modulars

Modular Building standaard

We komen regelmatig bij elkaar op meetings en nemen dan het een en ander aan bouwwerken mee. Een perfecte lijn om te combineren zijn de zogeheten Café Corner Modular Standard (afgekort CCMS) gebouwen.
Maar als je geen Café Corner, Green Grocer, etc. hebt, hoe weet je dan waar je je aan moet houden om het passend te maken bij de rest?

Ik zal de CCMS beschrijven, zoals die toegepast wordt in LEGO’s sets, en door vele fans. In principe zijn er twee types gebouwen in deze standaard, schrijven jullie mee?

1. Rechte gebouwen

In principe is elke baseplate 32 nopjes diep. De breedte is bij rechte gebouwen variabel, in veelvouden van 8 (ja, in tegenstelling tot wat onze WvdP denkt, hebben we ook 8×32 baseplates ;)). Een veel gebruikte breedte is 16 breed, de aansluitpunten, stoep, muren, etc. komen dan op de volgende maten uit:

bb_modular_1632-1

bb_modular_1632-2

Of je je gebouw nu 8 nopjes breed maakt of 64, de dieptematen blijven altijd gelijk. Zo komen de technic steentjes met gaatjes altijd netjes voor elkaar te liggen zodat de gebouwen met technic pins aan elkaar gemaakt kunnen worden.

2. Hoekgebouwen

Bij een hoekgebouw heb je te maken met twee aansluitvlakken die haaks op elkaar liggen, dus hij moet altijd 32×32 nopjes zijn. Je kunt het gebouw natuurlijk groter maken door er rechte gebouwen aan vast te maken die een doorlopend geheel vormen, maar de hoekmodule zelf moet gewoon 32×32 zijn:

bb_modular_3232-1

bb_modular_3232-2

3. Variatie in dieptematen

Als je naar een echte (oudere) straat kijkt, staan de huizen niet allemaal in één rechte lijn tegen elkaar aan: sommige steken wat verder vooruit, sommige vallen wat verder naar achter. Dit is ook het mooist als je een aantal CCMS gebouwen op een rij zet. Zo lang de technic steentjes op de juiste plaats zitten voor de verbinding, ben je in principe vrij in waar je je voor en achter muur zet, zo krijg je bijvoorbeeld zoiets:

bb_modular_row

Houd hier dus wel rekening mee, in verband met je zijmuur. Hiervan zal in sommige gevallen een klein stukje te zien zijn. Dus als je van plan was geen zijmuur te maken, of een zijmuur te maken in alle kleuren die je aan de voor- en achterkant niet nodig hebt, zorg er dan voor dat er in ieder geval een randje wel mooi in toon valt met de rest van de kleuren van het gebouw.

Ik zelf bouw altijd gewoon een volledige zijmuur als het in een gecombineerde layout met anderen terecht moet komen: je weet namelijk niet van tevoren wat er naast je komt te staan, het kan bijvoorbeeld ook een bouwput zijn om maar iets te noemen.

4. De hoogte

Het laatste punt dat ik aan wil kaarten is de hoogte. Daarin ben je in principe helemaal vrij, maak het zo hoog of zo laag als je wilt. Één verdieping van 6 steentjes hoog, acht verdiepingen van elk 12 steentjes hoog, het kan allemaal. Houd er wel rekening mee, als je een heel hoog gebouw maakt, dat je zijmuren gegarandeerd zichtbaar zullen zijn, dus maak er wat spannends van met ramen of iets dergelijks, zodat het niet één saaie, vlakke muur is. Let er wel op dat je niet naar de zijkant gaat uitsteken, want je weet niet of je een ander hoog gebouw naast je krijgt.

De verschillende hoogten zijn nog een reden om je zijmuren wel volledig te bouwen als je in een gecombineerde layout met anderen wilt staan: het gebouw dat naast je komt te staan kan heel laag zijn, dat weet je van tevoren niet.

Tot zover mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

Aliencat

V: Hoe zit het met de stoeptegels? Is het 2×2 of mag 1×2 ook en welke kleur?

A: Gebruikelijk is 2×2 in dark bluish gray, maar zowel Café Corner, Green Grocer als Market Street hebben wat andere tegeltjes ertussen als variatie. Bijvoorbeeld (uit de instructies van respectievelijk Café Corner, Green Grocer, Market Street (2x)):

bb_modular_10190-2bb_modular_10190-1

bb_modular_10182-1bb_modular_10185-1

Er zit wat variatie in, maar het “hoofdpatroon” zeg maar, is 2×2 tegeltjes in dark bluish gray.
Als het geheel uiteindelijk maar mooi vloeiend doorloopt naar de volgende stoep, die ook weer grotendeels uit 2×2 tegeltjes bestaat. Maar verder ben je hier helemaal vrij in om er iets moois van te maken.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
bricklink
Lees meer

Bricklink uitleg

Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen. Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die…
Total
0
Share