20 jaar Lowlug

20 jaar Lowlug. Het klinkt als een hele tijd, maar eerlijk gezegd is het voorbij gevlogen. De eerste 11 jaar schreef ik nog jaarlijks een verslag, maar de afgelopen 8 jaar is dat er niet van gekomen. Maar een 20-jarig jubileum, dat vond ik toch wel aanleiding om nog eens wat te schrijven over dit kluppie.

Stuifzand blikt terug…

De eerste 5 jaar kenmerkten zich namelijk door veel “eerste keer dit, hoogste aantal dat”. Dat staat dan ook in die verslagen. Elk jaar was er wel een nieuwe mijlpaal te melden. Maar later werd dat natuurlijk anders.

Onze allereerste keer LEGOworld (en meteen ook laatste tot aan 2013) was in 2003. René, Casper en ik bouwden onze mocs voor een standje en ik greep de kans om het forum te promoten. Wat ook werkte. We hadden flyers bij en alles. 😀 Ons forum groeide toch best wel redelijk na deze actie. Missie geslaagd!

Verder is vooral de reis van Neverroads en Javanree naar Washington DC in 2004 mij bijgebleven. In die tijd was Brickfest het allergrootste LEGO event ter wereld en zij gingen er naar toe. Met geborduurde Lowlugpolo’s! De BNSF primeur, met een hele lading mensen in die chat zitten, Jan Albert die z’n laptop met webcam mee liet draaien, onze banner aan de wand op het event, het was echt genieten.

In die begintijd was er nog niet veel voor afols. Het was ook nog echt een nerd-hobby. Je had Lugnet en het Bricklinkforum/chat. Dat is waar men samen kwam. Evenementen waren er ook niet zo veel. Je had de clubdagen van De Bouwsteen, maar vooral 1000steine was heel actief. Daar hadden we goede contacten. We waren dan ook regelmatig wel in Duitsland te vinden. Naast natuurlijk de modelspoorbeurzen als Rail. We waren toen nog erg actief met city-layouts en treinen.

De eerste jaren van Lowlug hadden naast al die hoogtepunten ook wel een paar dieptepunten. Vooral voor mij persoonlijk denk ik. Er was veel strijd tussen mijzelf en veel anderen. Andere clubs, maar ook users. We hebben ons portie trollen wel gehad. Dat ging naast op het forum ook wel via pb en mail.
Het is aan Neverroads, René Kok en Duq te danken dat ik de stekker er niet na een paar jaar al uitgetrokken heb.

In ons 2e lustrum ging alles wat makkelijker. Ik werd zelf milder maar ook vlotter met de ban-knop. Bovendien kregen we (Duq stond mij al bij als admin) moderators en dat heeft Lowlug echt gered 😀

De eerste 11 jaar heb ik dus jaarlijks een verslag geschreven.
Je kunt die verslagen hier terug lezen.

Na 2013 ging Lowlug gevoelsmatig een andere fase in en dat had alles te maken met dat we naar LEGOworld gingen als LUG. Voor mij persoonlijk een overwinning. Na 10 jaar weer als groep op LEGOworld, mét Casper en René. En nog 15 anderen! Echt een topweek gehad. Het cirkeltje was rond.

Daarna heb ik geen verslagen meer geschreven, ik denk dat de behoefte wegviel. We hadden heel veel dingen al bereikt en gedaan en het opsommen van events werd een beetje flauw.

Wat ik in de laatste 10 jaar vooral weer heb ervaren is dat er veel mensen zijn die iets willen doen voor Lowlug. Mensen die je kunt vertrouwen, waar je op kan bouwen. Het is een soort van zelfdraaiend mechanisme geworden. Er wordt van alles georganiseerd en gedaan en daar word ik niet eens bij betrokken. Vroeger vond ik dat eng, nu totaal niet meer. Dat heb ik wel geleerd van 20 jaar Lowlug.

Waar in de coronajaren veel clubs uiteenvielen en mensen wegliepen, voelde ik bij Lowlug nou juist een behoefte tot verbinding. Het leek net of iedereen terugkeerde naar het “nest”. LowlugTV was daar natuurlijk ook en hele toffe rode draad in. Dat is overigens ook zo’n voorbeeld van een inititatief dat er ineens was 😀 Maar ook de Discordserver werd (en wordt nog steeds) goed bezocht.

LEGO is best wel bezig met het “sturen” van RLUGs. Groei stimuleren, bevorderen van vernieuwing en van alles en nog wat. Eerlijk gezegd zijn wij daar helemaal niet bewust mee bezig. Wie mee wil doen is welkom, maar we gaan je niet binnen hengelen. Dingen ontstaan en soms kun je die dingen vernieuwend noemen. We hadden al een MiniMocMadness voordat het idee van “vignettes” wereldwijd een ding werd. We hadden al een LEGO-blog voordat al die grote blogs daar een verdienmodel in zagen. Maar wij hebben er 15 jaar over gedaan voor we een publiek event aangingen, een andere LUG richt zichzelf op met dat doel. Overigens sta ik daar echt nog steeds achter, besloten meetings zijn, naast LowlugXL, gewoon echt heel fijn.
Wij zijn een onafhankelijke LUG, zonder bestuur. Daar is het wel ooit over gegaan hoor, of we dat niet moesten doen. Maar eerlijk gezegd, ik heb dat nooit zien zitten. Gedoe krijg je er van 😉
We houden vast aan onze roots. Het bouwen van MOCs. Om de zoveel tijd lopen we een zijpaadje in om eens wat uit te proberen, maar telkens keren we terug naar de basis. Ons forum en mocs bouwen. En inmiddels kan ik wel zeggen, ook naar elkaar.

Ik heb het wel eens eerder gezegd, zonder Lowluggers geen Lowlug, geen community.
De afgelopen jaren, de afgelopen maanden voor mij persoonlijk in het bijzonder, heb ik ervaren dat we met een hele fijne groep mensen zijn.
Ik hoop dat we dat nog lang zo kunnen houden en dat we samen nog veel leuke en mooie momenten mee mogen maken en uiteraard nog heel veel toffe mocs gaan zien!

Saskia

Er is ook een forumtopic

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Total
0
Share