Bouwtechniek: TOPLES

TOPLESs of Pony Ear

TOPLESs = Tile Or Plate Located between Enough Studs = Het plaatsen van een plate of tile tussen de studs van een (base)plate of brick.

bb_pony_earDoor LEGO toegepast in bijvoorbeeld set 375 Yellow Castle als de oren van de paarden (pony ear)

 

 

 

 

 

Een simpele techniek die toch hele mooie resultaten op kan leveren. Met plates zitten de studs elkaar wat in de weg, tenzij je ze laat verspringen (offset van ½ stud). Het gaat beter met tiles.

bb_toples_plate Een stud is net iets meer dan 2u. Dus een plate tussen studs laat een klein kiertje over.
Een tile past wel helemaal tussen de studs. Ook een plate past als je de studs laat verspringen.
bb_toples_3bb_toples_tile

 

Een stud heeft een doorsnede van 6u. Als er tiles tussen de studs geplaatst zijn, dan blijft er tussen de tiles een ruimte van 6u over. Dit is anderhalve plate. Dus bijvoorbeeld een tile op het dunne gedeelte van een bracket zou er tussen kunnen passen. bb_toples_4

In de presentatie van Erik Amzallag staan verschillende voorbeelden. En ook hoe hij deze techniek, in combinatie met andere technieken, heeft toegepast in een voetgangersbrug bij een station.

Hier een voorbeeld van een door legoscar gemaakte balk (als lading voor een kraan) bb_toples_balk-legoscar

Inverse Pony Ear

Het is ook mogelijk om de onderkant van een plate te gebruiken om een andere plate in te steken. De plates (of tiles) waar je een andere insteekt moet  2 of meer studs breed zijn, dus met grote tubes.
bb_inv_toples

 

Naslagwerken

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Lees meer

Trein systemen

In de loop der jaren heeft Lego verschillende treinsystemen uitgebracht. Van 4.5V tot de huidige Power Function treinen. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende systemen
Total
0
Share