Modulaire LOWLUG Trein Layout

Met zoveel trein fanaten binnen LowLug is er maar één ding dat mist, namelijk een lay-out om al die mooie MOCs op te laten rijden. Een lay-out voor de trein vraagt echter een zee van ruimte, en is niet even iets dat je in een eentje in elkaar sleutelt. Zo is dan ook het idee ontstaan om een modulaire standaard te ontwikkelen waar meerdere mensen hun bijdrage aan kunnen leveren. Om dit alles enigszins bij elkaar te laten aansluiten zijn echter wel een aantal afspraken nodig, die hieronder beschreven worden.

(geschreven door aawsum)
Met zoveel trein fanaten binnen LowLug is er maar één ding dat mist, namelijk een lay-out om al die mooie MOCs op te laten rijden. Een lay-out voor de trein vraagt echter een zee van ruimte, en is niet even iets dat je in een eentje in elkaar sleutelt. Zo is dan ook het idee ontstaan om een modulaire standaard te ontwikkelen waar meerdere mensen hun bijdrage aan kunnen leveren.

Om dit alles enigszins bij elkaar te laten aansluiten zijn echter wel een aantal afspraken nodig, die hieronder beschreven worden.

MILS (Modular Integrated Landscaping system for LEGO)

bb_MILS_Logo

Binnen de Hispabrick community was al langer de wens om een standaard te ontwikkelen waarmee op een simpele manier door meerdere deelnemers een lay-out kan worden samengesteld. Hiervoor is een set regels ontwikkeld wat de naam Modular Integrated Landscaping System, ofwel kortweg MILS heeft gekregen. Meer informatie over MILS vind je op www.abellon.net/MILS/

In het Hispabrick Magazine zijn een aantal artikelen over MILS gepubliceerd.

Basis regels

Als basis voor de trein lay-out wordt gebruik gemaakt van de hoofdregels van het MILS systeem. Daarnaast hebben we een aantal regels toegevoegd om ervoor te zorgen dat het spoor – waar het uiteindelijk om draait – goed op elkaar aangesloten kan worden.

Standaard MILS regels

De basis grootte van een module is 32×32 (de grootte van een standaard baseplate). Dit betekend niet dat een kleinere of grotere module grootte niet is toegestaan, zolang de zijkant van je lay-out maar in staat is om aan te sluiten aan andere 32×32 modules.
Deze BTM, ofwel Basis Terrein Module (BTM) is dus een 32×32 module die aan 4 kanten voldoet aan de MILS standaard. Deze module bestaat uit een baseplate met daarop een hoogte van 4 plates. De 4 randen van de module kunnen bestaan uit een willekeurige combinatie van bricks, echter vanaf de hoek moeten er 2 studs vrij zijn voor het plaatsen van identificatie, en daarnaast een 1×4 technic brick om modules op elkaar aan te sluiten zodat schuiven van modules wordt voorkomen. De bovenkant van de module zelf kan worden opgebouwd naar eigen idee, maar hoe groter de plates die je gebruikt in de opbouw, hoe stabieler het is.

bb_ltc_module-basis-BTM-1

Alle modules die aan de buitenkant van je module komen, dienen te voldoen aan de MILS standaard. Echter modules die niet met andere bouwers in contact komen kun je helemaal zelf indelen.
Ter illustratie, als onderstaand jouw gedeelte van de lay-out is, dan moeten alle groene modules voldoen aan de MILS standaard. De grijze module zou je zelf kunnen indelen.

bb_ltc_MILSvsNietMILS

Vaak herken je je eigen Lego wel, maar om verwarring te voorkomen is een herkenningspunt handig. Hiervoor kun je de hoekpunten herkenbaar maken op de volgende manier. Maar een stickertje op de onderkant kan natuurlijk ook.

bb_ltc_module-Cornerpiece

Specifieke LowLug Trein Lay-out regels

De voorkant (=zichtkant) van de lay-out wordt afgewerkt met een zwarte rand, waarbij de bovenste plate groen (green) is, waarmee je gelijkwaardige nette afwerking krijgt over de hele lay-out.

bb_ltc_module-voorkant

De module aan de voorkant van de lay-out heeft een dubbelspoor. Dit basisspoor is 9V geschikt. Al het overige spoor dat je gebruikt, bv voor een rangeerterrein hoeft niet per se 9V te zijn, zolang er maar voor gezorgd wordt dat er een aaneengesloten 9V spoor komt.
Het spoor wordt geplaatst op de basis MILS afspraken + twee extra plates in Dark Bluish Gray. In totaal ligt het spoor dus op een baseplate + 6 plates.

bb_ltc_module-rails-doorsnede

De bielzen van het spoor worden gemaakt met Reddish Brown Tiles. Hierbij geld dat voor het voorste spoor de bielzen uiterst rechts beginnen, en voor het 2e ofwel achterste spoor de bielzen uiterst links (zie blauw omcirkeld in het plaatje hieronder) .

bb_ltc_module-bielzen

De totale ballast zou er ongeveer zo uit kunnen zien, echter jouw creativiteit bepaalt hoe het er uiteindelijk uit ziet.

De LowLug trein lay-out is gemaakt voor treinen van 6-7 breed. Hierbij is de maatstaf dat een 7-wide trein uitsteeksels aan de zijkant kan hebben waarmee de totale trein breedte op 8 kan uitkomen.
De reden om vast te houden aan 6-7 wide komt voort uit de lengte van treinen en wagons. Bij een grotere schaal dan 6-7 wordt de lengte van een trein dusdanig, dat deze niet door de standaard bochten heen kan komen. Er is hiermee geen vaste maximale lengte maat voor rijdend materiaal, zolang de bocht maar gehaald kan worden.

Tunnels en bruggen kennen minimale afmetingen. De breedte van een tunnelingang is minimaal 10 nops, de hoogte is minimaal 13 bricks. Ter illustratie het volgende plaatje.

bb_ltc-TunnelBrug

Wegen in de lay-out zijn brick build met zwarte bricks. Belijning wordt zoveel mogelijk wit gehouden. Breedte van wegen is variabel en afhankelijk van plek en doel van de weg. Als standaard kan een weg worden aangehouden van 17 nops breed, waarvan elke rijbaan 8 nops is en 1 nop voor de belijning in het midden.

bb_ltc-Weg

Plannen van een lay-out

Een lay-out kan in verschillende groottes bestaan. Om treinen te kunnen laten rijden is er of een ronde/ovale lay-out nodig danwel een lay-out met keerlussen, de zogenaamde hondebot lay-out.

bb_ltc-PlannenLayout

De hondebot lay-out leent zich beter om gemakkelijk modules toe te voegen of weg te laten. Zolang er links en rechts maar een keerlus is kun je zoveel modules er tussen voegen als wenselijk.

Hoe plaats ik lego die niet voldoet aan de MILS standaard

Alle bebouwing bij de layout kan worden geplaatst op de MILS 32×32 baseplate, echter soms kan het voorkomen dat er bouwwerken zijn die niet aan de MILS standaard voldoen maar die je toch in de layout wil plaatsen. Bv je hebt een modulair huis van Lego dat in de lay-out komt.

Dit is simpel op te lossen door een verhoging onder het gebouw/object te plaatsen van 1 brick (3 plates) + 1 tile hoog. Bv een modulair huis dat al op een baseplate staat kan hiermee simpel worden geplaatst. Onderstaande foto geeft aan hoe dit eruit kan zien.

bb_ltc_NotMils-aansluiten

Het lijkt me leuk, maar waar vind ik inspiratie

Begin eens met kijken in het speciale ‘LowLug rijdt weer uit’ topic op het forum, dan komen de ideeën vanzelf wel.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Lees meer

Bouwtechniek: SNOT

SNOT (Studs Not On Top) Het plaatsen van een onderdeel (of een aantal onderdelen) met de studs niet naar boven. SNOT is een zeer belangrijke en veel gebruikte techniek. Hierdoor zijn vele detailleringen en vormen mogelijk.
Total
0
Share