Bouwtechniek: TOPLES

TOPLESs of Pony Ear

TOPLESs = Tile Or Plate Located between Enough Studs = Het plaatsen van een plate of tile tussen de studs van een (base)plate of brick.

bb_pony_earDoor LEGO toegepast in bijvoorbeeld set 375 Yellow Castle als de oren van de paarden (pony ear)

 

 

 

 

 

Een simpele techniek die toch hele mooie resultaten op kan leveren. Met plates zitten de studs elkaar wat in de weg, tenzij je ze laat verspringen (offset van ½ stud). Het gaat beter met tiles.

bb_toples_plate Een stud is net iets meer dan 2u. Dus een plate tussen studs laat een klein kiertje over.
Een tile past wel helemaal tussen de studs. Ook een plate past als je de studs laat verspringen.
bb_toples_3bb_toples_tile

 

Een stud heeft een doorsnede van 6u. Als er tiles tussen de studs geplaatst zijn, dan blijft er tussen de tiles een ruimte van 6u over. Dit is anderhalve plate. Dus bijvoorbeeld een tile op het dunne gedeelte van een bracket zou er tussen kunnen passen. bb_toples_4

In de presentatie van Erik Amzallag staan verschillende voorbeelden. En ook hoe hij deze techniek, in combinatie met andere technieken, heeft toegepast in een voetgangersbrug bij een station.

Hier een voorbeeld van een door legoscar gemaakte balk (als lading voor een kraan) bb_toples_balk-legoscar

Inverse Pony Ear

Het is ook mogelijk om de onderkant van een plate te gebruiken om een andere plate in te steken. De plates (of tiles) waar je een andere insteekt moet  2 of meer studs breed zijn, dus met grote tubes.
bb_inv_toples

 

Naslagwerken

Related Posts
Lees meer

Bouwtechniek: SNOT

SNOT (Studs Not On Top) Het plaatsen van een onderdeel (of een aantal onderdelen) met de studs niet naar boven. SNOT is een zeer belangrijke en veel gebruikte techniek. Hierdoor zijn vele detailleringen en vormen mogelijk.
Lees meer

Modulaire LOWLUG Trein Layout

Met zoveel trein fanaten binnen LowLug is er maar één ding dat mist, namelijk een lay-out om al die mooie MOCs op te laten rijden. Een lay-out voor de trein vraagt echter een zee van ruimte, en is niet even iets dat je in een eentje in elkaar sleutelt. Zo is dan ook het idee ontstaan om een modulaire standaard te ontwikkelen waar meerdere mensen hun bijdrage aan kunnen leveren. Om dit alles enigszins bij elkaar te laten aansluiten zijn echter wel een aantal afspraken nodig, die hieronder beschreven worden.
bricklink
Lees meer

Bricklink uitleg

Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen. Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die…
Total
0
Share