Trein systemen

In de loop der jaren heeft Lego verschillende treinsystemen uitgebracht. Van 4.5V tot de huidige Power Function treinen. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende systemen

In de loop der jaren heeft Lego verschillende treinsystemen uitgebracht. Van 4.5V tot de huidige Power Function treinen. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende systemen.

bb_train_track-4-5V4.5 V

Nadat in 1965 de eerste treinset uitkwam (op gewone wielen), werd het jaar daarop het 4.5V systeem geïntroduceerd. De treinen reden op blauwe rails en moesten worden voortgeduwd of ze hadden een motortje en een batterijwagon of -doos (4,5V). De rails bestond uit losse stukken (blauw of grijs) die op een gewoon (wit) 2×8 plaatje werden gedrukt. Omdat de rails alleen op de uiteinden vast zat op de plates was de treinbaan niet zo stevig. De rails zijn geribbeld, en de aandrijvende wielen hebben ook ribbeltjes of een rubberbandje.
bb_train_4-5V_motor-1 bb_train_4-5V_wheel1

 

bb_train_track-12Vslotted12V

Met een speciaal tussenspoor voor de stroomvoorziening kwamen in 1969 de 12V treinen (zowel blauwe en grijze rails). Later (1980) werden deze grijze rails zodanig aangepast dat ze op speciale bielzen pasten (een donkergrijs 2×8 plaatje met clipjes). Ook werd er een tussenbiels gebruikt bij elke stukje spoor, hierdoor werd een gehele baan wat steviger. Het 12V treinmotortje had sleepcontacten onder de motor die over het middenspoor gleden. De treinen werden steeds realistischer. En het hele 12V trein systeem was zeer uitgebreid en had veel dezefde functionaliteiten als een gewoon modelspoor (elektrische wissels, spoorwegovergangen en seinen).
bb_train_12V_regelaar bb_train_12V_stroom bb_train_12V_motor-0

 

bb_train_track-9V9V

Van het 4.5V en 12V systeem werd overgegaan naar een geheel nieuw 9V systeem, dit gebeurde in 1991. Nog wel met stroom via de rails maar nu via de wielen van het motortje. De rails bestaat nu uit een vast stuk van rails met bielzen (donker grijs of donker grijsblauw), op de rails zit een dun metalenstripje. De verschillende stukken rails kunnen aan elkaar worden geklikt zonder dat daar nog een ander onderdeel voor nodig is. De extra functionaliteit van het 12V systeem is helaas niet meer beschikbaar.
bb_train_9V_regelaar bb_train_9V_stroom bb_train_9V_motor-1

 

 

bb_train_track_plasticRC

In 2006 is het 9V systeem weer terug veranderd naar een 9V batterij systeem, nu met infrarood remote control (RC). De rails zijn dezelfde stukken maar dan zonder het metalen stripje. De motor lijkt kwa vorm op de 9V motor, maar nu zijn de wielen los. Ook hoort er een groot onderdeel met de RC ontvanger en de batterijen bij. En natuurlijk de afstandsbediening.
bb_train_RC_ontvanger bb_train_rc_controlbb_train_rc_motor

 

bb_train_track_plastic

PF

In 2009 is een nieuw systeem geïntroduceerd gebaseerd op het power function (PF) systeem. De stroom komt weer vanuit een batterijdoos, en de trein is op afstandbestuurbaar. Ook zijn er flexibele spoorelementen gekomen waardoor er ruimere bochten gemaakt kunnen worden.
bb_train_PF_motor_1 bb_train_PF_ontvanger  bb_train_flextrack

 

Bovenstaande rails hadden allemaal dezelfde spoorbreedte. Hoewel je natuurlijk met de losse rails je breedte zelf kunt bepalen, waren de treinmotortjes afgestemd op 6 breed. Een trein die zijn stroom niet uit de rails hoeft te halen kan dus op alle bovengenoemde railtypen rijden.

bb_train_monorailmonorail

Een heel apart rail systeem is monorail, zoals de naam al zegt een 1-spoor systeem. Het is maar kort in productie geweest en er zijn slechts een paar sets met dit systeem.
bb_train_monorail_motor

 

 

bb_train_track_smalspoorsmalspoor

In 2009 is in een Indiana Jones set een smalspoor rails opgedoken, later in nog enkele sets. Hiervan zijn tot nu toe nog maar twee onderdelen, namelijk bocht en helling. Met de losse rails van het 4.5V en 12V systeem kun je natuurlijk je eigen smalspoor maken, alleen gaan de bochten dan weer niet omdat die berekend zijn op 6 breed. Er zijn geen speciale locomotief of wagonnen voor dit smalspoor.

 

 

 

 

Naslagwerk

wikipedia

brickipedia

 

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Lees meer

Bouwtechniek: SNOT

SNOT (Studs Not On Top) Het plaatsen van een onderdeel (of een aantal onderdelen) met de studs niet naar boven. SNOT is een zeer belangrijke en veel gebruikte techniek. Hierdoor zijn vele detailleringen en vormen mogelijk.
Lees meer

Lego opbergen

Lego is plastic, en hoewel lego een levenlang kan meegaan, is het plastic toch onderhevig aan de normale…
Total
0
Share