MOC van de Maand – Januari & Februari 2022

48629913007_1af00aa80b_k

Januari & Februari zijn altijd weer de drukke maanden aan het begin van het jaar, maar omdat we jullie toch wat te lezen willen geven, hebben we niet één MOC, niet twee MOCs, maar meerdere MOCs van dezelfde bouwer die we voor deze maanden in de spotlight hebben gezet.

Voor deze keer hebben we een bouwer gekozen die ons altijd verbaast met zijn compacte, maar ook functionele bouwwerken. Wij wilden hier graag het fijne van weten, maar ook naar de bouwer waren we erg benieuwd! De bouwer die deze maanden in de spotlights wordt gezet is niemand minder dan AppieNL! Hij zal ons door een paar van zijn beste bouwwerken leiden.

Hoi Appie, wij willen jou als bouwer graag in de spotlight zetten voor de MOC van de Maand. Welk bouwwerk ben je het meest trots op?

Dank jullie wel!

Mijn Rolls Royce is eigenlijk wel hetgeen waar ik nog het meest trots op ben en het meeste plezier aan heb beleefd tijdens de bouw.

20190827_134604

Hoeveel onderdelen gaan er in zo’n Technic MOC?
Mijn kleinste MOC is 57 onderdelen namelijk een mini Wheel Loader (een Eurobricks forumgebruiker genaamd GerritvdG heeft er deze week nog instructies voor gemaakt omdat die hem zo leuk vond https://rebrickable.com/mocs/MOC-99547/GerritvdG/mini-wheel-loader/#details wel 10 onderdelen meer dan de MOC door verbeteringen)
20140628_164701
en de grootste zo’n 8000 onderdelen (de Rolls Royce). De meeste MOC’s zijn rond de 500-2000 onderdelen. Ik bouw dus nogal klein en ook heel compact, dus onderdelen gaan toch hard dan. Ik vind het persoonlijk erg grappig dat er in deze kleine excavator bijna 2 meter aan pneumatische slangetjes zit.
20170507_131711

Mijn 8865 Tribute heeft zo’n 500 onderdelen als ik het goed heb onthouden
IMG_20170315_152028
Terwijl het origineel zo’n 900 had. De schaal van de tribute is ongeveer de helft van het origineel. Laat denk ik ook wel zien hoeveel kleiner je kan bouwen met moderne Technic terwijl je wel dezelfde soort functies hebt (de tribute heeft geen 3de versnelling en geen differentieel, maar voor de rest dezelfde functies als zijn grote broer)

Wat was de bouwtijd van van je technic MOCs?
Meestal 1-3 weken. Hoeveel uren in die week, zou ik je niet exact kunnen vertellen. Als ik klok moet gaan kijken voor MOC’en, werkt het al niet 😉 De grote builds zoals de Rolls Royce kostte 3-4 maanden.

Hoeveel van die tijd zit in het uiterlijk, en hoeveel in de mechaniek?
Ik zou zeggen 33% van de tijd in het mechaniek en 66% van de tijd in het uiterlijk. Ook bij de grote MOC zoals de Rolls was dit (gelukkig) het geval. Voordeel van klein en compact bouwen, als je wat moet afbreken om aan te passen, ben je er snel bij, dat is bij zo’n grote build wat moeilijker 😉

Ben je blij als zo’n MOC af is, of vind je het jammer als ie af is?
Blij. Vaak genoeg wordt nadat die “af” is er nog wel 3-7 dagen naar gekeken of ik er compleet tevreden mee ben of niet nog wat kan verbeteren. Hierbij ontdek ik soms ook dat iets van een functie toch niet zo goed werkt, wat ik dan nog kan maken.

Waar begint de inspiratie voor jouw MOCs meestal?
Inspiratie komt meestal via iets dat ik zie op internet, tv of films. Maar soms ook door wedstrijden op een forum of Lowlug (zoals Load Zone van Mahjqa).

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste balans treft met het zorgen dat de techniek werkt en hoe het er van buiten uitziet?
Ik bouw altijd van binnen naar buiten. Ik heb het 1x andersom geprobeerd en die MOC is nooit afgekomen :lookaround: Terwijl ik dit doe heb ik wel een idee van hoe groot het geheel gaat worden, vaak doordat de keuze voor de band al vast staat. De grote lijnen van de body heb ik dan ook al in mijn hoofd om rekening mee te houden dat ik niet te ver naar buiten bouw vanuit binnenwerk 🙂

Ik bouw meestal geen real life replica’s, dus heb ik wel de vrijheid om de body iets meer te doen zoals ik wil en daardoor intern een mechaniek beter kwijt kan.

Overleg je met andere bouwers als je vastloopt?
Meestal niet. Op dit forum kan ik gelukkig wel terecht bij Mahjqa, Barry, Jovlem en Berthil (en waarschijnlijk nog een paar die ik vergeet sorry) en op Eurobricks heb ik ook vaak nuttige feedback gehad bij een MOC (vooral bij de Rolls Royce). Ik gebruik vooral veel Google als ik vastloop. Een wiel opnieuw uitvinden heb ik geen zin, dus als iemand al een techniek heeft die ik kan gebruiken, kopieer ik hem. Op deze manier heb ik bouwwerken van veel geweldige bouwers voorbij zien komen zoals Ingmar Spijkhoven, Sheepo, Lipko en Sariel.

Over welke LEGO Technic MOC ben je het meest tevreden hoe het is gelukt?
De Rolls Royce. Hij is zeker niet helemaal perfect (en daarvoor wil ik nog een keer gaan zitten om het te verbeteren), maar de MOC als geheel is denk ik het beste wat ik heb gemaakt. Vooral dat ik tijdens de bouw van het technische gedeelte niet alles tig heb hoeven afbreken was ik erg blij mee. Ik leer het wel om wat vooruit te denken 😆 Daarnaast vond ik de afwerking van het interieur goed gelukt, wat wel een eis voor mezelf was bij de start van de bouw.

Dit LEGO onderdeel is zo handig, dat ik het in bijna al mijn Technic MOCs gebruik:
Dit onderdeel https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=92907#T=C
heette toen ik net weer begon met Lego in 2014 “superstukje”. Ik vond hem zo handig en eigenlijk nog steeds, maar ik gebruik hem sindsdien iets minder, maar nog wel praktisch in elke MOC te vinden. En zal ondanks een berg aan andere nuttige onderdelen sindsdien altijd “superstukje” blijven.

Hoe ga je ermee om als een onderdeel dat je wil gebruiken niet bestaat in de goede kleur?
Geen idee eigenlijk. Voordat ik een MOC begin, bepaal ik al de kleur en dat is vaak een kleur waarbij de meest gangbare onderdelen wel beschikbaar zijn in die kleur.

Deze technic MOC kostte het meeste tijd om goed te krijgen:
Rolls Royce met 3-4 maanden

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik wilde een Transformer bouwen voor een wedstrijd op Eurobricks, maar de deadline is morgen (31 jan) dus ik denk niet dat ik dat ga redden met een half onderstel. :miss: Ik moest hem voor de regels ook wat opschalen t.o.v. wat ik eigenlijk van plan was, dus dat hielp ook niet echt voor de motivatie om hem af te maken. De voorliefde voor klein en compact bouwen wint het dan toch blijkbaar 😛

Heb je nog tips voor beginnende LEGO Technic bouwers? Of bouwers die Technic in hun System LEGO willen verwerken?
Tip: altijd mechaniek testen en juist tijdens de bouw en het liefst nog als het nog niet helemaal goed is vastgezet. Werkt het dan al redelijk/goed dan kan het alleen beter worden als je hem echt stevig vast zet op zijn plek. Verder? Als je een mechaniek zoekt voor een bepaalde beweging dan is Google je vriend en uiteraard de Technic bouwers op dit forum (de eerder genoemde mensen o.a.) dus vraag gerust.

Bedankt AppieNL voor je tijd!

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

Uitslag LEGO House Praalwagen contest

Lowlug heeft de eer dit jaar de praalwagens aan te leveren voor het grote diorama in het LEGO House in Billlund. Een jaar lang staan onze wagens daar in de schijnwerpers. Daarom hielden we een wedstrijd waarbij iedereen mee kon doen in de strijd voor één van de vier plekjes. Vrijdag werden de punten bij elkaar opgeteld en de winnaars bekend gemaakt tijdens een uitzending van LowlugTV.
Total
0
Share