Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen. Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die extra onderdelen verkopen om hun hobby te bekostigen. Maar er zijn ook winkeltjes die er hun beroep van gemaakt lijken te hebben. Elk winkeltje biedt de LEGO op een zelfde ‘standaard’ manier aan.
De winkeltjes maken gebruik van een centrale database waar alle onderdelen in staan, en ook in welke sets ze voorkomen. Daardoor is bricklink niet alleen belangrijk om onderdelen of sets te kopen maar ook om informatie over die onderdelen of sets op te zoeken. De bricklink database wordt gevuld door AFOLs van over de hele wereld.
Registreren
Om via Bricklink iets te kunnen kopen moet je je eerst registreren.
NB. Een voorwaarde om je te registreren is wel dat je oud genoeg bent om een wettelijk bindend contract af te sluiten. Voor Nederland is dat 18 jaar of ouder.
Klik rechts boven op ‘Register’
Stap 1: Druk op ‘Register as a New Member’
Stap 2: Kies het land waar je woont ‘Netherlands’ en druk op ‘Proceed’
Stap 3: Vul je persoonlijke gegevens in
- Vul een gebruikers naam in bij ‘Desired username’
- Vul een password (wachtwoord) in (en nog een keer om te bevestigen)
- je gebruikersnaam en password heb je nodig om in te kunnen loggen
- Voor als je je wachtwoord vergeten bent kun je bij ‘Secret Question’ een vraag invullen die dan gesteld kan worden.
- En het antwoord dat je dan geeft moet gelijk zijn aan wat je ingeeft bij ‘Secret Answer’
- Vul je e-mail adres in. (en nog een keer in ‘e-mail adress confirm’)
- NB. goed opletten dat je het goede e-mail adres opgeeft. Naar dit e-mail adres wordt een code gestuurd door bricklink. Die code heb je nodig voor de volgende registratie stap.
- ‘Allow contact’ kun je op no laten staan
- Bij ‘First & Last Name’ vul je je voor en achternaam in
- Bij ‘Address’ vul je je adres in (zonder je naam, en zonder het land), dus straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats.
- Bij ‘state\province’ kun je de provincie kiezen waar je woont
- Wat je invult bij ‘First&Last Name’, Address’ en ‘State\province’ wordt, samen met het gekozen land, gebruikt om het verzend adres samen te stellen. Dus naar dit adres worden je aankopen verstuurd.
- Birthday (is je verjaardag): eerst de maand, dan dag, en dan jaar
- Gender (geslacht): kiezen of je een mannetje (Male), een vrouwtje (Female) of iets anders (Other) bent
- Aanvinken als je je verjaardag en geslacht wil laten zien in de ‘member collage’
- En dan, nadat je de ‘terms and conditions’ goed doorgelezen hebt, vink je aan dat je er mee eens bent
- Druk op ‘Submit Registration’
NB. Deze persoonlijke gegevens kun je later altijd weer veranderen. (MyBricklink, My personal info)
Stap 4: Bricklink stuurt je een e-mail met een code, en een beschrijving van wat je daarmee moet doen.
Stap 5: Je bent een nieuwe gebruiker van Bricklink
Onderdelen zoeken
Als je iets wil kopen, moet je het natuurlijk eerst in een winkel vinden. Er zijn verschillende manieren om onderdelen te zoeken.
- Onder het tabblad ‘Search’ kun je allerlei zoekcriteria ingeven. Links onder staan nog wat andere zoekmogelijkheden waarvan met name ‘catalog’ en ‘color guide’ handig zijn.
- Catalog is ook een aparte tab.
- ‘color guide’ laat eerst een lijst met kleuren zien
Als je bijvoorbeeld naar bruine onderdelen (die te koop zijn) op zoek bent, dan druk je op het getal onder de kolom ‘for sale’ bij de kleur brown. Dan zie je een scherm met categorien,
maar rechtsboven staat ‘item list’ als je daar op drukt zie je een lijst van onderdelen, door op ‘thumbnail gallery’ te drukken zie je een plaatje van elk onderdeel (dat zoekt wat makkelijker). Zo zie je alle onderdelen die er op dat moment in die kleur te koop zijn (dat kunnen ook onderdelen zijn die nooit in die kleur in een LEGO set gezeten hebben!).
NB. Als je op het plaatje klikt dan krijg je een vergroting van het plaatje te zien. Door op het onderdeel nummer te klikken zie je allerlei informatie over dat onderdeel.
Onder ‘item availability’ staat van rechts naar links
‘appears in sets’: in welke sets dit onderdeel heeft gezetent (per kleur aangegeven). Het getal achter de kleur geeft aan in hoeveel sets die kleur voorkwam.
‘price guide info’: een overzicht van de prijzen (per kleur). Het getal achter de kleur geeft aan hoe vaak dit onderdeel in de laatste 6 maanden verkocht is.
Links zie je een overzicht van wat er de laatste 6 maanden verkocht is (in nieuwe of gebruikte staat). Rechts zie je wat er nu te koop is (nieuw of gebruikt). Als je ingelogt bent zie je ook of een winkel naar je land verstuurt of niet.
Helemaal links staat ‘lots for sale’ Daar zie je per kleur hoeveel winkels dat onderdeel hebben (in die kleur).
Klik op de kleur die je wil hebben:
je kunt de lijst op verschillende manieren sorteren.
Op deze lijst zie je links het plaatje van het onderdeel (in de gekozen kleur), in het midden een omschrijving en ook de locatie van de winkel en hoeveel je minstens moet besteden in die winkel (minimum order). Rechts zie je de winkel naam, de hoeveelheid die de winkel heeft (Qty) en de prijs per stuk (each)
Soms staat er achter Qty ook nog een getal tussen haakjes. Dit betekent dat het onderdeel in veelvouden van zoveel stuks verkocht wordt. De prijs bij ‘each’ is nog wel de prijs per stuk.
Dus in dit voorbeeld moet je 5000, 10000 of 15000 stuks kopen (voor 3 Dollarcent per stuk).
Hier kun je ook nog filteren op bijvoorbeeld de winkel locatie. Als je bijvoorbeeld alleen Nederlandse winkels wilt zien. Klik op ‘Show more filter options’, klik op het rondje voor de landen (–any country–) en selecteer ‘Netherlands’
Kopen
Als je het gewenste onderdeel hebt gevonden, dan kun je op de knop ‘go buy it’ drukken. Dan kom je in de gekozen winkel, met het gekozen onderdeel.
NB. Voordat je iets koopt moet je eerst de ‘store policies’ en ‘splash’ tab openen. Hier staan allerlei voorwaarden van de winkel. Zoals de minimale koopsom, eventuele verzendkosten, wisselkoers en betalingsmogelijkheden. (zie hieronder, een willekeurig gekozen Nederlands winkeltje)
Als je je kunt vinden in de voorwaarden van de winkel, dan kun je het gewenste aantal onderdelen in je boodschappenkarretje (add to cart) doen, en door op de knop ‘add selected items to shopping cart’ wordt het onderdeel in de gekozen hoeveelheid ook echt in je karretje geplaatst. NB. als je de pagina refresht of verlaat dan wordt de boodschappenkar leeggemaakt!
Door op ‘view cart’ (links boven) te drukken kun je zien wat er al in je boodschappenkarretje zit. Met ’empty cart’ maak je het karretje leeg.
Als je je karretje bekijkt, kun je nog de gekozen hoeveelheid aanpassen, of een gekozen onderdeel uit de kar halen (remove).
Als je klaar bent met winkelen dan ga je afrekenen (check out), soms moet je dan nog een keer je username en password ingeven. Je ziet je adres, je moet de betalingsmethode kiezen, je ziet in welke munteenheid je kunt betalen. Je kunt opgeven of je je pakket wil laten ‘verzekeren’ (insurance). Let wel, verzekerd verzenden is meestal behoorlijk kostbaar. Je kunt ook nog wat vragen of opmerken ‘comments’ . Onderaan de pagina vind je de knop ‘submit order’. Als je hierop drukt wordt je bestelling ook echt verzonden. Je ziet dan ook je ordernummer.
De koop afronden
Na de check-out heb je koop gedaan. Dat wil zeggen je hebt een bestellingsopdracht gegeven bij de winkel. Hiervan krijg je van bricklink een e-mail (dezelfde e-mail gaat naar de verkoper).
NB. Nog niet betalen!
Binnen 3 dagen krijg je van de verkoper (=het winkeltje) een faktuur (=invoice), met daarop alle beschikbare onderdelen die je bestelt hebt, en hierin staat ook de totaalprijs (dus inclusief verzendkosten) en waar de betaling naar toe moet.
NB. Nu pas betalen!
Zodra je betaling binnen is bij de verkoper, zal deze het pakketje opsturen.
In het tabblad ‘my bricklink’ kun je onder ‘orders placed’ je uitstaande bestellingen zien. Hier kun je ook aangeven dat je betaald hebt. Onder ‘status’ kun je zien hoe het met je bestelling is. Hier geef je ook feedback aan de verkoper, en zie je de feedback die je zelf gekregen hebt.
Feedback
Bricklink werkt met een zogenaamd ‘feedback’ systeem. Dat wil zeggen dat zowel koper als verkoper een beoordeling aan elkaar geeft, over hoe de transactie is verlopen. De feedback score is het getal tussen haakjes naast de naam van de gebruiker. Ook het gekleurde blokje naast de naam is een indicatie van de totale feedback.
Als nieuwe gebruiker begin je met een feedback van 0. Voor elke positieve feedback die je ontvangt wordt er 1 bij je totaal opgeteld. Voor elke negatieve feedback gaat er 1 af. Bij een neutrale feedback blijft je totaal hetzelfde.
Door op het getal te klikken zie je een overzicht van de feedback die de gebruiker gekregen heeft. In de feedback summary zie je de scores van de afgelopen week, maand, jaar en het totaal.
Voor je iets koopt in een winkel is het verstandig om ook eerst naar de feedback te kijken. Een hoog getal geeft aan dat er veel positieve reacties waren. Maar het zou best kunnen dat er veel negatieve reacties in de afgelopen maand zijn geweest. En dan is het misschien verstandiger om bij iemand anders iets te kopen.
Onder de summary zie je de laatste feedback berichten. Hier zie je ook of iemand verkoper (S) of koper (B) was in de transactie van die feedback. Als iemand negatieve feedback heeft als koper, kan het best zijn dat hij/zij wel een goede verkoper is.
Uitleg
Onder tabblad ‘Help’ vind je allerlei uitleg over bricklink (in het Engels). Onder het tabblad ‘Translated’ vind je een vertaling van de help in het nederlands. NB. De officiele goedgekeurde uitleg is de Engelstalige!
Hier vind je onder de kop ‘Handleiding nieuwe gebruikers’ een aantal helpteksten om snel bricklink te kunnen gebruiken.