MOC van de maand – maart 2021

MvdM-2021-03-DM90-Buffel-M.jpg

MOC van de maand – maart 2021

Er waren weer aardig wat nieuwe mocs te bewonderen op het forum, van papegaai tot brommer en van gouden poort tot Joopa Base. Opvallend was de activiteit bij de treinenbouwers. We zagen twee nieuwe stoomlocs en nieuwe diorama’s voorbij komen. De railroaders zijn zelf blij dat ze nu gewoon tussen de andere MOCs staan, in plaats van een apart treinenhokje.
Zonder verder talmen presenteert het nieuwe MvdM-team de MOC van de maand maart: de DM90 van UrbanErwin. De trein met de bijnaam ‘de Buffel’ is een bekende voor forensen op lokaal dieselspoor. Van een afstandje ziet hij er simpel uit. Een rechte gele doos op wielen. Wie beter kijkt ziet hoeveel moeite er is gestoken om bijvoorbeeld de wanden onder de juiste hoeken te zetten.

DM90 (de Buffel) door UrbanErwin

Hoeveel onderdelen zitten in de DM’90?
Ohjee, dit is een vraag die ik meestal probeer te vermijden aangezien ik het antwoord een beetje eng vind. Maar ik gok dat het model wel tegen de 1000 onderdelen aan zit. Zeker het dak en de ramen bevatten verbazingwekkend veel onderdelen.

Wat was de bouwtijd van je nieuwe trein?
De eerste ideeën kwamen in februari 2020. Het idee was destijds nog om het model te gaan presenteren op LOWLUGXL 2020, maar door omstandigheden is de bouw wat vertraagd. Al met al ben ik bijna een jaar af en aan bezig geweest met het model. Waarbij de meeste tijd is gaan zitten in de neus.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Het idee kwam uit een uitdaging van Raised. Hij had mij uitgedaagd om een DM’90 te gaan bouwen terwijl hij de elektrische tegenhanger ging maken (SM’90). Door omstandigheden heeft hij die niet af gekregen. Hopelijk kunnen we die toch snel zien.
Voor mij heeft de DM’90 ook een persoonlijke waarde. De trein reed tot het einde van zijn actieve dienst vanuit Zwolle richting Kampen en Enschede. Zelf heb ik een half jaar lang dagelijks de trein naar Enschede genomen voor mijn opleiding. Een van mijn klasgenoten refereerde destijds ook naar het apparaat als de trekkertrein vanwege de dieselmotoren die er in zaten.

WIP, hier zie je een deel van de constructie van de schuine wanden.

Hoever ga je om je model zo goed mogelijk te laten lijken op de echte trein?
Zover mogelijk. Ik begin altijd met het zoeken naar foto’s en technische tekeningen van het model. Vervolgens ga ik met behulp van de tools van Sariel.pl aan de slag om de schaal en maten goed te krijgen.
Voor esthetische doelen verknip of verlijm ik nooit onderdelen en ik probeer zo min mogelijk stickers te gebruiken. Naar mijn mening is een model dat zonder stickers niet herkenbaar is, niet geslaagd. Voor dit model zijn er nog een paar dingen waar ik niet tevreden over ben, maar ik heb op dit moment ook geen idee hoe ik die op zou moeten lossen. De cabine deur is daar een voorbeeld van, de constructie van de cabine zelf zit daar namelijk in de weg.

Overleg je met andere treinenbouwers als je vastloopt?
Ja, afhankelijk van het model vraag ik verschillende bouwers om hun feedback. Voor dit model was dat wat lastiger omdat ik met Raised had afgesproken geen WIP foto’s openbaar te maken, dus nu moest ik mensen persoonlijk benaderen voor feedback.

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Veel! Op dit moment staat er op de project tafel een half afgemaakte SPURT (de trein die tussen Zwolle en Emmen rijd). Een SGMm met graffiti op de zijkant, en een Plan V met opengaande deuren. Ook heb ik nog een aantal modellen die in revisie zitten. En ik ben weer begonnen met het bouwen van een layout. Hopelijk kan ik die aan het einde van het jaar weer ergens laten zien.

Dat hopen wij ook! Voor meer informatie en foto’s zie UrbanErwin’s topic.

DM90 op station Zutphen, foto Wikimedia Commons

De aanmoediging van de maand gaat naar de brandweerkazerne van B-debouwer. Het is zijn eerste MOC, en meteen maar een grote modular building. Wij hopen meer van hem te zien.

Brandweerkazerne door B-debouwer

Voor meer informatie en foto’s zie zijn topic.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share