Review Blockheads.builders

1-blokheads-upload.png

Vandaag kwam het nieuws dat er een nieuwe “Laat je LEGO zien” site in de lucht is; Blockheads.builders (inderdaad, zonder .com of zo).

De site ziet er op het eerste gezicht lekker simpel uit, op een goede manier. Niet te veel poespas en duidelijke knoppen in het menu aan de bovenkant. Registreren is simpel. Na het invullen van je naam (let op; die zie je ook op de site), nickname, email en 2x hetzelfde wachtwoord (ahum) krijg je een activatiemail. Even op de link klikken en je bent binnen.

Algemeen gebruik

Het bovenste menu van links naar rechts, waarbij het meeste voor zich spreekt:;

  • Following: welke bouwers volg je met hun creaties
  • Newest: de creaties van iedereen van nieuw naar oud gesorteerd
  • Popular: het meest bekeken creaties
  • Builders: de bouwers op volgorde van aanmelden, laatste eerst
  • Tags: de lijst die ik net uitlegde
  • Contests: is nog niet ingevuld; even geduld
  • Blog: met nu nog alleen de introductie post
  • Search: zoeken; tags (maar alleen als ze al in de lijst staan) en andere kreten. Bouwers vind je door de knop [Builders] op de resultatenpagina aan te klikken, dit werkt op naam en nickname

Uploaden

Via de knop [Upload], de grote oranje knop met het pijltje omhoog, rechtsboven kom je op een nieuwe pagina. Hier sleep je maximaal 5 foto’s in het vakje, geef je de creatie een titel en beschrijving en kun je tot 10 tags invullen. Vervolgens kiezen of je commentaar wilt ontvangen, dit staat standaard aan en klik op [Publish].  Je maakt dus eigenlijk een soort mapje aan met de foto’s van je creatie. De beschrijving en tags gelden ook voor de hele creatie en gaan niet per foto.

De maximale grootte van een foto is 3Mb.  Ter referentie, de foto’s die ik gebruik zijn 533 x 800 en na Photoshop ongeveer 1,5Mb. Een foto rechtstreeks uit mijn spiegelreflexcamera is bijna 6Mb maar wel ruim 4600 x 3000 pixels. Je zou hier dus genoeg aan moeten hebben om foto’s fatsoenlijke grootte kwijt te kunnen.

Tags

De tags die je toevoegt zijn natuurlijk hartstikke handig bij het opzoeken van vergelijkbare creaties. Er staat al een hele lijst op de site. Te vinden via het knopje met de adreslabels. Ze staan alfabetisch dus het terugvinden kan redelijk snel. Hoe snel het duurt voordat een tag verschijnt in de lijst is me nu nog onduidelijk. De tag aawsummocslego en lowlug kwam ik al tegen maar de bekende kreet MILS die ik voor het eerst heb toegevoegd aan mijn upload staat er dan weer niet tussen. Nog even afwachten hoe dit zich ontwikkelt dus.

Creaties bekijken

Omdat je op een soort album klikt heb je dus automatisch alle foto’s van een creatie. Je scrollt hier handmatig doorheen door de bolletjes er onder aan te klikken. Donker is de foto die je bekijkt en grijs de andere foto (‘s).

Je hebt dan meteen de mogelijkheid om de creatie te “liken” en je krijgt de beschrijving erbij op links. Aangevuld met de tags en de mogelijkheid alles op social media te delen. Je ziet dat ik de Revamped Guarded Inn al mooi vind.

Wat ik hier wel mis is de mogelijkheid om de foto te vergroten, je bent gebonden aan het beeld dat je nu hebt. Tenzij je de rechtermuisknop weet te vinden en even drukt op “view image”. Dan krijg je de originele grootte.  Daarna weer afsluiten, doorklikken naar de volgende foto en eventueel het proces herhalen. Ook had ik graag de pijlen links en rechts zien verschijnen zoals in een gallery-view zodat je makkelijker door de creatie heen bladert.

Je eigen creaties

Zoals ik al zei is het uploaden redelijk makkelijk maar het terugvinden van je foto’s net wat minder intuïtief. Je gaat dan via je naam, aanklikken voor dropdown-menu en dan View profile aanklikken.

Je krijgt dan een mooi overzicht van jezelf en al je creaties. Dit is hetzelfde als wat iemand anders ziet zodra er op je naam geklikt wordt en de manier om alle creaties van een bouwer te zien. Door het klikken op je eigen naam of die van iemand anders kom je vanaf elke pagina weer op dit overzicht uit.

De links onder “creations”, “like”, “following” en “followers” brengen je verder naar wat degene leuk vind of wie degene volgt of gevolgd wordt door.

Voorlopige conclusie

Voegt het iets toe? Ja, ik denk het wel al is het maar omdat andere specifieke LEGO foto-sites hun eigen beperkingen hebben. Brickshelf is een ramp om naar te uploaden, als ze er al niet weer eens uit liggen en MOC-pages is ook niet het meest gebruiksvriendelijk naar mijn mening. Op een algemene site zoals flickr kom je dan weer heel veel andere dingen tegen, wat ook leuk kan zijn.

Voordelen zijn voor mij het specifieke LEGO karakter en het werken in de creaties. Bouwers en gelijke creaties zijn makkelijk te vinden via de zoekfunctie of de tag-lijst.

Nadeel kan zijn de beperking tot 5 foto’s per creatie. Dat wordt kiezen of meerdere creaties per creatie; overzicht Bank, details Bank en minifigs Bank bijvoorbeeld.

Natuurlijk is het in dit stadium nog even afwachten hoe de site zich verder gaat ontwikkelen en door hoeveel mensen het gebruikt gaat worden. Als het gebruik stilvalt dan houdt het ook voor deze site op. Iets waar we met flickr voorlopig niet bang voor hoeven te zijn.

Ik zou zeggen, probeer het eens uit en laat weten of je er op zit.

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share