MOC van de Maand – december 2021

MvdM-2021-12-KrAZ-255b.jpg

We zagen de afgelopen tijd vooral kastelen opdoemen in het forum, een typisch verschijnsel in novembur(cht) en decembur(cht). Omdat we geen schaduwjury in die wedstrijd willen spelen hebben we naar andere mocs uitgekeken en ons oog viel op een ‘bekende’ truck. Ooit gebouwd in schaal 1:17,5 door Ingmar (overleden 30 juli 2019). Deze versie is echter veel kleiner en van LegoMathijs.

Minifigschaal met werkende vering

Wat trekt je zo aan me dit soort vrachtwagens en waarom dit specifieke model?
Wat mij aantrekt aan dit soort vrachtwagens is dat het geen alledaagse voertuigen zijn en daarom ook niet vaak voorkomen. In ieder geval niet in Nederland. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in werktuigen zoals hijskranen en graafmachines, en daarom dat ik ook kies voor een off-road truck. Ingmar Spijkhoven heeft een aantal jaren geleden ook een schaalmodel van een KrAZ 255b gebouwd. Dit vind ik één van zijn beste schaalmodellen. Als eerbetoon aan Ingmar heb ik deze truck ook gebouwd. Precies in hetzelfde kleurenschema als Ingmar, maar dan in mijn eigen stijl en op minifig schaal.

De inspiratiebron van Ingmar

Was dit model gelijk goed of heb je nog wat dingen aangepast?
Ik denk dat ik bij ieder onderdeeltje wel even heb moeten puzzelen. Een schaalmodel is, naar mijn ervaring, nooit meteen helemaal goed. Het meeste tevreden ben ik over de details die ik in dit model heb kunnen bouwen. Alles bij elkaar maakt het dat deze, ondanks zijn kleine schaal, zeer natuurgetrouw aan de echte truck is.

We kennen ook van ander andere Lego World daar zien we vaak grote diorama’s van je. Wat vindt je leuker on te bouwen de kleine of grote diorama’s?
Beiden vind ik erg leuk om te doen. Ik bouw elk jaar een grote diorama en tussendoor ook kleinere MOC’s. In een grote diorama kun je veel “verhaaltjes” kwijt. Dit is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor het publiek op een evenement. Zij moeten dan echt gaan zoeken naar de details en verhaaltjes. Zo nu en dan doe ik wel eens mee aan een wedstrijd, als dit in de planning past met mijn eigen MOC’s en layouts.

In een kleinere MOC kun je ook veel detail kwijt. Ook hier kun je een duidelijk verhaal in bouwen, maar het kost vaak minder onderdelen, waardoor je alle details kwijt kan in die ene MOC. Bij een grote diorama moet je de onderdelen verdelen, waardoor je keuzes moet maken op gebied van details. Een kleine MOC laat zich wel makkelijker fotograferen dan een grote diorama.

Details, details …

Heb je nog een dark age periode meegemaakt en hoe ben je daar uitgekomen?
Een dark age periode heb ik nooit meegemaakt. Ik ben, toen ik ongeveer drie jaar oud was, begonnen met Duplo. Al vrij snel volgde de LEGO. De LEGO is bij mij nooit op een lager pitje komen te staan. Ik ben altijd wel bezig geweest met bouwen en verzamelen.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share