Forum

[verzameling] Hoe h...
 
Meldingen
Alles wissen

[verzameling] Hoe hou je bij welke sets je hebt?

Jalkow

Ik overweeg om wat beter bij te gaan houden welke sets ik heb. In eerste instantie wil ik dat vooral doen om te zien welke 'jeugdsentiment-sets' ik heb en welke ik misschien nog wel graag zou willen. (Ik zou ook best in één muisklik willen kunnen zien hoeveel ik van een bepaald blokje heb, maar het idee om mijn hele voorraad te moeten nalopen trekt me niet bepaald). 

Daarom een vraag aan anderen die dit al doen: in welk systeem hou jij je verzameling bij? Wat zijn daar de voor- en nadelen van? Ik zoek iets dat idealiter zeer gebruiksvriendelijk is.

Citeren
Topic starter Geplaatst : 01 maart 2021 15:35
Onderwerp trefwoorden

Volgens mij hebben wij van alles bijgehouden op Brickset.  Maar dat heeft mijn wederhelft gedaan want ik was er te lui voor. fluiten  

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 15:38

Ik heb ook ooit alle sets in Brickset aangegeven. Maar houd het niet actief bij.
Zo eens in het jaar kijk ik de nieuwste dingen even na en vink ik aan wat ik erbij heb gekocht. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 15:57

Ik houd alles bij in Brickset.
Dat is best te doen. 

De laatste tijd vergeet ik dat wel eens, maar dat komt omdat ik niet veel sets meer koop.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 16:40

Ik hield alles bij op basebrick.com, ook de losse onderdelen. Hiermee ben ik gestopt omdat het anders teveel werk is. Alleen sets die ik compleet wil houden vul ik nog in.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 17:04
aawsum

Ik heb een eigen database ontwikkeld, ik heb eigenlijk vrijwel geen sets en in de tool importeer ik mijn bricklink aankopen. Aankopen via B&P en PaB gaan via een excel omweg maar ik heb als het goed is daarmee een redelijk goed overzicht.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 17:48
LegoRK

Ik had mijn sets in Rebrickable.com bijgehouden. Maar ik doe het nu in een Excel sheet omdat ik daar meer info achter kan zetten. (Ivm verzekering)

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 18:14

Ik hou het bij in een Excel om de kosten (per set en part) bij te houden en op Rebrickable voor de set list en parts list afhankelijk van of ik een set gekocht heb voor parts of voor in de woonkamer of nog op zolder staat. Rebrickable omdat daar ook mijn MOCs staan en je kan ook MOCs van anderen aan je verzameling toevoegen als die natuurlijk op Rebrickable staan.

In de Excel houd ik ook Lugbulk, B&P en Bricklink bij dus heb daar een nauwkeurige lijst wat ik (gemiddeld) aan sets en parts uit geef inclusief part- en lotgemiddelde van welke bron dan ook. Zelfs per thema ook (Modular, GBC, F1 auto's). BL verkoop trouwens ook voor de balans al is dat minimaal nu. 

En zelfs GBC modules met lengte zodat ik de tafellengte kan berekenen voor events 🙂

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 19:25
mtvgn

Nou gewoon, in txt-bestanden die ik in m'n dropbox heb staan. Ik heb er 3: eentje met de sets die ik in de jaren '80 en '90 bijgehouden heb (die heeft nog steeds als laatste wijzigingsdatum 08-10-1997 en die ga ik ook nooit meer wijzigen) en eentje met alles wat ik daarna gekocht heb. In die twee heb ik ook het inwonertal van mijn stad bijgehouden, maar staat alles uiteraard op aanschafdatum en dus is er ook een derde met alles op nummer en daarin alleen  nummers & korte omschrijvingen

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 01 maart 2021 23:33
ggj
 ggj

Ik houd alles bij met Brickset. Zowel wat ik heb als wat ik wil hebben. Zo heb je een mooi overzicht van alles.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 02 maart 2021 10:18
mark1991t liked

Ik weet uit mijn hoofd welke sets ik heb, dus als ik wil weten hoeveel ik van een onderdeel heb kijk ik op bricklink waar die in heeft gezeten.

Brickset vind ik een verschrikkelijke website om te gebruiken.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 02 maart 2021 11:19
Twan liked
Jalkow
Geplaatst door: @thomassio

Ik weet uit mijn hoofd welke sets ik heb, dus als ik wil weten hoeveel ik van een onderdeel heb kijk ik op bricklink waar die in heeft gezeten.

Dit had ik heel lang ook, maar ik zit steeds vaker mis.

Ik ben nu met Brickset begonnen, maar moet nog wel even wennen aan alle functies. Ben benieuwd of het bevalt. Heeft Bricklink ook een setbijhoud functie?

BeantwoordenCiteren
Topic starter Geplaatst : 02 maart 2021 14:25
LegoRK

Zover ik weet niet echt.  Je zou het in een wantedlist kunnen zetten. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 02 maart 2021 16:44

Ooit heb ik een lijst gemaakt in peeron, maar die site is niet meer up to date en sindsdien is mijn verzameling behoorlijk groter geworden. Bovendien zijn de meeste set uit elkaar in de onderdelen bakken, dus in hoeverre zijn het dan nog sets. Ik heb natuurlijk wel alle instructies nog (gesorteerd in mappen), dus kan daar kijken welke sets ik heb. Ik heb geen lijst van de (losse) onderdelen.

Onlangs heb ik wel een excel gemaakt van alle sets die nog in doos zijn.

 

Bricklink heeft geen set/onderdelen bijhouden functie, tenzij je een winkel maakt en daar alles in zet (en die winkel laat je dan gesloten). Maar dan heb je nog geen overzicht over welke onderdelen je allemaal hebt.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 02 maart 2021 21:21

Ik hou mijn sets bij via Brickset. Losse onderdelen hou ik eigenlijk nooit bij..

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 02 maart 2021 22:58
Geplaatst door: @jalkow

Ik zou ook best in één muisklik willen kunnen zien hoeveel ik van een bepaald blokje heb, maar het idee om mijn hele voorraad te moeten nalopen trekt me niet bepaald

Dit is trouwens een utopie tenzij je meer achter de computer wil zitten dan wil bouwen als je op elk moment je exacte inventory wil weten waar je mee kan bouwen. In de praktijk is het niet haalbaar om bij MOC bouwen elk blokje wat je pakt van je digitale inventory af te trekken en weer toe te voegen als een andere oplossing met andere blokjes toch beter is. Sommige MOCs breek je af en andere laat je misschien (wat langer) heel als ze af zijn, ook niet te doen om dat bij te houden in een onderdelen inventory.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 03 maart 2021 02:19

Je zou in Bricklink een wanted list kunnen maken en daar je sets in kunnen zetten. Wanneer je dan op 'part out' klikt, kun je in een aparte lijst de onderdelen zetten. Zo maar een idee hoor. Zelf hou ik niks bij. Ik heb een redelijk idee van wat ik heb en vind de administratie niet leuk, dus doe ik dat ook niet. Nou moet ik wel zeggen dat ik niet veel sets heb. En voor losse onderdelen alles bij gaan houden is mij gewoon veel te veel werk.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 03 maart 2021 08:45

Ik houd de collectie bij in excel. De informatie omtrent sets houd ik goed bij: bij wie gekocht, wanneer, hoeveelheid, compleetheid. Voor de losse onderdelen noteer ik alleen hoeveel ik ervoor heb betaald (teveel gedoe om elk onderdeel bij te houden). Op die manier kan ik toch een beetje een inschatting maken van de waarde van de collectie al is dat natuurlijk moeilijk te bepalen. Het voordeel van een excel-bestandje is dat je er altijd wel bij kan, terwijl websites wellicht opgedoekt kunnen worden al is de kans daarop misschien klein.

Je zou ook eens op rebrickable kunnen kijken. Daar kan je zowel een setlijst als onderdelenlijst bij houden. Hier wat meer info daarover: https://rebrickable.com/help/users-lego/

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 maart 2021 12:37

Sets houd ik bij in Brickset, en losse onderdelen in Rebrickable. En Rebrickable kun je gelukkig makkelijk synchroniseren met Brickset, dus dat scheelt een hoop werk. In Rebrickable kun je bijvoorbeeld ook Bricklink orders importeren, en onderdelen uit een Excelbestand (.csv) inlezen gaat ook prima! 👍 
Dat laatste is dan weer handig voor het toevoegen van bijvoorbeeld B&P bestellingen of LUGbulk. 

Het is even wat werk, maar dan weet je wel precies wat je hebt 😊 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 07 maart 2021 19:04
Stuff

Net zoals de meeste hier, houd ik mijn sets bij in brickset. 

Losse onderdelen houd ik niet bij. 

Als ik aan het bouwen ben wil ik vooral weten of ik een onderdeel (nog) heb of dat ik het moet bestellen.

Ik heb mijn onderdelen helemaal uitgesorteerd op soort en kleur, zodat ik makkelijk kan zien of ik een onderdeel heb of niet.

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 07 maart 2021 22:57
Raven

Ik hou het ongeveer bij in mijn hoofd. Maar als de lockdown nog langer duur zie ik mezelf nog wel alles in excel zetten. Dan is het bouwen van een database de eerste stap. Dit heeft vast al eens iemand gedaan dus dat maar eens  googlen.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 08 maart 2021 00:38
eti
 eti

Gewoon niet, ik. Ik hecht ook steeds minder aan het bewaren van instructieboekjes. Ik ga mijn sets echt niet nog een keer opbouwen...

Goed, goed, geen antwoord waar je ook maar iets aan hebt. Maar misschien begint er ergens in je hoofd een stemmetje te zingen: Laat het los, laat het gaan...

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 10 maart 2021 00:13
Large
Geplaatst door: @eti

Ik hecht ook steeds minder aan het bewaren van instructieboekjes

haha ik ook, laatst weer een hele berg bij het oud papier gedaan.

 

Ik bewaar ze alleen nog van de sets die ik ook als set bewaar...

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 10 maart 2021 08:48
Deel: