Bouwtechniek: Cijfers en Letters

Er zijn een aantal manieren om letters in of op een bouwwerk te maken. Stickers Gebruik van lego onderdelen met letters er op Door studs-out 3D letters van bricks en of plates Combinatie van horizontale en verticale plates, bricks en tiles.

Er zijn een aantal manieren om letters in of op een bouwwerk te maken.

  • Stickers
  • Gebruik van lego onderdelen met letters er op
  • Door studs-out
  • 3D letters van bricks en of plates
  • Combinatie van horizontale en verticale plates, bricks en tiles.

 Stickers

Veel LEGO sets maken gebruik van stickers. Maar die stickers zijn specifiek voor die set. Het zou dus wel heel toevallig zijn als je die stickers ook voor je MOC kunt gebruiken. Het is waarschijnlijker dat je zelf stickers moet maken. Het maken van stickers is iets voor een apart artikel.

Lego onderdelen met letters

Brick 1×1 met letter opdruk
bb_abc_letterstenen
De tile 1×1 met letter opdruk
bb_abc_lettertiles
De onderdeeltjes uit de LEGO-pen met letter opdruk ,

Clikits onderdelen met letter opdruk
bb_abc_letterclikits

Met de legoelementen met letters ben je beperkt in de mogelijkheden (vaste kleur en grootte). Het is dus vaak nodig om zelf je letters te maken.

bb_abc_trijntje_rick2000
Bedrukte tiles gebruikt als naam voor modular building door Trijntje (foto Rick2000)

 

Zelf je letters bedenken.

Een manier om zelf je letters te ontwerpen, is door ruitjes papier te gebruiken en letters te tekenen. Een 1×1 brick of plate is vierkant als je er bovenop kijkt, daarom dus ruitjespapier met vierkante ruitjes gebruiken.
bb_abc_lego

Doordat bricks en plates vierkant of rechthoekig zijn, worden de letters ook wat hoekig, maar ronde vormen of schuine letters zijn toch ook wel te maken. Afhankelijk van hoe groot de letters uiteindelijk moeten worden, kun je de ronde vorm beter benaderen.

Het stud-out ontwerp kun je ook vertalen naar gestapelde bricks (of plates) en ook naar vertikale bricks of plates. De letters vervormen dan wel wat: bij de ene worden de letters dan relatief hoog, bij de andere hoog en smal. Door het speciale legoruitjespapier (ruitjes ter grootte van een 1×1 plate) te gebruiken kun je op ware grootte ontwerpen.
bb_abc_e

  • Het is niet nodig om een heel alfabet te ontwerpen als je maar een paar letters nodig hebt.
  • Je kunt ook een bestaand lettertype nemen en dit op (lego)ruitjespapier overnemen, en dit letterype dan zo goed mogelijk benaderen.
  • Dezelfde ontwerp methode is te gebruiken voor een logo (plaatje)

Studs out

Met de studs-out methode wordt bedoeld dat er op een (base)plate ondergrond letters gemaakt worden van bricks, plates of tiles. Met de studs omhoog (zichtbaar) dus. Dit wordt vooral gebruikt bij (stud-out) mozaiek, maar je zou het stud-out stuk ook via SNOT in een bouwwerk kunnen verwerken.

Studs out mozaiek van Dennis Bosman (legotrucks). Ook goed te zien dat je niet alleen letters, maar ook een afbeelding kunt maken.

3D letters

3 dimensionale letters kun je maken van bricks, plates maar ook slopes en afgeronde bricks zijn nu goed te gebruiken. Deze letters kun je los in de ruimte zetten, of in reliëf op een achtergrond.

bb_abc_moc

 

bb_abc_esso
De letters van het ESSO tankstation van Neverroads zijn een mooi voorbeeld van 3D letters in reliëf.

Combinatie van horizontale en verticale plates, bricks en tiles.

Letters die egaal met de muur moeten zijn, kun je natuurlijk ook maken (grafiti op een muur, naam of logo op een vrachtwagen of trein).

Om de letters aan elkaar, en aan het uiteindelijke bouwwerk, vast te maken is er meer of minder SNOT werk nodig. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat het totale aantal verticale lijnen (verticaal over de hele hoogte!) een veelvoud van 5 is, want dat komt overeen met een veelvoud van 2 studs breed. Ook moet je op vele plaatsen de studs afdekken met een tile. Het is daarom handig om eerst het hele woord op papier te tekenen en daarop uit te vogelen waar een tile moet komen en waar je hele bricks kunt gebruiken.

bb_abc_neverroads_barman-1
Poffertjeskraam van Neverroads (foto Barman)
bb_abc_tafol_P1050418
Saloon van TAFOL

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van letters die al door andere AFOLs (Adult Fan Of LEGO) zijn uitgewerkt. In volgorde van moeilijkheid (van simpele SNOT tot ingewikkelde SNOT).

40u hoog, simpele SNOT

bb_abc_railton_kop
Jason J. Railton heeft de volgende letters uitgewerkt. Het voordeel van deze letters is dat ze smal zijn, dat er veel variatie mogelijk is en dat er maar een simpele SNOT techniek voor nodig is. Al deze letters zijn SNOT en 40u hoog (een 1×4 plate verticaal).

Dunne letters en cijfers zijn uitgewerkt,
bb_abc_railton_dun
en ook dikke letters en cijfers zijn uitgewerkt door Railton
bb_abc_railton_dik

bb_abc_aOm deze letters in je bouwwerk vast te maken, kun je de volgende techniek gebruiken. Wat 1x1x1 technick bricks en halve pin, en natuurlijk de nodige tiles.

 

Door de letters afwisselend een andere kleur te geven, kun je ze direct naast elkaar plaatsen (dus zonder ‘spatie’ ertussen). Ook is het goed mogelijk om een schaduw effect te maken.

-einde Railton-

28u hoog, simpele SNOT

Een variatie op de letters van Railton is bedacht door James Mathis. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de rij plates of tiles onder en boven de verticale plates. Mathis heeft maar een paar letters volgens deze methode gemaakt. Hieronder volgt een bijna kompleet alfabet zoals het er volgens de Mathis methode uit kan zien.
bb_abc_mathis

Minpuntje van deze methode is dat de horizontale of schuine dwarsstreepjes moeilijk te maken zijn. Wat natuurlijk alleen maar vervelend is als je net die letters nodig hebt. Een K of H is eigenlijk niet te maken, en de S en Z zijn niet echt fraai.

Met de 1x1x1 slope tiles zou je een K kunnen maken.  Deze K is 20u hoog. Het is ook nog simpele SNOT, maar de richting van de plates verandert in deze K.bb_abc_k

 

 

De methode Mathis is natuurlijk ook op 48u hoog toe te passen. Hieronder een door MOCkingBird uitgewerkt alfabet, maar er zijn nog vele andere letters mogelijk.
bb_abc_mockingbird

Salloon door mockingbird. Letters met schaduw effect.
Salloon door mockingbird. Letters met schaduw effect.

-einde Mathis-

 20u hoog, SNOT
bb_abc_jbc_kop

Sonnich Jensen, Didier Enjary, e.a. hebben een alfabet uitgewerkt dat maar 20u hoog is. (Door Enjary JBC letters genoemd). Hier is ook weer SNOT techniek nodig om de letters bij elkaar te houden, en om het geheel te verwerken in een bouwwerk.
bb_abc_jbc

bb_abc_jbc_techVeel van de JBC letters zijn hetzelfde opgebouwd (een kolom van 5 1-breede plates op elkaar geflankeerd door vertikale plates en tiles). Dit regelmatige patroon kun je aan elkaar maken, door de onderste 2 plates 2 diep te maken, en daarop afwisselend een 1×1 technic brick bb_abc_technicbrick en een 1×1 brick with studs on two opposite sides bb_abc_2studbrick te plaatsen.

 

bb_abc_silvio_P1050396
Letters in reliëf door Silvio

-einde JBC-

40u hoog, meer ingewikkelde SNOT
bb_abc_harshbarger_kop

Eric Harshbarger heeft ook een alfabet uitgewerkt. Dit is ook 40u hoog en is een combinatie van horizontale en verticale plates en tiles.
bb_abc_harshbarger

bb_abc_harshbarger_nr
-einde Harshbarger-

Met de basis van 5 verticale plates en 10 horizontale plates zijn een aantal combinaties te verzinnen. Dit maakt dat er in 40u hoog nog vele andere letters mogelijk zijn. En als je er ook nog de plate of tile laag boven en onder er bij betrekt, krijg je nog meer mogelijkheden.
bb_abc_possibility

Enkele voorbeelden van een letter ‘k’
bb_abc_k_example

Het ontwerpen op papier van SNOT letters is nog redelijk makkelijk. Maar het daadwerkelijk bouwen met LEGO kan veel moeilijker zijn. Door 2 diep te werken wordt het geheel al wat steviger. En het biedt dan ook ruimte om verschillende SNOT stukjes aan elkaar vast te maken. Als de achterkant (of binnenkant) niet zichtbaar wordt, dan kun je daar de nodige constructies maken om het geheel bij elkaar te houden.

Andere onderdelen

Ook andere onderdelen zijn geschikt om letters te maken.

Hier is bijvoorbeeld bar 4L gebruikt door Mr. Xenomurphy

bb_abc_xenomurphy

Tim Johnson van The New Elementary heeft brick modified 1×4 with groove gebruikt om letters met schreef te maken. Ook een mooi voorbeeld van letters in reliëf trouwens.

bb_abc_Tim Johnson_new_elementary_IMG_3278-1

 

Naslagwerken

Lugnet thread(s) over letters
http://news.lugnet.com/build/mosaic/?n=166
http://news.lugnet.com/build/mosaic/?n=425

Didier Enjary, artikel op freelug
Eric Harshbarger
Sonnich Jensen
Corey Sanders (Maskatron), stud out alfabet voorbeelden

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Related Posts
bricklink
Lees meer

Bricklink uitleg

Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen. Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die…
Lees meer

Modulaire LOWLUG Trein Layout

Met zoveel trein fanaten binnen LowLug is er maar één ding dat mist, namelijk een lay-out om al die mooie MOCs op te laten rijden. Een lay-out voor de trein vraagt echter een zee van ruimte, en is niet even iets dat je in een eentje in elkaar sleutelt. Zo is dan ook het idee ontstaan om een modulaire standaard te ontwikkelen waar meerdere mensen hun bijdrage aan kunnen leveren. Om dit alles enigszins bij elkaar te laten aansluiten zijn echter wel een aantal afspraken nodig, die hieronder beschreven worden.
Total
0
Share