Lego heeft in de jaren 90 en begin van dit millennium een flinke expansie gehad in het kleurenpalet. Bij sommige kleuren zullen vermoedelijk vraagtekens zijn, maar bij een aantal kleuren hebben AFOLs zeker baat bij gehad.
De zandtinten waren zeker een aanwinst. De kleuren worden op de dag van vandaag nog steeds gebruikt door AFOLs, maar daar heeft Lego ook beperkingen op gelegd. De kleuren zijn vrij zacht en zijn vaak voor meerdere doeleinden inzetbaar.
Zandgroen werd geïntroduceerd in Harry Potter als een leuk accent in gebouwen, maar dat heeft toch zijn weg gevonden in modulars, kastelen en voertuigen. De kleur is goed bruikbaar in landschappen, voertuigen en gebouwen.
Zandblauw werd geïntroduceerd bij Dino en Bionicle in 2001 en heeft, net als zandgroen, zijn weg gevonden in modulars. In Harry Potter kwam de kleur in gebouwen terecht. Zandblauw heeft zich al bewezen in gebouwen en voertuigen.
Helaas zijn er twee kleuren niet meer in productie.
De meest besproken kleur is zandrood. Deze kleur werd ook in 2001 geïntroduceerd en heeft voornamelijk in Space en Star Wars sets gezeten. In Harry Potter is nog 1 karakter verschenen met een zandrood gewaad. Toch is het een gemiste kans. De kleur is prima inzetbaar voor landschappen (rode zandtinten in regenwouden), gebouwen (baksteenkleur) en voertuigen (lichte roestkleur).
De meest onderbelichte kleur is zandpaars. Dit is een kleur heeft maar in 5 sets gezeten en voornamelijk in Life on Mars. In Star Wars is 1 figuur verschenen in deze kleur. Zandpaars is misschien niet de kleur voor landschappen, maar voertuigen en interieur zijn echt mogelijk met deze kleur.
Er hadden verschillende Space sets uitgebracht konden worden met zandpaarse accenten. Een zandrode modular met zandpaarse luifels of watervliegtuig met zandrode roestplekken en een zandpaarse rubberboot, het had mogelijk kunnen zijn. Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat Lego moest snijden in het kleurenpalet, maar ze hebben hier ook in hun eigen handen gesneden.