MOC van de maand – april 2021

astute003.JPG

Jullie vroegen je vast af waar het nieuwe MvdM-team bleef met een update over de MOC van april. Wel, hier zijn we dan eindelijk.

Het team had best een ruime keus deze maand, er lopen heel wat wedstrijden in diverse categorieën. Makkelijk om er daar 1 van te kiezen. Voor de hand liggend natuurlijk. Als team hebben we nauwlettend ook de MOC-sectie van het forum in de gaten gehouden. Ook daar zagen we meerdere pareltjes.

Uiteindelijk waren we er snel uit. We zagen namelijk los van elkaar een MOC voorbij komen die bij ons alle 4 op nummer 1 kwam. Het was ons al vaker opgevallen dat moderne architectuur een beetje een ondergeschoven kindje is bij veel afols. We waren dan ook blij verrast dat we een MOC tegenkwamen van een modern gebouw.

Medeforummer astute heeft zijn eigen moderne huis gebouwd als modular! In zijn topic (klik hier) lees je er alles over.

Waarom duurde het dan wat langer om dit bekend te maken? We wilden wat vragen stellen aan astute over zijn MOC, zoals gebruikelijk is. Omdat hij nogal druk was met zijn werk moest er een geschikt moment gevonden worden om dat te doen.

Waarom heb je je eigen huis genomen voor deze MOC ?

Nadat ik voor een lange tijd in het buitenland gewoond heb, ben ik sinds ik weer terug ben in Nederland begonnen aan mijn Legostad. De stad zal uit vier districten bestaan waarvan eentje een woonwijk is. En gezien ons nieuwe huis in Nederland uitermate geschikt was om te bouwen in Lego, leek het me mooi om mijn eigen huis in de woonwijk van mijn stad op te nemen.

Hoe lang ben je met het ontwerp bezig geweest?

Ik denk zo’n 8 uur in Stud.io, en daarna ongeveer 10 uur met echte steentjes en het verfijnen van het ontwerp.

Tegen welke problemen liep te aan tijdens het ontwerpen?

Ik begon met een meer realistisch model in Stud.io, ik had nog nooit digitaal gebouwd dus er zat ook nog wat leertijd in. Eerst heb ik het model op schaal afgemaakt, maar met de uitbouw erbij was het gehele geval groter dan 32×32 studs. Dat past niet qua schaal bij de modulars en andere Lego Creator/3in1 woonhuizen, dus het moest kleiner.

Het kleiner maken was een uitdaging, want hoe blijft het ‘je huis’ terwijl je aan de verhoudingen gaat rommelen. Ik heb vooral de diepte gehalveerd, en in de breedte er een raam uit gehaald. Ook qua hoogte her en der wat gespeeld met de verhoudingen.

Toen alles naar Bricklink geëxporteerd, helaas bleken bepaalde kleuren niet beschikbaar (lesje geleerd dat Stud.io je kleuren laat kiezen die niet bestaan). Terug naar het ontwerp en e.e.a. aangepast totdat ik wel alles kon bestellen.

De volgende uitdaging was het ‘modulair’ en speelbaar maken. Dit heb ik niet in Stud.io gedaan maar in het echt tijdens het bouwen. Dat de verdiepingen en het dak er vanaf kunnen heb ik dus later opgelost tijdens het bouwen.

Ook tijdens het bouwen bleken de bruine kozijnen/sierdelen aan de voor- en zijkant niet stevig genoeg. Dit heb ik uiteindelijk anders opgelost dan in de digitale tekening, wat mooi samen ging met het modulair bouwen (omdat die sierdelen over twee verdiepingen heen gaan moest dat er goed in verwerkt worden).

Wat zou je aan het huis nog willen aanpassen?

Het toevoegen van trappen in de woning was een brug te ver, vooral omdat Lego-trappen altijd vrij groot zijn en omdat de woning ook verkleind is namen die te veel ruimte in beslag. Het was ook complex met de plates. Maar ik zou dit nog wel graag willen doen.

Er moeten nog zonnepanelen op, die zitten ook op mijn echte huis. Tot nu toe hebben de Bricklink-winkels waar ik besteld heb niet de bricks met zonnepanelenprint op voorraad, maar als ik die een keertje kan meenemen in een bestelling dan komen die er zeker.

Heb je al wat ideeën voor een volgende MOC?

Van alles en nog wat :). Ik ben bezig met een kustlijn, strand, haven, en kademuren. Dat is grotendeels af. En hierna wil ik meer gaan doen voor mijn treinen, zoals een station (gebaseerd op 4554) en een NS “metro-liner”.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Lees meer

20 jaar Lowlug

20 jaar Lowlug. Het klinkt als een hele tijd, maar eerlijk gezegd is het voorbij gevlogen. De eerste 11 jaar schreef ik nog jaarlijks een verslag, maar de afgelopen 8 jaar is dat er niet van gekomen. Maar een 20-jarig jubileum, dat vond ik toch wel aanleiding om nog eens wat te schrijven over dit kluppie.
Total
0
Share