Augustus 2021, moc van de maand!

Ja, we zijn laat met de MOC van de maand! Is daar een excuus voor? Misschien wel, iets met drukke werkzaamheden, vakanties etc. Hadden we dan stress voor het maken van een keuze? Nee, niet echt. Deze maand zetten we als MOC van de maand een GBC in de schijnwerpers! NDL is de maker, we zijn onder de indruk van de onderdelen die hij heeft gebruikt. Wanneer je naar zijn MOC kijkt valt gelijk op dat alles bijzonder strak is afgewerkt.

gbc Schermafbeelding 2021-08-23 om 13.46.03

Ja, we zijn laat met de MOC van de maand! Is daar een excuus voor? Misschien wel, iets met drukke werkzaamheden, vakanties etc. Hadden we dan stress voor het maken van een keuze? Nee, niet echt.

Deze maand zetten we als MOC van de maand een GBC in de schijnwerpers! NDL is de maker, we zijn onder de indruk van de onderdelen die hij heeft gebruikt. Wanneer je naar zijn MOC kijkt valt gelijk op dat alles bijzonder strak is afgewerkt. Foto’s doen een GBC geen goed, daarom hieronder ook de link naar YouTube waar je bewegend beeld kunt zien.

We hebben NDL het hemd van het lijf gevraagd, verderop een bloemlezing uit vragen en bijbehorende antwoorden.

Voordat we daartoe overgaan hebben we echter ook een eervolle vermelding. Daar kregen we vragen over de vorige keer. Deze maand vonden we het tijd om er 1 te doen. En wel voor HoodedOne met zijn zwart/wit mozaïek van muzieklegende Robert Johnson. Dit lijkt makkelijk te maken, de voorbereiding vergt echter veel tijd met een verrassend resultaat. Klik om naar het MOC topic van HoodedOne te gaan

Terug naar NDL!

Link naar YouTube voor de deze maand winnende GBC

Hoeveel onderdelen zitten er in je GBC?
1128 onderdelen zitten in dit model.

Wat was de bouwtijd van van de GBC?
+/- 80 uur, heb er veel weekenden aan gewerkt.

Hoeveel balletjes kunnen door de GBC heen per minuut?
De standaard bij een GBC model is 1 balletje per seconde maar dit model kan 65 balletjes vervoeren per minuut.

Ben je blij dat ie af is, of vind je het jammer dat ie af is?
Ik ben heel blij dat hij af is, heb een hele lange tijd moeten wachten op onderdelen. Sommige onderdelen waren alleen beschikbaar in Australië, dus ik heb daar 2 maanden op moeten wachten.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Akiyuki heeft eerder een idee gehad met basketbalpoppetjes, dat was meer een experimentvideo van hem. Het werkte goed, alleen behaalde het niet de 1 balletjes per seconde norm van een GBC model. Toen kwam Charles Pascale met het idee om het op een draaiend plateau te maken. Ik heb toen dat idee overgenomen en gefinetuned zodat het model lange tijd kan lopen zonder balletjes te laten vallen.

Overleg je met andere bouwers als je vastloopt?
Zeker, ik overleg vaak genoeg met andere bouwers. Ik heb vaak genoeg contact met Berthil over nieuwe ideeën, maar ook met een GBC bouwer in Noorwegen. Het is altijd fijn om af en toe een frisse blik te hebben van iemand anders.

Hoe belangrijk is het voor jou hoe mooi de GBC er uit ziet?
Best belangrijk. Ik werk graag met een kleurenpalet. De plekken waar het balletje op rolt is vaak LBG en muurtjes rondom het bakje zijn DBG en het frame is zwart. Daarnaast probeer ik bij elke machine een accentkleur te gebruiken zodat daar de focus op ligt. Bij deze module zijn dat de wit/gele figuurtjes.

Over welk stukje van de GBC ben je het meest tevreden hoe het is gelukt?
Eigenlijk het stukje dat ik niet zelf heb gemaakt. Ik vind het basketball backboard heel goed gelukt (deze heeft Twan gemaakt). Ben ook heel blij met de gearbox onderin de machine.

Zonder dit (nieuwe) onderdeel was het onmogelijk de GBC zo te maken als hij is geworden: Er zitten vrij weinig tot geen nieuwe onderdelen in

Dit deel van de GBC kostte het meeste tijd om goed te krijgen: de gearbox heeft het meeste tijd gekost, heb deze 6x opnieuw gemaakt om hem compacter & steviger te maken. Al met al heeft de gearbox mij van de 80 uur totaal ongeveer 30 uur gekost.

Het valt ons op dat je video’s er heel strak uitzien, hoe maak je zulke vette video’s?
Haha, ik werk in de videobranche dus voor mij is hetniet een grote opgave om een mooie video in elkaar te zetten.

Waar ben je op dit moment mee bezig?
Op dit moment werk ik aan 3 modules. Ben bezig met een 6 axis robot gemaakt met PU motoren, ben ook bezig om een LEGO GBC module van dit te maken: https://www.youtube.com/watch?v=EK4Yg3kU4oE. Daarnaast heb ik ook alle onderdelen verzameld om de module van JK Brickworks af te maken https://www.youtube.com/watch?v=4dwXtT21rbw. En ben uiteraard bezig met de allround car voor de bijeenkomst in Meijel.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share