Het mysterie achter verschillende onderdelen?

seatron1

Lego heeft in de loop van de jaren veel onderdelen uitgebracht, waarvan de meeste toch wel terug te vinden zijn in de hedendaagse sets. Toch zijn er verschillende onderdelen uitgebracht, die een vrij korte periode zijn uitgebracht of soms maar in 1 set hebben gezeten.

In Castle zijn daar enkele voorbeelden van. In Night Lords Castle is een paneel (30100, 3 x 6 x 6 double wall with window) en deze komt alleen voor in deze set en in een Dacta set. Hoewel dit onderdeel misschien overbodig zou zijn geweest, is het wel vreemd dat deze maar in 2 sets voor komt. Dit onderdeel sluit prima aan op de 3 x 3 x 6 corner wall. Een ander voorbeeld in Castle is Brick, Arch 4 x 12 x 6 Wall with Grooves (30272). Deze is in 4 sets uitgebracht. Dit onderdeel was echter beperkend. Een vallend hek kon niet bevestigd worden met een touw, want dat paste niet door de gleuf van het onderdeel. Het is toch uitgebracht voor een korte periode. In Royal Knights Castle (6090) is een raised baseplate uitgebracht, die uniek was voor die set.

In Space zijn onderdelen uitgebracht, die niet in veel sets hebben gezeten. Het zijn voornamelijk panelen, die beperkt zijn uitgebracht. De 3 x 2 x 6 panel (2466) en de Panel 3 x 3 x 6 Corner Convex (2468) zijn nog in een aantal sets uitgebracht. De Panel 4 x 4 x 6 Corner Concave (2467) is in minder sets verschenen en opvallend is dat er een gat van bijna 10 jaar is tussen de laatste twee sets die dit onderdeel hadden. Maar ook andere panelen, zoals de Panel 3 x 2 x 5 2/3 (2448) en de befaamde Quarter Dome komen in vrij weinig sets voor. De onderdelen zijn niet voor een specifiek subthema geproduceerd en komen in meerdere jaren voor.

Ook andere onderdelen in Space zijn maar beperkt gebruikt, Quarter Saucer Base (30201) en Quarter Saucer Top (30117) zijn daar voorbeelden van.

Andere opvallende onderdelen zijn de deuren en de “kozijnen” van de Aquazone set Neptune (2662 en 2596). Deze hebben de zelfde hoeken als de Quarter Domes en de rechte panelen (2408), maar deze zijn nooit in combinatie gebruikt. In de Shark’s Crystal Cave (6190) zit een raised baseplate in, die alleen in die set voor komt. De raised baseplate is een update van de raised baseplate uit Classic Space en Blacktron sets.

Monorail is van bekend dat de mallen duur waren en de verkoop van Futuron monorail heeft ervoor gezorgd dat een Space thema was geannuleerd. Na Futuron zou Seatron op de markt komen, maar dit heeft nooit plaatsgevonden.

Zat er een plan achter deze onderdelen?
Is er gewoon te snel een mal gemaakt?
Waren er meer modellen in de planning?

Wat denken jullie?

Rose Art Floor Puzzle, Space, 3D (1997)

floorpuzzel

Jaar van uitgave: 1997
Aantal stukjes: 140
Aantal minifiguren: 0
Oorspronkelijke adviesprijs: onbekend

Via iemand van LowLUG kreeg ik een link naar deze puzzel. Toen het binnenkwam ben ik meteen gaan puzzelen.

De bouw

Het zijn grote stukken aan twee kanten bedrukt. Als eerst wordt de 2D puzzel in elkaar gezet. Vervolgens met kleine “tempexachtig” materiaal wordt de 3D puzzel gemaakt. Verschillende lange rotsdelen worden in elkaar gezet, die vervolgens in elkaar worden geschoven.

Het geheel

Het is een blauwpaarse ondergrond bedoeld als speelgrond voor Space sets (voornamelijk Exploriens). Op de ondergrond staan verschillende sets afgebeeld:

1787 – Crater Cruiser (1995)
1789 – Star Hawk II (1995)
6949 – Robo-Guardian (1994)
6958 – Android Base (1996)
6959 – Lunar Launch Site (1994)
6982 – Explorien Starship (1996)

Leuk om te zien dat sets van Unitron, Spyrius en Exploriens in een landschap worden gezet. Dit is nooit gebeurd in catalogi.

Op de andere kant is een opdruk van de Exploriens poster, display van 1996 catalogi.

Met de 3D puzzel wordt een rots gemaakt met een krater daaraan vast. De rots met krater hebben punten aan de onderkant, die in de gaten vallen van de 2D puzzel. Zo heeft de rots een vaste plek op de 2D puzzel. Op het “tempexachtig” materiaal zit een klein stukje karton opgeplakt, die dezelfde kleur heeft als de ondergrond. Het karton laat langzamerhand los en daardoor is het moeilijker op de rots in elkaar te zetten.

Conclusie

Dit is totaal iets anders dan een Lego set bouwen, maar leuk om een speelgrond te creëren voor de Lego sets. Dit is absoluut een aanrader.

The Monday Deathmatch Tournament 18: The Beginning of the End

3-previewposter.jpg

Voorheen zagen we in Tom zijn flashbacks dat Nina ervan overtuigd raakte dat zij de reden was dat Fabuland langzaamaan verdween, dus wierp zij zichzelf van een uit elkaar vallend Fabuland.
Tom reisde daarom opnieuw af naar Monday en kwam daar, net als de vorige keer, de vriendelijke Brick Daddy tegen. Zou deze expert op het gebied van Monday meer licht op de zaak kunnen werpen?

In de hedendaagse tijdlijn zagen we dat Tom een harpoen afvuurde om uit Medicin Mouse zijn kelder omhoog te klimmen, nadat hij daar Laval de leeuw om het leven gebracht had.

Medicin Mouse deelde het geheim van zijn wensmachine met Sensei Wu, Emma en Meltrox.
Omdat zij nu weten hoe de machine werkt en waarom, bracht hij ze het gewichtige nieuws dat zij moeten zorgen dat zij zelf niet meer in leven zijn op het moment dat de winnaar’s wens uitgesproken wordt…

Maar hoeveel deelnemers vechten er nog mee in het toernooi, die nog een wens zouden kunnen doen?
Laten we gauw verder gaan!

Wordt vervolgd!

MOC van de maand – februari 2021

thomassio_cornershop

Daar zijn we weer met een nieuwe MOC van de maand.

MOC van de maand februari gaat naar: Thomassio met Corner Shop

Corner Shop door Thomassio

Wat is de bouwtijd van de Corner Shop?
Ik heb er verspreid over twee maanden ieder weekend aan gewerkt, in november en december.

Hoeveel onderdelen zitten in de Corner Shop?
Het aantal onderdelen vind ik de meest oninteressante vraag.

Hoe ben je tot dit idee gekomen?
Ik ben begonnen met het ideetje van de grote macaroni bogen boven het raam op de eerste verdieping op de hoek. Toen ik de onderste twee verdiepingen af had besloot ik dat het pand wat meer kleur nodig had. Toen ben ik in Amsterdam gaan kijken voor nieuwe inspiratie en vond ik dit fraaie pand:

Zijn er nog meer panden/huizen in de planning?
Dit is het derde pand dat ik afgelopen jaar heb gemaakt, dus vind ik het nu wel weer tijd voor een totaal ander thema. Ik heb nu overwegend hoekpanden en kom ik nog tussenpanden tekort.

 

Er waren veel bouwwerken te zien de afgelopen maand op het forum. Daarom hebben we twee eervolle vermeldingen.

Twan heeft zich uitgeleefd en een Jedi Interceptor gemaakt. Er is flink gepuzzeld om alle lijnen goed te krijgen en een Astromech Droid past er helemaal in.

Voor meer informatie en foto’s zie zijn topic.

Fonz kwam met een kleine scene. Het bouwwerk heeft meerdere lagen en in iedere laag is er genoeg te zien.

Voor meer foto’s zie zijn topic.

 

6837 – Cosmic Creeper (1998)

6837-1

Jaar van uitgave: 1998
Aantal onderdelen: 58
Aantal minifiguren: 1
Oorspronkelijke adviesprijs: $8.00

Deze set is jaren geleden gekocht tijdens een vakantie in Luxemburg. Volgens mij was destijds hiervoor 800 Luxemburgse franken voor neergelegd, maar dat weet ik niet meer zeker. Dit was een van de drie kleine sets, die ik van Insectoids in die vakantie had gekocht.

Personages

Er zit 1 personage in deze set.

  • Danny Longlegs/Corporal Steel is uniek voor deze set.

De personages in dit thema met transparantgroene- of neon-groene helmen zijn Zotaxians. De minifiguren met een Trans Clear helm zijn androids.

De bouw

De Cosmic Creeper wordt gebouwd op een 2×8 en een 2×12 plate. Met verschillende blauwe en donkergrijze onderdelen wordt dit voertuig opgebouwd. Er zitten geen moeilijke bouwtechnieken in deze set. De bouw van de Cosmic Creeper gaat vrij snel.

Het geheel

Het is een kleine rijdende mier, waarvan de bovenkaak op en neer kan bewegen door een Hinge Brick. Helemaal achterop kan een minifiguur zitten. De mier heeft maar vier poten, als die wielen meegeteld worden dan zijn het er acht. Aan de bovenkaak zit aan de voorkant een magneet. De magneet is bedoeld om kristallen op te tillen.

De zijkanten van de Cosmic Creeper komen een beetje kaal/open over. In 1998 waren nog niet veel SNOT Bricks of Brackets. Er hadden meer poten aan het model kunnen zitten om beter te kunnen voldoen aan een insect.

In dit model zitten een paar bijzondere onderdelen. Het kristal komt alleen voor in de Insectoids thema, net als de geprinte 2×3 slope in Dark Gray en de Trans-Neon Green Dish (BL onderdeel 6919). De kleine blauwe velgen (BL onderdeel 4624) komt, naast deze set, nog in twee andere sets voor van de Dino Island serie uit 2000. De 4×4 dome in Trans Green komt nog in 3 andere sets van de Insectoids voor.

Conclusie

Een grappig model met een paar speelfuncties. De zijkanten komen kaal en open over. Voor een leuke prijs is dit wel een aanrader.

77905 – Taskmaster’s Ambush

77905-1

Jaar van uitgave: 2020
Aantal onderdelen: 230
Aantal minifiguren: 3
Oorspronkelijke adviesprijs: $39.99

Het was echt balen, dat deze set alleen in de VS werd uitgebracht. Het was eerst bedoeld als een Comic Con exclusieve set. Comic Con ging vorig jaar niet door en werd de set aangeboden op internet bij Leg0 zelf en bij Amazon. Gelukkig heb ik deze set kunnen bemachtigen op BrickLink.

Personages

Deze set bevat 3 personages.

  • Black Widow is uniek voor deze set.
  • Red Guardian is uniek voor deze set.
  • Taskmaster is uniek voor deze set.

De bouw

De ondergrond wordt als eerst gemaakt. Deze wordt gebouwd op drie 4×12 plates in het zwart. De ondergrond bestaat voornamelijk uit plates, tiles en wedge plates in DBG. In twee hoeken zitten Trans Orange Apollo studs, in de een gaat een grote Trans Clear Bar with plate met Black Widow daaraan en in de andere een Trans Clear Minifigure stand. In een andere hoek wordt een standaard opgebouwd uit Technic Bricks en slopes.

Het voertuig wordt vervolgens gebouwd. De achterste twee wielen zitten aan een Technic Beam en de voorste aan een 2×4 brick met pins. De 2×4 brick met pins kantelt in de breedte van het voertuig en de Technic Beams kantelen in de lengte van het voertuig.  Als het voertuig klaar is, past het stuk (waar de Technic Beams aan vast zitten) in de standaard op de ondergrond.

Het geheel

Deze set is eigenlijk een vignet. Er zit een ondergrond bij met kaders opgebouwd uit zwarte tiles. De ondergrond is hobbelig en opgebouwd uit verschillende onderdelen in DBG. Op de ondergrond zit een “houder” waar een deel van de pantservoertuig in past en daardoor staat het voertuig goed vast. De wielen positioneren zich goed naar de ondergrond. Het voertuig heeft veel weg van de Hydra tank uit set 76017 van 2014.

Het pantservoertuig ziet er goed uit. De kleurencombinatie, streepje oranje, laag zwart en dan een streepje donkerblauw, werkt goed. De verfrollers en de 1×1 clip geven mooie zijspiegels.  De voertuig heeft een ruimte voor een krat/kist van 4×3. In de kist zitten twee cilinders/capsules, een koffer en een mobieltje. Dat past mooi in het spionage thema. Verschillende onderdelen worden gebruikt als details aan de zijkanten en dat is zeer geslaagd. Het enige minpuntje bij dit voertuig is de Dark Blue round tiles aan de velgen. Aan de achterkant zitten een pijl en boog en een jerrycan vast aan clips.

De set bevat 6 stickers. Twee stickers worden gebruikt voor de schilden van Taskmaster en Red Guardian. De andere vier stickers gaan op de Pantservoertuig.

Conclusie

Deze set is voor Marvel fans echt een aanrader. Het voertuig zit leuk in elkaar, de figuren zijn top en het is een leuk stukje om neer te zetten.

7092 – Skeleton’s Prison Carriage (2007)

7092

Jaar van uitgave: 2007
Aantal onderdelen: 193
Aantal minifiguren: 5
Oorspronkelijke adviesprijs: €20,00

Dit was een van de eerste sets van de serie, die ik had gekocht. De set sprak mij echt aan. Een kleine gevangenis met in een toren vorm op een koets, gaf voor mij echt een fantasy gevoel. De afwerking met witte tanden maakte het compleet met de skeletten.

De bouw

In deze set zitten 5 figuren. 3 skeletten zitten in deze set, waarvan de twee witte skeletten een helm dragen. Twee Crown Knights zitten in deze set. Een Crown Knight is echt een ridder te paard met een zeer lange speer en een groot schild. Hij heeft een klein zwaard als reserve wapen.

 

De bouw van de koets gaat vrij snel. Er zitten geen ingewikkelde technieken in deze set.

 

Het geheel

Het is een vrij grote paard en wagen. Leuk om te zien dat er wagen is, die door drie paarden worden getrokken. De basis van de paard en wagen is vrij stevig. De toevoeging van de grote witte tanden (BL onderdeel 40397) geeft het gevoel dat er botten in verwerkt zitten. De botten kwamen pas in 2011 bij Pirates of the Caribbean. De gevangenis kan verwijderd worden van de wagen, maar daardoor wordt het aanzienlijk kaler. De gevangenis en de wagen hebben een echt ‘fantasy look’ en dat is mooi gelukt met de onderdelen.

Enige minpunt van deze set, is het gebruik van de 2×2 brick met technic pin in het wit. Een andere kleur was beter geweest (als deze goed combineert met de rest).

De ridder in deze set is uniek voor deze set. De soldaat in de gevangenis komt ook voor in Troll’s Mountain Fortress (7097) van 2009). Bijzondere onderdelen in deze set zijn de witte skeletpaarden. Deze zitten in 3 andere sets van de Fantasy Era. De grote wagenwielen in deze set zijn Pearl Light Gray en komen ook voor in een Bionicle set van 2006. De Bionicle Barraki Spine Flexible onderdeel komt naast deze set nog in 4 andere sets voor, waaronder 2 Bionicles.

Conclusie

Een leuke toevoeging aan de serie en de paard en wagen heeft echt een goede ‘look’ voor bij zo’n skeletleger. Een aanrader is dit zeker.

7009 – The Final Joust (2007)

7009-1

https://images.brickset.com/sets/images/7009-1.jpg?200706210242

Jaar van uitgave: 2007
Aantal onderdelen: 62
Aantal minifiguren: 2
Oorspronkelijke adviesprijs: 8,00

Dit is een van de eerste sets van de Fantasy Era, die ik had gekocht. Het was wel een raar idee om een toernooi te houden met een skelet. Het was de enige set met een zwart skelet paard en die moest ik hebben.

De bouw

Deze set heeft twee figuren. Een gepantserde ridder en een gepantserde skelet. Na de figuren op de paarden, worden de tilt barrier en het wapenrek gemaakt. De bouw gaat vrij snel en er zitten geen ingewikkelde technieken in deze set.

Het geheel

Het is een kleine set, maar een leuke toevoeging aan het thema. De figuren zijn gedetailleerd en rijkelijk bekleed. Mooi om te zien dat de oude helm met vizier wordt gebruikt bij de ridder. Het wapenrek bevat drie wapens, een goedendag, een hellebaard en een krommend zwaard. Op het wapenrek staan twee vlaggen (allebei de kleuren van de Crown Knights). De tilt barrier is voornamelijk opgebouwd uit arches van 1×4 en log bricks van 1×2. Het is simpel, maar wel effectief.

De set heeft leuke onderdelen, die altijd gebruikt kunnen worden. Als ‘parts pack’ is dit zeker een goede set.

De Crown Knight is uniek voor deze set. Het skelet zit naast deze set ook in de Battle Pack Skeletons blister pack (8522772). Het zwarte skelet paard zit naast deze set ook nog in Hogwarts Castle (5378) uit 2007. Het paardenkleed in deze set zit alleen in deze set.

Conclusie

Een leuke toevoeging aan het thema, maar een raar idee om steekspel te doen met een skelet. Er zitten bruikbare onderdelen in de set, dus als ‘parts pack’ is dit zeker een aanrader.

The Monday Deathmatch Tournament 17: Domesticated?

monday-chapter17.jpg

In het vorige hoofdstuk zagen we dat Tom in Monday door bezeten versies van zijn eerdere tegenstanders opgespoord was. Met Captain Redbeard maakte hij snel korte metten, maar Captain Redbeard bleek niet de enige te zijn.

In Medicin Mouse zijn toren bedreigde Emma de robot hond van Medicin Mouse nadat deze Sensei Wu besprongen had. Hoe gaat dat aflopen?

Intussen, diep in Monday, kwam Squidman zichzelf tegen…

Ga er maar eens goed voor zitten, hier zijn 17 gewichtige nieuwe pagina’s:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dal in het nieuwe millennium

m02multi2

Eind jaren 90 heeft Lego veel geëxperimenteerd met nieuwe thema’s. Dat ging verder in het nieuwe millennium. In 1999 kwam voor het eerst sets uit gebaseerd op een film (Star Wars) en in  2001 kwam er nog een licentie bij met Harry Potter. De sets in de eind jaren 90 waren ook kenmerkend voor de slechte kleurenmenging/kleurcombinaties en deze trend ging verder in het nieuwe millennium.

In het nieuwe millennium kwamen veel kleuren bij. De vier zandtinten, verschillende medium kleuren en kleuren als paars doen zijn intrede in deze periode. Bij Scala en Belville zijn er verschillende Salmon kleuren geïntroduceerd. In de periode van 1997 tot 2004 waren er ruim 200 kleuren in het actieve assortiment. Dit kan bij Lego alleen maar voor logistieke problemen hebben gezorgd.

De thema’s in die periode hadden nieuwe ideeën. Alpha Team is het eerste spionage thema. Er werd een juniorthema geïntroduceerd. Andere thema’s is een vervolg op de Adventurers en verschillende sportthema’s in samenwerking met NBA, Gravity Games en NHL. Ook in deze periode waren er veel grote onderdelen in sets. Harry Potter maakte veel gebruik van 8×8 of 8×16 bricks en grote torenpunten. Life on Mars, Knights Kingdom en Alpha Team hadden veel grote onderdelen in de sets zitten. De drie thema’s hadden goede concepten, maar de uitvoering was gewoon niet goed van de sets. Een ander thema dat vrij groot was in het begin van het millennium was Studios. Dit thema had leuke ideeën, maar vrij dure sets met veel beperkingen. De set met de camera was vrij beperkt in bouwmogelijkheden en filmmogelijkheden. De software kon maar op bepaalde Windows versies draaien. Het thema zorgde voor een spin-off en dat was Spider-Man. Dat waren ook vrij dure sets met weinig onderdelen.

De nog minder goede ontwikkelingen waren toch wel Znap, Jack Stone en Galidor. Lego had Knex niet moeten zien als concurrent en was deze ontwikkeling er nooit geweest. Galidor had meer construction figures moeten zijn en dat was het al minder erg geweest. Jack Stone (later 4 Juniors) liet zien welke ontwikkelingen Lego bij dat thema had doorgevoerd. Er werd niet alleen gelet op de grootte van de onderdelen, maar ook werd er op gelet dat de auto’s intact blijven als ze met hun wielen op de grond vielen. Vliegtuigen en helikopters hadden grote onderdelen met pins en zaten ook nog vast met bricks of tiles. Ook deze konden niet snel uit elkaar.

Uiteindelijk werden er in 2004 veel kleuren uit gefaseerd. Thema’s werden stop gezet (World City, Explore, 4 Juniors, Alpha Team en sports). De vervanger van World City had al betere ontwerpen en is nog steeds een actief thema. Exo-Force was het nieuwe actiethema en dat ging stukken beter dan Alpha Team. Nieuwe thema’s als Dino 2010 en Viking hadden al meer onderdelen in sets en gingen ook goed. Langzamerhand kwamen meer thema’s en sets kregen meer onderdelen. De ontsporing in licenties, onderdelen en kleurenpalet zorgde voor het diepe dal in het begin van dit millennium.