. Harry Cane zit in deze set. Hij zit naast deze set alleen nog in de Expedition Balloon (5956). Deze set maakt veel gebruik van wedges, wedge plates en inverted slopes. Er zitten geen ingewikkelde bouwtechnieken in deze set en het is snel in elkaar gezet.

Het geheel

Het is een klein vliegtuigje. Qua formaat is deze vergelijkbaar met Bi-Wing Baron (5928) uit 1998. Het kleurenschema is echt geslaagd. Tan aan de onderkant, grijze vleugels en bruin aan de bovenkant. Aan de vleugels zitten clips om gereedschap aan te bevestigen. In deze set zit redelijk was accessoires. Een houweel, schop, dynamiet en een revolver zitten in deze set.

Deze set heeft ook een paar bijzondere onderdelen. De wedge (BL onderdeel 6069) in het bruin zit in twee sets. De andere set is Wild Collection (4101) uit 2003. De tan variant van de wedge zit naast deze set in de drie varianten van de Desert Expedition uit 1998, hetzelfde geldt voor de omgekeerde variant (BL onderdeel 4855). De vliegtuigstaart (BL onderdeel 3587) in het bruin is uniek voor deze set. De inverted 2×3 slope in het bruin zit naast deze set alleen nog in Turkey Polybag (10090) uit 2003). Andere niet veelvoorkomende onderdelen zijn de 1x2x1 panel in het bruin en Slope, Inverted 45 4 x 4 Double in Tan.

Conclusie

Dit is een leuk setje. Wat is een Adventurers thema zonder vliegtuig? Helemaal niets en daarom is deze set een aanrader. Het is jammer, dat we met deze serie afscheid hebben moeten nemen van Harry Cane.

5958 – Mummy’s Tomb

5958-1

Jaar van uitgave: 1998
Aantal onderdelen: 260
Aantal minifiguren: 4
Oorspronkelijke adviesprijs: $30.00

Deze set kende ik alleen van de Amerikaanse catalogi. Een aantal jaren geleden heb ik deze set nieuw in doos gekocht bij een Bricklink winkel in Nederland. De doos heb ik nog bewaard. Dit jaar kwam in de Haunted House een referentie naar deze set.

De bouw

In deze set zitten 4 personages. Johnny Thunder, Dr. Charles Lightning, Lord Sam Sinister en Pharaoh Hotep zitten in deze set. Als eerst wordt de auto gebouwd. Na de auto wordt het beeld opgebouwd en de grafkamer wordt als laatste opgebouwd. Er zitten geen bijzondere technieken in deze set en het is snel in elkaar gezet.

Het geheel

Het is een interessante set, maar wel een rommelige set. In deze set had er meer aandacht aan het kleurgebruik besteed mogen worden. De auto is een geslaagd model, maar de zwarte onderdelen storen een beetje. Als het zwart was vervangen door donkergrijs, dan was het al een stuk beter geweest. Het beeld naast de grafkamer is heel geslaagd, qua uiterlijk en als val. De voorkant van het beeld kan weggeschoven worden en glijden er speren naar beneden. Deze val is ook gebruikt in Amazon Ancient Ruins (5986) uit 1999. De grafkamer is minder geslaagd. De kleuren zijn teveel gemengd en de zijkanten zijn te open.

Er zitten een aantal bijzondere onderdelen in deze set. Rode deksel van de sarcofaag zit alleen in deze set. Het rode raamframe (BL onderdeel 4035) zit in 8 sets en deze set was de laatste keer dat het onderdeel werd gebruikt. In de auto worden twee brackets (BL onderdeel 6087) gebruikt en zijn uniek voor deze set. De verschillende geprinte tiles en bricks in Tan zijn uniek voor deze serie.

Conclusie

De set heeft leuke speelfuncties, maar oogt rommelig door de kleurenmenging. Voor een leuk prijsje is dit wel een aanrader.

De vrijheid binnen het Castle thema

castle

Een van de klassieke thema’s is Castle en heeft een lange geschiedenis bij Lego. In 1978 kwam Classic-Castle tot leven. Dit oogde alsof het plaats vond in een kleine setting. Een kasteel en een toernooi, waar veel mensen op af kwamen.

In 1984 kreeg Castle een nieuwe start en liet zien dat er partijen in het thema zaten. Hoewel deze als bondgenoten werden afgebeeld, was de optie er zeker om deze partijen tegenover elkaar te zetten. Black Falcons en de Lion Knights hadden een lange introductie van 3 jaar.

In 1987 begon de “wereldopbouw” van Castle door een derde partij te introduceren. De Forestmen was niet de laatste introductie van Castle in de jaren 80, want de Black Knights kwamen een jaar later. 4 partijen binnen een thema was vrij uniek. Space en Pirates hadden maar een jaartje 4 partijen als overgangsperiode.

Alle partijen krijgen de nodige sets om een fundament te creëren in deze wereld en in 1992 komt de Wolfpack er nog bij. 5 partijen in het actieve assortiment en daarmee lijkt Castle een uitzonderingspositie te hebben. Hoewel de Black Falcons al geen eigen sets meer hadden sinds 1987, waren ze nog aanwezig in de sets tot 1994. 1996 zakt het aantal partijen in naar 3 partijen (Forestmen, Dragon Masters en Royal Knights) en met de introductie de Fright Knights een jaar later kwam er een vierde partij bij.

Deze diversiteit lijkt soms lastig voor de Lego designers. Verschillende sets in de jaren 90 hebben minifiguren met verkeerde schildjes of verkeerde vlagkleuren op de bouwwerken. Bij de Royal Dawbridge (6078) en Dark Forest Fortress (6079) zaten Dragon Masters met Black Knights schildjes. Bij de Battle Dragon (6018) uit 1990 zaten Black Knights met Black Falcon schildjes. In King’s Catapult (1480) uit 1991 zat een Black Knight met een Crusader schildje en verkeerde vlag. De Battering Ram (1971) uit 1993 heeft verkeerde vlagkleuren. Ook in catalogi gaat het mis. Zo wordt in 1993 in de Amerikaanse catalogus de Crusader schild bij de Black Knights sets. In 1994 staat in een Amerikaanse catalogus Black Knight bij een Dragon Master figuur.

Castle is een van de weinige thema’s met combineerbare sets (in de jaren 80). De muurdelen uit de jaren 80 zijn zelfs te combineren met sets uit de Fantasy Era en Kingdoms. De hoge interactie door verschillende partijen is iets dat uniek is voor Castle. Castle was ook het thema waarin de raised baseplates tot hun recht kwamen in vergelijking tot de andere thema’s. We hebben hiervan mogen genieten. Er zal geen “wereldopbouwende” thema meer uitkomen met hoge interne interactie en kunnen alleen nog genieten van de oude afbeeldingen uit de jaren 80 en 90.