Forum

Schaal, wat is de j...
 
Meldingen
Alles wissen

Schaal, wat is de juiste voor minifigs?

Dit is een onderwerp wat mij echt al meer dan 20 jaar bezig houdt. what En ik kom er maar niet uit look  

Wat is de juiste schaal voor een bouwwerk met minifigs (minifigschaal)?

Ik hou eigenlijk erg van de modular schaal, maar ik merk dat heel veel mensen op een schaal van iets tussen modular en creatorschaal in bouwen.

Hoe meet je dat af?
In het begin hield ik aan 4 studs = 1 meter en 5 bricks = 1,75 meter. Maar als je dat consequent doet wordt het megagroot.

Voor het bouwen van een kasteel is de modulaire schaal eigenlijk behoorlijk ruim. Maar als ik dan weer kijk naar de Blacksmith set, dat vind ik eigenlijk perfect qua schaal.
Ik weet dat ik gewoon kan doen wat ik leuk vind, maar daar is dit topic niet voor.

Wat is jouw ideale schaal en hoe bepaal je die?

 

Citeren
Topic starter Geplaatst : 04 september 2021 19:15

Als ik iets op minifig schaal bouw ga ik uit van de hoogte van de minifig en niet de breedte. Een minifig zonder kapsel is ongeveer 5 studs lang. Voor een echt persoon ga ik uit van 1,75 tot 1,80 meter gemiddeld. En dus kom ik uit op 5 studs = 1,75 tot 1,80 meter (afhankelijk van wat beter uitkomt). Mijn piratenschip The Jolly Roger is bijvoorbeeld op die schaal gebouwd.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 04 september 2021 20:16
aawsum

Voor gebouwen gebruik ik een 4x6 deur en dan werk ik de breedte uit, hoogte bepaalt zich dan vaak zelf, al is het met name gewoon goed kijken. DIt betekent wel dat het nooit realistisch, ofwel gelijk aan echt is maar minifigs passen dan wel.

Treinen zijn altijd 6 breed in de basis en met allerlei uitstekende dingen vaak 6+2plates of 7 breed. Hoogte is dan dat een minifig door een deur moet passen en ook dan is de totale hoogte vaak op gevoel. Lengte is altijd korter dan de realiteit omdat het anders niet past op layouts.

Voertuigen zijn 5a6 breed (vrachtwagen 7a8) en dan is lengte en hoogte ook vaak op gevoel. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik vaak dingen uit de realiteit nabouw en dus voorbeelden heb hoe iets er qua lengte/breedte/hoogte uit ziet.

 

Ofwel kort door de bocht, ik heb een vaste breedte voor dingen en de rest is dan daarop geschaald.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 04 september 2021 20:28

I usually go by the 3 studs equals one meter rule. Although like awsum said if it not looking right, to high, long, or wide than I just go by the feel. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 00:16
WvdP
 WvdP
Geplaatst door: @stuifzand

In het begin hield ik aan 4 studs = 1 meter en 5 bricks = 1,75 meter.

5 bricks komt overeen met 6 studs, dus dan klopt je lengte/breedte-verhouding niet helemaal. Als je rekent met 1 voet per stud (dus ca. 30 cm per stud) kom je heel aardig uit. Een ouderwetse deur is dan 1m80 hoog en dat is voor Castle natuurlijk prima.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 00:26
eti
 eti

De vraag is natuurlijk vooral wat je wilt bereiken. Als je een exact schaalmodel wilt maken van een bestaand gebouw, dan heb je een precieze schaal nodig, maar als je gaat rekenen à la 1 voet per nop, of 1 meter per 3 noppen, dan gaan je gebouwen echt heel groot worden. Dan slaat zo'n Cafe Corner gebouw nergens meer op, dan zou je een rijtje modulaire huizen veel groter moeten maken. Vandaar dat eigenlijk 'je kunt zelf doen wat je leuk vindt' misschien toch wel het beste antwoord is: Een gebouw met deurtjes waar de poppetjes door passen en dat leuk oogt is vaak mooier dan een forser gebouw waar de schaal beter van klopt.

Eigenlijk is dit ook wel de meerwaarde van de rare verhoudingen van de minifigs: Er is toch geen schaal die echt klopt, dat nodigt uit om er creatief mee om te gaan. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 00:47
WvdP
 WvdP
Geplaatst door: @eti

Dan slaat zo'n Cafe Corner gebouw nergens meer op, dan zou je een rijtje modulaire huizen veel groter moeten maken.

Of je neemt aan dat de modulaire gebouwen "in het echt" erg smalle gebouwen zijn. Wat helemaal niet onrealistisch hoeft te zijn trouwens.

Geplaatst door: @eti

Vandaar dat eigenlijk 'je kunt zelf doen wat je leuk vindt' misschien toch wel het beste antwoord is: Een gebouw met deurtjes waar de poppetjes door passen en dat leuk oogt

Hear, hear!

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 01:07

‘Doen wat je leuk vindt” is dus (zoals ik al zei) niet het antwoord wat ik in dit topic zoek gehgeh  Ik vraag hoe jij dat dan doet.

ik zie geen diepte, misschien maakt het dat ook wel lastiger. 
Maar ik merk vooral in gezamenlijke layouts dat. mijn pandjes groter zijn dan die van de rest. Daarom vraag ik het dus. Er lijkt een soort consensus over die schaal te zin, maar ik weet niet wat die is. 

BeantwoordenCiteren
Topic starter Geplaatst : 05 september 2021 07:08

Ik bouw zelf 1:45 en probeer dit ook zoveelmogelijk over te zetten naar gebouwen, de meesten waarmee ik layouts bouw doen dat ook. Maar minifigs zijn inherent moeilijk: https://swooshable.com/minifigscaler

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 10:37
LegoRK

Het probleem met de minifig is dat ie veel te breed is in verhouding. Dus als je echt op schaal bouwt wordt het gebouw te ruim in verhouding met de hoogte en lijkt het dus niet echt realistisch.

Ik zelf probeer wel in echte proportie te bouwen. Er vanuit gaande dat een minifig 1,80m hoog is. De breedte daar op aangepast zover de studs dat toelaten.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 11:21

De enige juiste schaal is de schaal met het meeste effect voor het verhaal wat men wil vertellen of emotie die men over wil brengen en daarmee zeer afhankelijk van het te bouwen onderwerp.

Dat is een enorme dooddoener maar zo werk ik vaak. Ik begin dus meestal met details te ontwerpen die op Minifig schaal moeten zijn. Voor mij is het daarbij op de eerste plaats belangrijk dat het detail herkenbaar is. Exact de juiste schaal staat op de tweede plek. Want we zijn nu eenmaal gebonden aan bestaande blokjes om een effect te bereiken dus in de meeste gevallen is zo'n schaal van 1:44 zoals genoemd in het artikel niet eens mogelijk buiten het feit dat een Minifig om te beginnen al rare proporties heeft. Ik heb nog nooit een schaal uitgerekend maar doe dat op gevoel, maak het, zet er een Minifig naast en kijk of het gevoel erbij klopt. Aangezien mijn bouwwerken met instructies al door velen gebouwd zijn (en verkocht aan China) ga ik er van uit dat ik dus qua schaal wel goed zit op die manier.

Voorbeeld: als ik een Eiffeltoren wil bouwen op Minifig schaal dan ga ik niet beginnen met uitrekenen van de Eiffeltoren schaal van 1:44. Ik begin met maken van een ticket-office en een restaurant met alle herkenbare elementen die ik er in zou willen hebben maar zo compact mogelijk. Dan de visuele elementen van de toren zelf en als laatste de gehele constructie die qua schaal dan moet passen bij de rest. Dat het eindresultaat dan niet precies op schaal is met de echte interesseert denk ik maar weinigen, als het geheel qua schaal en gevoel maar klopt. 

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 11:38
Afol71 and LegoRK liked

Dit is een vraag waar ik nooit over nadenk. Ik doe maar wat en zie wel of het uit komt.

Zoals Legork en Berthil al zeggen kloppen de verhoudingen van een minifig al niet dus kan je op vershillende schalen uitkomen, maar dat is denk ik juist het probleem waar je tegen aanloopt.

Juist als je het gaat berekenen zul je zien dat je schaal eigenlijk niet klopt. Het antwoord dat je niet zoekt is toch het antwoord op je vraag.

Het enige wat op minifigschaal echt verkeerd is zijn 6 noppen brede treinen.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 16:01
aawsum
Geplaatst door: @thomassio

Het enige wat op minifigschaal echt verkeerd is zijn 6 noppen brede treinen.

lol lol   Je bent gewoon jaloers.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 16:24
eti
 eti
Geplaatst door: @stuifzand

‘Doen wat je leuk vindt” is dus (zoals ik al zei) niet het antwoord wat ik in dit topic zoek gehgeh  Ik vraag hoe jij dat dan doet

Vandaar mijn uitgebreide uitleg... Oke, "wat je leuk vindt" is een beetje flauw, maar wat ik bedoelde te zeggen is "dat waardoor optisch dat wat je beoogt het beste naar voren komt". Dat komt erop neer dat ik zelden omreken naar grootte en altijd kijk of het leuk staat. 

Door mijn kennelijk aangeboren neiging tot klein bouwen vallen daardoor mijn gebouwen inderdaad kleiner uit dan de jouwe. 

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 16:46
Raven

De minifig is niet in verhouding met de mens zoals al vaker aangekaart in dit topic. Dat betekend dat het een beetje schipperen is voor mij. Kijk naar een gemiddeld kasteel dat ik af en toe maak moet dit allemaal wel zeker 5 keer zo groot om een beetje in verhouding te zijn. Al met al is het op dat moment schipperen met ruimte en doel. Er is dus niet echt 1 antwoord mogelijk vrees ik.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 05 september 2021 20:05

Zolang een minifiguur ergens in kan lopen, ergens in kan zitten en ergens kan staan, dan is het minifiguurschaal.
Komt het te groot over ten opzichte van een minifiguur, dan is het Jack Stone schaal.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 06 september 2021 07:40
Raven liked

Ik kijk altijd een beetje naar het geheel of het lijkt te kloppen met de figs erbij (vanuit mijn perspectief). 

Van alles uittekenen daar begin ik niet aan 😆

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 06 september 2021 08:59
KlaasK

Als ik over schaal nadenk, dan gebruik ik 1 stud = 30 cm. Dus een brick is 36 cm hoog. Dan is een deur van 6 bricks hoog dus 216 cm, vrij realistisch. Maar ja, 4 studs breed is 120 cm, niet helemaal realistisch.

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 07 september 2021 10:07
LegoRK liked

De modulaire schaal is een mooie schaal, maar wel redelijk groot als je wat meer wilt bouwen dan één modulaire huis.
Is voor mij persoonlijk qua onderdelen niet prettig te doen, daarom bouw ik vaak wat kleiner. Al is groter best wel tof. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 07 september 2021 14:57

Interessante vraag. Mijn bouwstijl ligt dichtbij hoe TLG sets ontwerpt. Alleen bouw ik met veel meer bouwstenen, details en soepelere afwerkingen. Daardoor wordt het toch groter dan ik eerst voor ogen had. Dat is mijn minifigschaal, denk ik.

Kanttekening die ik wil maken over minifigschaal: De proporties van de minifig alleen al is zo geabstraheerd, dat ik daar weinig zorgen over wil maken. Doe ik alsnog toch, maar ik zie dan door de bomen het bos niet meer als ik een MOC ontwerp/bouw. De juiste minifigschaal vinden is voor mij zoeken naar iets dat niet bestaat.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 07 september 2021 16:51
Raven liked

Mijn bouwwerken zijn groot met veel "lege" ruimte. Doordat ik groot bouw kan ik ook de gebouwen groter neerzetten. Dus met meer binnenruimte, meer buitenruimte. Dan komt de schaal vanzelf beter uit.

Ik denk dat het probleem met schaal is dat op een kleiner bouw-oppervlakte moccers vaak net zoveel willen neerzetten als ik op iets wat bv 6 x groter is. Dan wordt het krapper en kleiner en voelt het snel te vol. En dan ga je dus kleinere ruimtes bouwen en klopt je schaal niet meer.

Does that make any sense??

 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 29 september 2021 19:53
Raven liked

Ik heb nog nooit bewust een schaal aangehouden. Wel eens over nagedacht, maar ik vind het geen ramp als het eigenlijk niet klopt. (Met treinen is eigenlijk al elke veehouding zoek) (mijn mening)

De eerste deuren waren 2 studs breed en 3 bricks hoog. De huidige zijn 4x6..,
Ik vond die 2x3 deurtjes altijd wel fijn bouwen, is alleen niet echt minifigschaal. Als voordeur zal ik die nu niet snel meer gebruiken, maar voor een schuurtje kan die wat mij betreft nog prima.

Voor onze komende layout wil ik een beetje gaan spelen/sjoemelen met de schaal. 
Kleiner bouwen voor de gebouwen die veder weg staan. Om op die manier een beetje meer dieptewerking te creëren.
(moet er alleen niet direct een minifig naast staan, want dan ziet zo’n “klein huis in de verte” er niet meer uit)

Geen idee of dat zal gaan lukken, of dat het echt niet om aan te zien is.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 06 oktober 2021 00:28

Ik gebruik op zich geen echte 'schaal', maar gebruik wel vaak dezelfde afmetingen.

Toen ik echte huizen uit een straat heb nagebouwd, kwam ik er achter dat 24 studs een goede breedte is voor een gewoon huis (dat is dan ongeveer 5.5 meter). Deuren zijn 4 breed (dat is eigenlijk te breed, maar anders past de fig niet door de deur) en 6 of 7 hoog. Verdieping van een gebouw is ongeveer 8-9 hoog. De diepte bouw ik eigenlijk altijd te ondiep, want meestal gaat het om de voorkant. En als je geen interieur bouwt, geeft dat ook niet.

De lego ramen waren ook lange tijd te breed (4) maar nu met de 3 brede ramen kom je waarschijnlijk beter/realistischer uit.

De meeste modulars zijn oudere gebouwen met veel hogere ruimtes, en meerdere verdiepingen, dus die zijn veel groter.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 06 oktober 2021 13:11
LegoRK liked
Human

in het geval van deuren snap ik dat je deze te breed kan vinden, maar als je naar woningen kijkt dan zie je echt allerlei varianten in afmetingen van ramen. Dus een raam van 4 breed te breed noemen ben ik het niet mee eens. 

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 18 oktober 2021 12:18
Raven

Rolstoel toegankelijk noem ik dat.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 18 oktober 2021 13:57
alois

Voor mij is belangrijkste dat de minifigs zelf zich een beetje thuis voelen in mijn stad. Je ontwerpt per slot van rekening niet voor jezelf, maar voor hen toch? En dan zie je het snel genoeg. Die van mij willen bijvoorbeeld niet graag in te smalle treinen bigsmile  

En iets serieuzer: hoe groter je gaat bouwen, hoe belangrijker het wordt om een geforceerd perspectief te gebruiken. Dat betekent dat gebouwen verder op de achtergrond, of hogere torens, relatief kleiner kunnen zijn dan de 'officiële' minifigschaal van 1:45. Zie mijn avatar: dit gebouw is tot de nok 58 bricks, terwijl het een gebouw voorstelt dat in werkelijkheid anderhalf keer zo hoog zou zijn.

BeantwoordenCiteren
Geplaatst : 18 oktober 2021 17:37
Deel: