10 jaar Lowlug

“Nou, dan doe ik het zelf, ik kijk het een jaar af” zei ik op 26 januari 2003. Een jaar om te kijken of het wat zou worden met een Legoforum. Het werden er in ieder geval 10. Het is 26 januari 2013, en Lowlug bestaat 10 jaar. We blikken even terug…
In 10 jaar maak je natuurlijk van alles mee. We gingen van een heel klein groepje enthousiastelingen naar een forum dat er toe doet. Dat was ook de opzet. Lowlug was en is bedoeld om (jong) volwassen LEGO liefhebbers een plek te geven voor ontmoeting, uitwisseling van bouwideeën en -tips, en natuurlijk het laten zien van je bouwwerken!

Facebook en Flickr bestonden nog helemaal niet, wij als Nederlanders en Belgen moesten het doen met een Lugnet Nieuwsgroep en de Bricklinkchat. Oh, en Brickshelf natuurlijk.

In den beginne…

Die Bricklinkchat, daar was het toen nog een bruisende bedoening. Urenlang zaten we daar met mensen van over de hele wereld te chatten. Er zijn mensen die ik helemaal nooit gezien heb uit 7 tijdzones verder waarmee ik over van alles en nog wat gechat heb. Vooral over LEGO toch eigenlijk. Die chat was ook waar Lowlug ontstond. Het was een combinatie eigenlijk. Er was een groepje dat wel wat wilde, en er was eigenlijk niet echt wat georganiseerds in Nederland. Ja, er was een vereniging. Maar die hadden eigenlijk niet wat ik voor ogen had, een forum waar alles samen kwam. Was ook helemaal hun doel niet.

Als eerste ben ik wel naar die vereniging (waar ik toen gewoon lid van was) gegaan. Het idee aanbieden. Ze wilden het niet hebben. Laat ik het zo maar zeggen. Ik heb denk ik het idee niet op de juiste manier gebracht, maar het viel ook gewoon helemaal niet goed bij de mensen waar ik van dacht dat ze er wat over te zeggen hadden. Ik kreeg een officiële reprimande van het bestuur, met zinnen in hoofdletters en al. En als ze het daar bij gelaten hadden, had ik dit nooit opgeschreven.

De start van Lowlug was turbulent. Laat ik het zo maar zeggen. Ik had een forum neergezet op mijn eigen domein, gewoon in een mapje. Glop heette het in het begin (tot de zomer van 2003).
Gezellige Lego Ontmoetings Plek. Zo ver reikte mijn creativiteit blijkbaar toen :D
Maar het was wel bewust zo genoemd. Gewoon, een gezellig plekje waar je kunt komen ouwehoeren over LEGO. That’s it, niet meer en niet minder.
Blijkbaar was dat toch wel erg bedreigend, want het duurde niet lang of er kwam een clubje van die vereniging zieken. Ook best persoonlijk richting mij. Een heleboel clubliefde kwam naar boven bij die mensen, en Lowlug (of ik) was de storende factor.

Twee absolute dieptepunten in deze hele toestand waren de beelden van de Lowlugminifig (met goede bedoelingen aan iemand verstrekt) die een nekschot krijgt, én die keer dat Neverroads en ik gingen praten met het bestuur van voornoemde vereniging.
In dat gesprek kregen we te horen dat zij vonden dat ze de baas waren van Lowlug omdat wij lid waren van die vereniging. Dat uitte zich ook in allerlei verplichtingen die ons opgelegd werden zoals censureren van negatieve berichten etc.
Zo, dat was snel geregeld. Neverroads gooide zijn opzegbrief op tafel, we zegden alle samenwerking verder af en vertrokken.

Na de nekschotaffaire (een jaar na bovengenoemd gesprek!) bande ik uiteindelijk een man of 15 in één keer. Erg bevrijdend.

Promotie

Intussen waren we natuurlijk ook gewoon bezig met de promotie van de site. In het begin kwam er namelijk maar een stuk of tien bezoekers per dag…
Ik mailde zelfs mensen om ze te attenderen op de site, en we gingen ook met een klein clubje naar Legoworld.

Legoworld 2003

Eigenlijk wilde ik niet, maar René Kok haalde me over. En zo gingen we met 4 mensen naar Legoworld 2003. Ik zal er eerlijk over zijn, ik ging echt vooral om reclame te maken voor Lowlug. There, I said it. Het heeft wel geholpen, lees het verslag van 1 jaar Lowlug maar eens :D We hadden postertjes en flyers, en die gingen grif van de hand.
Het jaar daarop werden de regels voor reclame maken op je stand vreselijk aan banden gelegd en mochten we sowieso niet meedoen.

Primeurs

Voordat Eurobricks/leaks z’n opmars maakte, hadden we nogal wat primeurs. Zelfs wereldprimeurs.

10193
Daarmee waren we de eerste. Duq was op een evenement in de UK, en daar werd deze set onthuld. Dus hij maakte een foto, en mailde die.
Ik poste hem op het forum. Was blijkbaar niet de bedoeling…

BNSF
De eerste echte foto online van de BNSF locomotief werd gemaakt door Jan Albert van Ree, en stond op Lowlug. Neverroads en Javanree waren in Washington bij de onthulling.
Lees hier het topic

Catalogus
Sjorsz kwam een jaarcatalogus tegen die nog niemand gezien had, en scande ‘m in. We waren de eerste. Wereldwijd. Leuk voor de bezoekcijfers :D

Die primeurs, die zorgden er ook wel voor dat er steeds meer mensen naar Lowlug kwamen en bleven. Mensen komen toch in eerste instantie voor nieuws. Nog steeds is Setnieuws het best scorende onderwerp op site en forum.

Persoonlijke mijlpalen

Eerste Lowlugmeeting
Dat was in Driebergen, bij de werkgever van Neverroads. Een chique koetshuis was onze plek. Waar we 15 mensen verwacht hadden, kwamen er 30. Toen al hadden we de badges. Eerste en laatste keer dat ik een praatje voor de groep gehouden heb. Memorabel dus :D
Maar, het was prachtig weer op die 29e februari 2004, en een hoop gezelligheid. Ik ben erg blij dat we altijd aan dat concept vast gehouden hebben.

Brickfest 2004
Ik was er zelf helemaal niet bij, maar toch is het een zeer gedenkwaardig moment. Neverroads en Javanree gingen naar Washington. Destijds hét LEGO-event in de wereld.
Mét geborduurde Lowlugpolo, Lowlugtreincontainers voor de swap, en volgens mij ook nog wat Lowlugfigs. Vooraf had Leqa een prachtige Lowlugbanner gemaakt, en die opgestuurd naar Washington. Dat was toen een soort van traditie, dat alle LUGs een banner bij hadden, die dan aan die wand hingen.
Ik was echt a-pe-trots dat die banner daar hing. :D
‘s Nachts was de keynote, dan kwam dus Jake McKee himself een praatje houden en Q&A-en. Destijds één van de weinige manieren om contact met het moederschip te hebben, of info te krijgen. De Q&A konden we live volgen via de webcam, wat we met een paar diehards dus ook deden!
Het forumtopic uit 2004 vind je hier!

Ambassador
Dat we in 2008 een echt eigen ambassador kregen (Mahjqa), daar was echt ik ook wel heel trots op.
Dan hoor je er bij hè :D

Beste idee ooit
Moderators aanstellen (juni 2008).
Als we dat niet gedaan hadden, was Lowlug er niet meer geweest, in ieder geval niet met mij ;-)

Lugbulk

Het afgelopen jaar deden we voor de derde keer mee aan Lugbulk. Het werd een hels karwei. Met bijna honderd deelnemers en een ongeveer ongelimiteerd budget, gaat zo’n bestelling helemaal los.
774.450 LEGO elementen in je keuken ziet er zo uit:
lugbulk

En in je woonkamer zo:

[afbeelding]

Evenementen

Lowluggers hebben echt op heel veel evenementen gestaan met hun bouwwerken. Legogerelateerd, modelbouwshows, maar ook op evenementen die rondom een bepaald thema waren. Met het risico dat ik wat vergeet:
Legoworld, Brickfest, Rail, Mack&Speciaal Transport, 1000steineland, Frechen, Brick’mania, Legofestival Brussel, Belugmeetings, Bricking Bavaria, Fisher Technic dag, Modelbouw&Miniatuur, Spoorwegmuseum, Genk, Veendam, Watermuseum, Eigenwijze Treintjes Wernhout, en last but zeker niet least, “Rundje Oss”.

De meeste recente was Lego Fanwelt, het afgelopen jaar in Köln.
Ik ben zelf gaan kijken en werkelijk waar, het was de mooiste stand in al die hallen bij elkaar. Niks gelogen.
Extra vermelding waard in dit verband is toch wel dat de techneuten en minifigschaalbouwers elkaar op een speciale meeting troffen om de beweging in de minifiglayout goed en compact voor elkaar te krijgen. Met resultaat!
Wat hebben we toch fantastische bouwers “in huis”. De crème de la crème zit hier, en dat mag best eens gezegd worden.

Meetings

Eigenlijk was dat helemaal niet de bedoeling. Het idee was een forum en klaar, maar er bleek toch behoefte aan meetings. Eigenlijk alleen maar leuk!
De eerste was dus in Driebergen. Er volgden er toch gemiddeld 3 per jaar. Ik kan met recht zeggen dat we toch (bijna) alle hoeken van Nederland gezien hebben.
Het concept is eigenlijk best simpel, en tot nu toe hebben we er altijd ook aan vast gehouden.
Het is een besloten bijeenkomst. Geen verkoop. Er is ruimte om moc’s (MOC, My Own Creation) uit te stallen, elkaar te ontmoeten, en af en toe doen we een lollig spelletje met bij voorkeur uit elkaar vallende moc’s.

Wat ik persoonlijk wel het mooiste aan Lowlugmeetings vind is nieuwe (en vaak jonge) mensen die voor het eerst naar de meeting komen. Dat er dan een manneke van een jaar of 12-14 binnen komt met een kratje in z’n handen en z’n moeder aan z’n zij. Mams komt even checken of er geen enge mensen op die meeting zitten en of ze hem wel veilig achter kan laten. Dat kan, en binnen een minuut of 10 is zoon met een grote grijns op z’n gezicht verdwenen in de massa. Zo hebben we er al een boel gezien.
En wat er uit die kratjes komt ook hè :D De meest briljante moc’s gewoon!
Sommigen komen maar een paar keer naar een meeting en raken dan definitief in hun dark age. Er zijn er die hebben een grey age en die zie je dan later weer terug, en dan zijn er ook nog die zie je gewoon 10 jaar lang op meetings en zijn nu 2 meter lang en hebben een auto.

Spelletjes

Lowluggers houden blijkbaar van spelletjes. We hebben al heel wat afgepuzzeld.
Met name het Raadplaatjesspel houdt het nogal lang vol, met hele competities en ranglijsten en een special edition met prijzen en al!

Moc-wedstrijden
Jawel, af en toe doen we een wedstrijdje. We hebben natuurlijk een aantal MiniMocMadnessen gehad, waarbij het de bedoeling was een moc te maken rondom een thema, met de beperking van 16×16 studs en 20 bricks hoog maximaal.

Naar aanleiding van de ergernis rondom de Agentthema besloten Jalkow en Workfromtheheart de Laat Zien Hoe Het Moet Contest in het leven te roepen, en dat leverde al een heleboel verbeterde versies op van sets waarvan de Afol-gemeenschap eigenlijk een beetje vindt dat ze de schapruimte niet waard zijn.
We hadden een Starwars Moc Contest, met als inzet exclusieve Boba Fett figuren.
We hebben Build me a …. wedstrijden gehad, de Lustrum-moc-contest en misschien vergeet ik zelfs nog wel dingen…

Vooruit blikken!

Na 10 jaar, meer dan 300.000 forumposts en 11.000 topics, blikken we even vooruit.

Wat gaan we doen?
We gaan lekker doen wat we altijd doen, maar dan met een beetje extra jeu. We hebben uiteraard wat toffe moc-contest in petto, met vette prijzen! Dat gaat een beetje het hele jaar door denken we. En, er komen meetings, gewoon zoals altijd, maar met dan met een beetje extra.
Het doel van Lowlug was en is nog altijd om Nederlandstalige Afols bij elkaar te brengen, én het bouwen van eigen bouwwerken met LEGO te bevorderen.
Dat wilden we maar zo houden ook.

Ik proost op u allen, want zonder Lowluggers geen community.

Meeborrelen kan hier!

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
[blog]bday1
Lees meer

1 jaar Lowlug

Vandaag, een jaar geleden, ging dit forum online. Destijds nog onder de naam Glop en daarna Lowlug. Tijd…
[blog]_4jaar
Lees meer

4 jaar Lowlug

Vandaag (26 januari) om 19.57 uur is het 4 jaar geleden dat het eerste bericht gepost werd op…
Total
0
Share