Een kijkje bij – Rebla

Deze maand toog uw razende reporter HJR naar het hoogste Noorden van het land, Eelde! In de bloemriviera van het Noorden sprak hij met Rebla, MOC tankbouwer pur Sang.

Toch wel handig dat sinds de baanverlenging van het vliegveld hier je niet meer per sé met de auto hoeft te komen! Het hoge noorden verbergt een aantal getalenteerde MOC bouwers, en daarvan is Rebla er eentje. We beginnen gelijk maar met de drie belangrijkste vragen:

Tank Girl of Tanktoon? Tanktoon
Leopard 2A7 of M1A2 SEP? Leopard 2A7
Royal Ordnance L11A5 of tóch de 2A46 125mm? Royal Ordance L11A5
Kijk, hebben we de basisvragen weer gehad

Eelde is een dorp dat vooral bekend is vanwege de (tot voor kort véél te korte landingsbaan van de) vlieghaven die hier verderop zit en waar onder andere WimLex zijn vliegtuigbrevet heeft gehaald. Hoe komt het dat jij een fascinatie hebt voor tanks en niet voor vliegtuigen?

Raar maar waar, het begon bij mij eigenlijk allemaal met treinen waar ik echt geen genoeg van kon krijgen. Dit is gaandeweg minder geworden en toen kwam de interesse pas voor de tweede wereldoorlog en alles wat daarom heen hangt. Voor de rest is mijn interesse net zo groot als niet groter voor vliegtuigen, dan voor tanks.

Hoe is die fascinatie voor wapentuig eigenlijk ontstaan? Kwam je veel bij de tanksdivisie in het nabije Donderen?
Zover ik weet was dat alleen een munitieopslag, dus zover hoef je het niet te zoeken. Dan komen we toch weer uit bij het vliegveld! Er zijn nog genoeg leuke vliegtuigen van die periode langs gekomen de laatste jaren. Zoals onder andere Spitfires, DC-3’s, Catalina’s, B-17’s en Avro Lancasters. De Avro Lancaster heeft echt een special plekje voor mij en heeft ook veel betekend voor mij als LEGO bouwer op meerdere manieren. Als die laag overvliegt met die krachtige Merlin motoren dan doet dat echt wel wat met je, dat is toch gewoon geweldig! Maar waar dat vandaan komt? Geen idee eerlijk gezegd, het is een stukje interesse dat er al was toen ik nog op de basisschool zat en dat is alleen maar groter geworden door de jaren heen.

Nu ken ik tanks eigenlijk alleen in drie kleuren: grijs, beige en groen. Is het niet dodelijk saai om iedere keer in dezelfde kleuren te moeten bouwen?

Dat valt wel mee in mijn beleving, ben het in ieder geval nog niet beu geworden na 5 jaar! Maar gelukkig zijn er verder genoeg mensen die in camouflagepatronen bouwen, dat is een echte kunst op zich zelf in mijn beleving. Ik heb zelf ondertussen ook een paar tanks met camouflage, de één wel wat beter dan de ander. Op dat punt mag ik nog wel wat meer oefenen!

P1270848a

Hoe begin jij eigenlijk aan een project? Ik zie drie laptops staan, dus ik mag aannemen dat je ook digitaal bouwt?
Nou zoveel laptops heb ik nou ook weer niet om mee te beginnen! Heb voor voertuigen een redelijke to-do lijst en het is meestal wachten op dat ene stukje inspiratie. Ik bouw in het algemeen eerst een prototype met alle stenen die ik heb. Vervolgens ga ik het model in LDD zetten om een onderdelenlijst te creëren. Hierdoor kan ik zien wat ontbreekt en kan ik de nodige onderdelen bestellen, waar ik vervolgens het eindmodel van maak.

We zien een aantal érg grote bakken in één kleur; wordt je niet helemaal tureluurs van het zoeken? Wat moet je trouwens met zoveel stenen in de kleur geel?
Dat valt wel mee, mijn belangrijkste kleuren grijs, wat meer grijs en heel veel grijs heb ik goed gesorteerd. Verder hebben de onderdelen die ik standaard veel gebruik allemaal een eigen bakje. Maar ik heb nu ook een hoop kleuren (rood, geel, blauw, etc.) die ik niet meer zo veel standaard gebruik en meer inzet als opvulling voor diorama’s en scènes. Ik zie dus niet echt een reden om die compleet uit te sorteren, al is dat wel iets waar ik naar toe wil in de toekomst, gezien het feit hoe groot mijn LEGO collectie geworden is.

Ik zie trouwens ook nog allemaal lege dozen staan; vind je het moeilijk afscheid te nemen van LEGO verpakkingen?
Hmm, goeie vraag! Waarom heb ik die nog hier? Valt waarschijnlijk in de categorie ‘ik ben te lui om het te doen’ en het staat daar wel prima omdat het toch zo’n onmogelijke hoek is waardoor het mij niet in de weg staat. Wie weet in de volgende opruimbui! Er staan wel een paar tussen die ik niet weg ga doen, zoals de Santa Fé doos die er tussen staat.

Hedendaags wapentuig wordt door LEGO niet gemaakt en ze apprecieren het ook niet als iemand naar een officieel LEGO event komt met modern wapentuig; wat is eigenlijk jouw mening daarover?
Het is hun feestje en hun regels, dus ik kan daar weinig aan veranderen. Maar ik snap het wel en heb er verder ook geen problemen mee. Hoe ik het altijd zie is als volgt: voor LEGO moet in het algemeen vrij duidelijk zijn wie er goed is en wie niet. Zoals bijvoorbeeld bij Star Wars, Piraten en Western is dit vrij duidelijk. Zoiets als de Eerste Wereld Oorlog of de Tweede Wereld Oorlog is het goede niet altijd even goed en het kwade niet altijd even kwaad en kom je veel sneller in een grijs gebied. Tevens zal het ook nog wel te dicht staan in het geheugen van mensen en zal er hier meer tijd over heen moeten gaan.
Gelukkig zijn er nog genoeg andere events waar ik wel gewoon heen kan! Daar zie ik ook wel enigszins waarom LEGO het niet wil hebben. Want naast dat gewoon mensen het rustig bekijken en soms een praatje maken, zijn er ook de mensen die het echt geweldig vinden om eens wat military te zien van LEGO. Natuurlijk heb je ook mensen die je hoort zeggen van een afstand: ‘oorlog? dat maak je toch niet van LEGO’ en lopen heel snel verder.

P1270859a

Door de weigering van LEGO om zélf modern wapentuig uit te brengen zijn er nu derde partijen die helms, wapen, zelfs complete sets maken van tanks, jeeps en rupsvoertuigen. Wat vind je van die alternatieven? Koop je ze ook?
Geweldig toch, er zijn zelfs gewoon mensen die hun brood ermee verdienen! Ik koop zelf ook nog wel eens minifigs die opnieuw bedrukt zijn met uniformen van soldaten en ik heb ook een hele collectie Brickarms ondertussen. Ik koop verder zelf geen modellen gezien de prijzen en bovendien kan ik het zelf veel beter! Al zitten er soms wel mooie kits tussen.

Wat is bij het bouwen je favoriete onderdeel?
Flextube! Ik kan er nooit genoeg van hebben en zou het ook super vinden als die wat vaker in Dark Bluish Grey en Tan voor zou komen in LEGO sets

Ik zie dat je een liniaal hebt liggen; meet jij je modellen na of ze wel qua grootte kloppen? Of gun jij jezelf ook wel eens wat vrijheid als iets niet helemaal goed past of te groot / te klein is?
Mijn instelling is om altijd op schaal 1:35 te bouwen. Maar mijn doel van het bouwen is het beste uit beide werelden te krijgen. Dus een tank of vliegtuig dat lijkt op het origineel maar toch nog die LEGO feel heeft. Hierdoor is op schaal maken voor mij een zeer strenge richtlijn, die ik los durf te laten wanneer dit het model niet ten goede komt.

Nu ben je niet de enige die modern wapentuig bouwt van LEGO; wie zijn je voorbeelden qua bouwers en ontwerpers?

Wel een kleine selectie goeie vrienden en voorbeelden van mij zijn:
BeLgIuM ww2 bUiLdeR
LegoEng
en Lego Pilot.
Maar ook de bouwwerken van Mad physicist zijn gewoon geweldige om te zien en zijn een inspiratie bron voor mij!

Zijn er ook nog onderdelen in bepaalde kleuren of bepaalde vormen waar je al jààààààren op zit te wachten? Wat is het meeste dat je ooit voor een onderdeel hebt betaald?
Wel dark tan en dark green zijn wel kleuren waar ik wel meer van wil zien, er is nog niet genoeg om echt er gemakkelijke een voertuig van te maken met genoeg details in mijn beleving. Ik kan mij niet echt iets schrikbarends duur herinneren dat ik ooit heb gekocht, een euro of vijf misschien?

P1270874a

Je bouwt ook bijpassende diorama’s voor bij je modellen. Wat voegt een diorama voor jou toe aan een model? En wanneer is een diorama in jouw ogen geslaagd?
Het kan nét dat beetje verschil maken, het hoeft plotseling niet meer zo statisch te zijn en geeft nét dat beetje extra waardoor het meer tot leven komt. De diorama’s waar ik de laatste paar jaar aan heb gewerkt, waren nooit 100% geslaagd voor mij persoonlijk, maar dat komt nog wel. Oefening baart kunst toch?

Het toevoegen van scènes voegt pas écht het meeste toe in mijn beleving, het maken van scènes is voor mij ook ongeveer het leukste wat er is. Ik bouw dit door de oog van de lens, dit is het allerbelangrijkste en wat het dan écht afmaakt en tot leven brengt is het maken van de foto’s buiten. Het vraagt soms geduld omdat je moet wachten op dat ene moment qua licht en wolken en soms moet je zeggen ‘nee, ik wacht nog een dag’. Dat heb ik wel eens op de harde manier geleerd wanneer LEGO vliegtuigen letterlijk gelanceerd werden door de harde wind en meters verderop landden… Dat was het uiteindelijk nog altijd waard en ik ben de laatste twee jaar hier ook echt in mijn element gekomen, met wat altijd als een nieuw hoogtepunt voelt als ik het eindresultaat zie.

Nu heb je een hele hoop military voertuigen uit het verleden en het heden, maar heb je ook wel eens de uitdaging gevoeld om zaken te bouwen uit de toekomst? Zoals bijvoorbeeld voertuigen uit Warhammer?
Nee niet echt, de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw zijn echt mijn sweet spot, zowel qua miltary als civiel. Ik ga eerder nog verder terug in tijd, de eerste wereld oorlog, etc.

Hoe ziet de toekomst van de Tank er eigenlijk uit? Is het hele concept van een tank eigenlijk in moderne oorlogsvoering niet compleet achterhaald?
Wel ik ben niet helemaal bij met de tanks die nu operatief zijn, maar van dat beetje wat ik heb gezien zijn ze zeker nog niet weg te denken de komende jaren. En zo oud is de tank nog niet, we vieren pas dit jaar de honderdste verjaardag van de tank!

Welke andere LEGO thema’s vind je eigenlijk interessant? Zie jij jezelf nog eens een switch maken naar een volstrekt ander thema? Iets met Fabuland of zo?

Ik ben zelf altijd al een fan geweest van de LEGO treinen, verder Western en de Adventures serie, wie weet ga ik daar ooit nog wat mee doen. Ik durf zo niet te zeggen of ik iets volstrekt anders ga maken de komende tijd, dat ligt dus allemaal nog in de toekomst!

Goed, dan is het alweer tijd voor de ingezonden vragen! De eerste vraag is vrij bijzonder, die kreeg ik per briefkaart binnen! Echter, door de regen is de vraag totaal onleesbaar… Maar toch bedankt voor je vraag, AnrewAsinov! We gaan dus door naar de tweede vraag, en die komt van Brixnspace. Hij vraagt: Wat voor bloemen verbouwen jullie bij je bedrijf? En leveren jullie ook aan de bloemencorso?

Mijn ouders verbouwen over 300 soorten vaste planten. Verder hebben wij ook snijbloemen en dan voornamelijk Dahlia’s; we zijn één van de grootste in het noorden met ongeveer 30 soorten dahlia’s. Verder helpen wij het corso op verschillende manieren, maar leveren niet de bloemen. Als er een overschot is van dahliaknollen dan doneren we die, en we helpen verder een corsowijk met het maken van een praalwagen.

De derde vraag komt van Timo716. Hij wil graag weten of je vóór of tegen de baanverlenging was van Airport Eelde? En waarom?
Voor! Ik woon mijn hele leven al pal naast het vliegveld en ik heb er nog nooit last van gehad, dus waarom niet? Er kunnen alleen maar interessantere vliegtuigen langskomen nu!

De vierde vraag komt van Marjon Edzes. Zij wil graag weten wie de betere eierbal verkoopt: Cafetaria Komeet in Eelde of Cafetarie Drieluik in Paterswolde?
Denk dat het niet al te veel uit maakt omdat ze beiden van dezelfde eigenaar zijn!

Nou, dat was bijna alweer het einde van het interview! Laatste vraag nog: waar komt je username Rebla vandaan?
Wel het ontstaan van Rebla begon zo’n 10 jaar terug toen ik begon met online gamen, als was de naam iets anders en langer. Toen ik mijn bouwwerken ging posten op Flickr heb ik het pas echt in Rebla verandert. Het is een anagram van mijn naam: Rebla / Alber. Maar mijn naam is Albert hoor!

Oké, helder! Heb je wellicht nog iets te melden aan je mede-Lowluggers?
Deze kennen de meeste’n vast wel, maar het komt nog wel eens voorbij tijdens het bouwen van een model: ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weert’.

Het werk van Rebla:
Flickr

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share