Internationale bouwafspraken en standaards

Er is wereldwijd een aantal afspraken gemaakt tussen AFOLs ( Adult Fans Of Lego) om bij evenementen op elkaar aan te kunnen sluiten met hun bouwwerken.
Geen verplichting om je hier aan te houden (geen enkele), maar soms wordt onder exposanten afgesproken om die standaard aan te houden zodat het allemaal makkelijk past.
Ook kun je voor een meeting een collectieve creatie organiseren. Als alle deelnemers zich aan de standaard houden, kunnen de verschillende MOCs (my own creation) eenvoudig als modules aaneengeschakeld worden tot één groot bouwwerk.

Een ander voordeel van zo’n standaard is dat het je een houvast kan geven om aan een MOC te beginnen. Zeker als je nieuw bent met het MOC bouwen, kan het moeilijk zijn om te beginnen en ook iets af te maken. Al snel ga je veel te groot aan de slag en raak je de weg kwijt, wordt het saai of ben je al snel door je voorraad onderdelen heen.

Classic Castle City Standaard

Een voorbeeld van zo’n maat is de Classic Castle City Standaard. Deze standaard is ontwikkeld door de mensen van www.classic-castle.com. Op deze pagina op hun website lees je er alles over.

Moonbase

De spaceliefhebbers hadden al eerder zo’n standaard, namelijk de moonbase standaard. Deze standaard is wat strikter dan die van castle, maar levert prachtige resultaten op.

De website www.classic-space.com heeft een forum gewijd aan deze standaard, maar ook de Nederlandse afdeling heeft een website: www.dutchmoonbase.nl.

Micropolis Micro City

De kleinste schaal in Lego stedenbouw heet Micropolis of Micro City. Een personenauto is maar twee noppen lang, om je een idee te geven. Je kunt je wel voorstellen dat het bouwen van meerdere wolkenkrabbers dan opeens onder handbereik is! De kleinste eenheid om een moc te bouwen heet een module en is maar 16×16 noppen, haalbare kaart voor iedere bouwer dus. Twinlug heeft een pagina gewijd aan de standaard en er is een Twinlug Flickr groep met voorbeeldfoto’s.

The Great Ball Contraption (GBC)

Een GBC is een soort grote knikkerbaan van Lego, maar wel een bijzondere. Op een gewone knikkerbaan werkt alleen de zwaartekracht. Op een GBC worden ook Lego electromotoren gebruikt, waardoor je ook balletjes omhoog kan transporteren en eindeloos het circuit kan laten doorlopen. Behalve de traditionele knikker-achtbaan kan een GBC module dus ook een lopende band bevatten, of een door Mindstorms/NXT bestuurde robotarm, of een trein met kiepwagons, verzin het maar. Team Hassenplug heeft een standaard opgezet. De pagina bevat ook (links naar) filmpjes en ideeën.

Modular buildings

Voor modular buildings is er de standaard eigenlijk vast gelegd door de sets van lego zelf. Het is een gebouw op een baseplate van 16×32 (16 breed, 32 diep) of een veelvoud hiervan. Met een stoepje van 7 tot 9 studs diep. Bij deze gebouwen zijn er verschillende (ingerichte) verdiepingen die van elkaar los kunnen. Op de begane grond is een winkel of ander bedrijf.

Modular Integrated Landscaping System (MILS)

Een afspraken systeem voor landschappen. In allerlei thema’s toepasbaar waar landschap belangrijk is (trein, castle). Ontwikkeld in de Hispabrick Magazine Community en beschreven op een aparte website.

 

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
bricklink
Lees meer

Bricklink uitleg

Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen. Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die…
Total
0
Share