Wat later dan anders, de Moc van de Maand juli. Dat ligt puur aan het gebrek aan planning en het overschot aan ander werk bij uw team, niet aan de moeilijke keuze die we hadden. Want eigenlijk waren we er weken geleden al zo’n beetje uit. Natuurlijk heeft Swandutchman al veel exposure, maar om zijn Jolly Roger konden we toch echt niet heen.
Hoeveel onderdelen zitten er in de Jolly Roger en wat was de bouwtijd?
Het schip bestaat uit ongeveer 5300 onderdelen. Daar komt het water nog bij, maar ik heb geen flauw idee hoeveel onderdelen daarin zitten. Alles bij elkaar duurde het een half jaar. De eerste 3 maanden heb ik het ontwerp gemaakt op de computer. Daarna kwam het lange wachten op de onderdelen (Bricks&Pieces had toen een leveringstijd van bijna 2 maanden). Het bouwen zelf duurde slechts een weekje.
Ben je blij dat ie af is, of vind je het jammer dat ie af is?
Toen alle onderdelen eenmaal binnen waren was ik vooral blij dat ik het schip eindelijk in het echt kon gaan bouwen. Het is altijd even spannend of het digitale ontwerp in het echt ook werkt, maar het is goed gekomen. Tijdens het ontwerpen waren er wel een paar frustrerende momenten en heb ik meerdere malen overwogen het concept de prullenbak in te gooien. Maar ik ben wel blij dat ik toch heb doorgezet.
Het is niet je eerste schip. In 2014 maakte je het VOC-fregat ‘De Ruyter’ dat het schopte tot CD-hoes van de New Yorkse band Baked Goods. Hoe ben je ditmaal op het idee gekomen?
Dat fictieve zeilschip was een van mijn eerste grote MOCs, maar dan met touwen, vlaggen en zeilen van niet-LEGO. Ik vond een schip bouwen toen best wel moeilijk en ik vroeg me af hoe ik het nu, jaren later, zou aanpakken. Een ding was duidelijk: dit keer zou alles van LEGO worden (al was het maar omdat ik geen zin heb om zeilen te maken van lappen stof). Ik heb een aantal schepen overwogen en ik heb uiteindelijk de Jolly Roger gekozen omdat het een kleurrijk schip is dat ook op minifig-schaal niet te groot wordt.
Hoe zorg je ervoor dat je de juiste balans treft met het vertalen van de reference en hoe het er van LEGO uitziet?
Als ik een echt voorwerp probeer na te maken in LEGO, dan is het het makkelijkste om alles te meten. Deze keer kon dat niet, omdat ik geen blauwdrukken en goede afbeeldingen kon vinden, dus was het meer inschatten en op gevoel bouwen. Ik gebruik dan veel afbeeldingen van internet en dit keer ook Google Earth voor de verhoudingen lengte-breedte. Daarbij houd ik natuurlijk ook rekening met de onderdelen die ik gebruik. Ik probeer zeldzame onderdelen te vermijden, tenzij ze net nieuw zijn en via Bricks&Pieces voor een redelijke prijs te koop zijn.
Overleg je met andere bouwers als je vastloopt?
Nauwelijks eigenlijk. Ik vraag alleen om advies over dingen waar ik nauwelijks iets van weet, zoals het ophangen van lego art of technische functies.
Over welk stukje van het schip ben je het meest tevreden hoe het is gelukt?
Eigenlijk het totaalplaatje, maar de achterkant is beter gelukt dan ik van tevoren had kunnen bedenken.
Zonder dit onderdeel, was het onmogelijk het schip zo te maken als hij is geworden:
Dat zijn eigenlijk 2 onderdelen! Onderdeel 26047 (round 1×1 plate with bar handle): zonder dit onderdeel zou ik de touwladders nooit in de juiste hoek kunnen krijgen. Onderdeel 66909 (weapon hilt smooth): zonder dit onderdeel had ik überhaupt niet de touwladders kunnen maken. Ze geven een verrassend sterke connectie.
Dit onderdeel had ik echt nodig gehad bij dit schip (kleur/vorm), maar dit heb ik zo opgelost:
Daar was deze keer geen sprake van. Er was genoeg keuze in rood, zwart en wit.
Dit deel van het schip kostte het meeste tijd om goed te krijgen:
Dat was de achterkant van het schip! Hier komen verschillende hoeken bij elkaar en dat was best lastig om deze nagenoeg naadloos weg te werken.
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik werk sinds mei bijna dagelijks aan een 1:1 replica van een wereldberoemd object. Wat het is vertel ik niet, maar het is wel een ontzettend tof project en bouwtechnisch gezien mogelijk nog uitdagender dan Toetanchamon. Het ontwerp is al een heel eind, maar ik denk dat het nog maanden gaat duren voordat het af is. Tussendoor ben ik wat aan het experimenteren geweest met het programmatje ‘lego art remix’. Ik wil weleens de lego art sets bouwmethode uitproberen, maar dan met een andere afbeelding. Binnenkort komen de laatste onderdelen en dan kan ik gaan bouwen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat worden. Als het mooi wordt dan kan ik de saaie poster van de muur halen en een mooi stukje lego art ervoor in de plaats hangen.