Bouwtechniek: SNOT

SNOT (Studs Not On Top) Het plaatsen van een onderdeel (of een aantal onderdelen) met de studs niet naar boven. SNOT is een zeer belangrijke en veel gebruikte techniek. Hierdoor zijn vele detailleringen en vormen mogelijk.

SNOT (Studs Not On Top)
Het plaatsen van een onderdeel (of een aantal onderdelen) met de studs niet naar boven.

SNOT is een zeer belangrijke en veel gebruikte techniek. Hierdoor zijn vele detailleringen en vormen mogelijk.

SNOT wordt veelvuldig door LEGO gebruikt in sets. Meest simpele voorbeeld zijn de koplampen van autootjes (headlight brick en een plate 1×1)  en ook de autobumpers.
Bijvoorbeeld set 10020 Santa Fe Chief, de ronde neus is een apart stuk dat in een andere richting gebouwd is.

bb_snot_vb1 bb_snot_vb2

De meest simpele manier van SNOT is eigenlijk bricks simpelweg om te draaien en in de richting van de studs blijven bouwen, dus onderste boven bouwen. Simpel wil niet per se zeggen dat dit makkelijk is, maar hierdoor kan een onderdeel een verassende functie krijgen. Deze bakkerij van Hippotam is helemaal ondersteboven gebouwd waardoor een scheepsromp nu een dak kan zijn.

Het wordt pas echt interessant als je een model wil maken waarvan er verschillende stukken een andere oriëntatie hebben. En al die stukken moeten wel aan elkaar vast komen te zitten. Kijk goed naar de vorm die je uiteindelijke model moet krijgen, en probeer die vorm in gedachten in stukken te hakken. Waarbij elk stuk een zo simpel mogelijke vorm is die je kunt bouwen. Als je bijvoorbeeld een bal neemt, zou je die kunnen verdelen in een kubus met op elke zijde een bolvormige plak. Die stukken zijn op zich makkelijk te maken. De moeilijkheid is dat je moet zorgen dat de kubus op elk vlak studs heeft (die goed uitkomen met de erop te plaatsen plakken). Maar ook dat is te doen, zeker met de vele onderdelen die studs op meerdere vlakken hebben.

2:5 regel

bb_snot5is2Als je een vlak oppervlak wil houden en toch in een andere richting wilt bouwen (bijvoorbeeld om letters of strepen te maken) dan komt de 5 plates = 2 studs regel van pas. Je moet er voor zorgen dat het hele onderdeel dat gesnot wordt aan deze regel voldoet. Je kunt de plates (of die weer omgezet in bricks) verdelen hoe je wilt. De moeilijkheid is meestal ‘hoe zet ik het vast’. Door de 5P=2S regel zou je denken dat het te snotten onderdeel perse een even aantal studs moet hebben, maar dat is niet zo. Er zijn ook manieren om op een oneven aantal studs te snotten. (door een oneven aantal studs tussen die 5plates te brengen. Of door het gebruik van brackets met een ½ plate dikte).

Tiles zijn ook belangrijk bij SNOT technieken. Door tiles te gebruiken in plaats van plates kun je een geSNOT gedeelte inbouwen in een ander stuk.

bb_snot_fence_window
Hier is een ruimte van 6 studs opgevuld met 2 fences en 3 plates.
2 fences zijn 12 plates + 3 plates = 15 plates
bb_snot_fence_window_gecentreerd15:6 = 5:2

Het raam zit zo niet precies gecentreerd, dit zou je kunnen oplossen door aan beide zijden brackets te gebruiken (voor duidelijkheid in een afwijkende kleur).

bb_snot_lowlug

Als je naar het mozaiek in de lowlug minifig kijkt zie je dat er afgewisseld wordt tussen vertikale en horizontale plates.
Het woord lowlug heeft, naast de 4 studs (bij de o, u en de 2 l) nog 25 plates (25 plates = 10 studs).

De kunst van dit soort SNOT zit hem niet zozeer in het verzinnen van de lijnen, maar meer in hoe je het een en ander aan elkaar vast maakt. Het is in ieder geval makkelijker om dit 2 studs diep te doen. En als de achter- of binnenkant niet in het zicht is, dan kun je daar de raarste constructies verbergen die dit alles op de plaats houdt.

bb_snot_bracketbb_snot_brick

Er zijn vele LEGO onderdelen die niet alleen aan de bovenkant een of meer studs hebben, maar ook aan een of meer zijkanten studs of tubes. Hierdoor is het mogelijk om aan zo’n brick naar verschillende richtingen te bouwen. Er blijven ook steeds weer nieuwe onderdelen komen die zeer geschikt zijn voor SNOT.

Ook onderdelen die niet speciaal gemaakt zijn voor SNOT, kunnen toch zeer geschikt zijn. Zoals bijvoorbeeld plate 1×1 with clip in combinatie met brick 1×1 with handle, scharnier onderdelen. Hieronder een aantal voorbeelden van onderdelen die gebruikt kunnen worden voor SNOT.

bb_snot_headlightbrick 1×1 with stud(s) on side, technic brick, headlight brick

bb_snot_technik-1x1

bb_snot_bricks-1x1

bb_snot_bracket-1x2-1x4

bracket 1×2-1×4 of 1×2-1×2

bb_snot_bracket-1x2-2x2

bracket 1×2 – 2×2

bb_snot_bracket-2x2-2x2

bracket 2×2-2×2

bb_snot_technikplatetechnic plate, neemt weinig ruimte in en zeer geschikt om van richting te veranderen

bb_snot_hingeplateplate hinge (with fingers), ook zeer geschikt om in op een plate dikte van richting te veranderen.

bb_snot_clip1plate with clip

bb_snot_clip-handle

plate with clip in combinatie met brick with handle, of plate with clip in combinatie met een bar element

bb_snot_cliplight

plate with clip light, met de oude (dunne rand) kun je binnen een brick dikte van richting veranderen. Met de nieuwere (dikke rand) kun je binnen een brick hoogte van richting veranderen (of eigenlijk dus ook op 1 plate dikte, maar je hebt dus wel een uitstekende plate).

bb_snot_fencefence

bb_snot_hingebrickbrick hinge

bb_snot_mflegMinifig beentje

bb_snot_brick-with-holes technic brick met gaten

bb_snot_brick-with-studsbrick with studs on sides

bb_snot_pigbrick with studs on sides

bb_snot_plate-2x2studs-on-side  plate 2 x 2 x 2/3

bb_snot_technik-joinereen technic 1/2 pin past in de onderkant van veel onderdelen, maar dan zie je wel het dunne ringetje. In een technic pin joiner valt dat ringetje weg.

bb_snot_panel123 In een panel 1x2x3 (oude vorm dus zonder steunrandjes) passen precies twee 2×3 plates, zo kun je een panel ook gebruiken in SNOT werk. Vooral handig om lijnen te maken in mozaieken.

bb_snot_2panel123

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
Lees meer

Bouwtechniek: Cijfers en Letters

Er zijn een aantal manieren om letters in of op een bouwwerk te maken. Stickers Gebruik van lego onderdelen met letters er op Door studs-out 3D letters van bricks en of plates Combinatie van horizontale en verticale plates, bricks en tiles.
Total
0
Share