MOC in the spotlight: Lost at the Bazaar

Lost-at-the-bazaar-Medium.jpg

ID5 heeft eerder een Moc van de Maand gehad, een Space Police voertuig. Ditmaal is het zijn Afrikaanse inzending voor de Summer Joust – een castle bouwwedstrijd op Flickr – die in de spotlight staat. ID5 is dit jaar weer enorm productief. In februari een space voertuig per dag voor Febrovery, wat middeleeuwse mocjes, een Monkie Kid meets Cyberpunk eethuisje en voertuigen, Aquasharks, een soldatenfort voor een pirates contest, en al meerdere inzendingen voor de Summer Joust, waaronder deze. Indrukwekkend Ids!

Bedankt.

Foto: Lost at the bazaar – details 2, door Ids de Jong

Waar haal je de tijd, energie en inspiratie vandaan?

Tijd is altijd lastig, Febrovery vind ik zelf het lastigste om te doen, omdat je voor elke dag in de maand een MOC bouwt. Gelukkig heb ik in de weekenden wat voor kunnen bereiden voor de rest van de week, maar langer dan een maand moet het ook niet duren. Doordeweeks heb ik meestal niet veel tijd, behalve aan het eind v/d middag avond. Maar ik vind het meestal wel ontspannend om dan weer even met de LEGO bezig te gaan, en afhankelijk van of ik al een idee/inspiratie heb. Sommige bouwwerken maak ik in 1 zitting, +/- 3 uur maximaal (exclusief foto/foto bewerking tijd). Die Aquasharks duikboot was een vrijdag middag werkje na het werk, ongeveer 2 uur geloof ik. Energie is meestal afhankelijk van of ik wel of geen inspiratie kan vinden of een goed idee heb. Inspiratie komt uit van alles en nog wat, het zien van andere MOCs, oudere thema’s van LEGO zelf, films/series/games, maar ook afbeeldingen van verschillende onderwerpen.

En de parts: moet je vaak weer afbreken en uitsorteren of heb je gewoon een grote voorraad?

Jaren verzamelen geeft inderdaad een aardig grote collectie, desalniettemin koop ik ook wel aardig wat blokjes bij. Vooral de laatste jaren aangezien ik nu eindelijk echt aan het MOCen geslagen ben. Veel klassieke of unieke blokjes heb ik wel, maar grotere hoeveelheden bouwblokjes kwam ik dan weer tekort nu ik wat grotere dingen bouw. Mmedium nougat bijvoorbeeld, hier van heb ik aardig wat van gekocht om deze MOC mee te maken, of grijs voor de Novemburcht 2021 inzending. Meestal breek ik pas dingen af als ik de blokjes echt nodig heb, aangezien ik nog aardig wat ongesorteerde blokjes heb en dan hoef ik die eerst niet te sorteren. 😛 Maar dit jaar ben ik begonnen met het wat beter sorteren van mijn LEGO en dat bouwt toch een stuk makkelijker.

Lost at the Bazaar doet me denken aan de grote moskee in Djenné (Mali) gemixt met moorse architectuur zoals we die kennen uit vakantiefolders voor Tunesië. In hoeverre maak je gebruik van afbeeldingen van bestaande gebouwen? (op Flickr vertel je er al wat over…)

Om even de opdracht omschrijving van de categorie te herhalen:
“Get ready to explore medieval life in Africa! Elaborate temples, unique fortresses, bustling cities, or rural village life, the choice is yours! Africa is a massive place, so you have quite a lot to choose from. If you’re unsure where to start, some great sources of inspiration are medieval Moroccan, Egyptian, Great Zimbabwe, Somalian, Nigerian, and Aksumite cultures. Entries to this category should be historically inspired and/or lean towards realistic interpretations of life, architecture, agriculture, mythology, religion, culture, etc. during the times bounded by the contest rules.”

Aangezien de MOC realistisch en/of gebaseerd op de werkelijkheid zou moeten zijn heb ik er voor gekozen om wat foto’s van echte gebouwen te bestuderen. Ik kon niet heel veel vinden over de rest van Afrika in de middeleeuwen met ook nog een beetje interessante architectuur dan de foto’s die ik zag van gebouwen in Marokko. Allereerst kwam ik foto’s van Ait Benhaddou tegen.

Foto: Ait Benhaddou, door Karen

Hier mee ben ik aan de slag gegaan voor de toren en de poort, voor de poort heb ik wel wat meer kleur gebruikt dan in het echt. Vervolgens leek het me toch leuk om nog wat meer kleur aan de MOC toe te voegen. Hiervoor ben ik op zoek gegaan naar gebouwen die ik zou kunnen namaken en binnen de tijdperiode van de opdracht vielen. Als snel kwam ik uit bij de Kasbah moskee.

Foto: Kasbah Mosque, door David Cunningham

Deze is gebouwd rond 1190, dus perfect om al te bestaan in de middeleeuwen. Het belangrijkste om goed te krijgen waren die patronen op de gevel. Op een gegeven moment bedacht ik dat dat het beste lukte door dat deel volledig op de kop te bouwen aangezien ik dan die clipjes kon gebruiken. Voor de tegels heb ik de draaischijf onderkant gebruikt voor een mooi patroon.

De sfeer wordt heel erg neergezet door je kleurgebruik. Hoe ben je tot je kleurkeuzes gekomen? Wat verder opvalt is het gebruik van ritmisch herhalende patronen op vooral de hogere delen van de gebouwen, en het contrast met de veel chaotischer markt en plein onderaan op de voorgrond. Pas je dit soort structuren en het contrast bewust toe?

Veel gebouwen in Marokko zijn gemaakt met rode zandsteen. Ook lijken de gebouwen, afhankelijk van de foto een beetje rood. Wat ook meespeelt is dat de meeste MOCs die ik over dit thema zag, gemaakt zijn met tan. Hierdoor was er wat extra motivatie om voor alles medium nougat te gebruiken. Ik heb overwogen om een andere kleur te gebruiken aangezien in de middeleeuwen de gebouwen mogelijk geschilderd waren, net zoals in het oude Egypte, maar daar kon ik niet veel over vinden. Dus medium nougat is de uiteindelijke kleur geworden.

Die ritmische patronen geven een soort rust, ondanks dat het redelijk felle kleuren zijn, ik vind het altijd wel leuk om 1 of ander motief in een MOC te gebruiken als het past bij het onderwerp. In dit geval had de inspiratie bron het ook, dus paste het extra goed. Op de poort en in het lage gedeelte naast de hoofdtoren heb ik zelf een patroon verzonnen wat er bij zou passen. Voor het chaotischer marktplein heb ik inderdaad bewust gekozen, om ook de drukte wat weer te geven.

Foto: Lost at the bazaar – details 1, door Ids de Jong

Wat ook bijdraagt aan de sfeer op de mooie foto’s is de kleur van de achtergrond. Zo’n tropisch hete Sahara-hemel. Heb je tips voor de lezers hoe je dit voor elkaar krijgt?

Allereerst is het belangrijk om goede heldere/duidelijke foto’s te maken voor een zo strak mogelijk achtergrond (het liefst met een kleur die niet aan de rand van de MOC voorkomt). Ik ben geen fotoshop expert, maar met GIMP (een gratis tool) kun je aardig wat bereiken met simpele handelingen. Die kunnen wel aardig wat tijd kosten om onder de knie te krijgen, maar ook tijdens gebruik. Het is overigens niet de enige manier om tot dit resultaat te komen.

Een beknopte samenvatting van de handelingen: Het begint met de foto goed bij te snijden, en een transparante laag aan de foto toe te voegen. Vervolgens heb je een optie om “Fuzzy select” om delen van de achtergron, die niet bij de MOC horen te selecteren, die kan je dan met de delete knop verwijderen. Als de achtergrond van de MOC transparant is kun je een nieuwe laag toe voegen aan de foto, met een specifieke kleur. Vervolgens kun je nog een “gradient” toevoegen op die achtergrond. Vervolgens moet je de bewerkte foto als bovenste laag positioneren en dan kun je die weer exporteren en krijg je dus je bewerkte foto met zelf gekozen achtergrond.

Wat bij veel bewonderaars meteen in het oog sprong zijn die twee ooievaars (want dat zijn het toch?). Had je vooraf al het idee dat dit eye-catchers in je foto zouden worden?

Toen ik sommige foto’s bekeek, zag ik wat ooievaars zitten, en bedacht ik me dat ik er nog 1 in elkaar had zitten van een vorige MOC.

Foto/moc: The band of the Wolf hideout, door Ids de Jong

Deze heb ik toegevoegd, en toen kreeg ik de tip om misschien een nest/vliegende ooievaar toe te voegen. Dat vond ik wel een heel goed idee en ben daar mee aan de slag gegaan. Toen ik die vliegende ooievaar gemaakt had was het nog een kwestie van plaatsing in de MOC, daarbij heb ik wel bewust gekozen om die een centrale plek te geven, zodat die vanachter de linker toren tevoorschijn zou komen en zo naar het nest vliegt.

Wat vind je van de Summer Joust en de categoriën erin? Motiveert het je?

In het begin had ik nog niet echt een beeld bij de categorieën en wat ik er voor zou maken, maar al gauw kreeg ik wat ideetjes. Het hielp ook om wat vragen en antwoorden van anderen te lezen, bijvoorbeeld met betrekking tot de ‘Gradients’ categorie. En toen had ik ineens redelijk snel een idee voor mijn eerste inzending en ging ik daarmee aan de slag. Het motiveert me dus zeker, vooral met eens wat anders dan anders bouwen, dat is wel erg leuk. Ik denk niet dat ik iets van Marokko nagemaakt zou hebben zonder deze categorie.

Ik krijg het idee dat sommige contests je aansporen tot groter bouwen en met meer oog voor ook de fotografie dan je in het verleden deed.

Ja dat denk ik ook, maar dat komt ook mede omdat ik nu meer bouw dat het ook gemakkelijker gaat om groter te bouwen. Goede foto’s maken speelde altijd al een rol, maar ik ben nu ook meer bezig met de presentatie van die foto’s (en het bewerken ervan dus) wat meespeelt met de beoordeling voor die wedstrijden.

Hoe kijk je tegen je eigen ontwikkeling als bouwer aan? Heb je nog toekomstplannen?

Hoe meer ik bouw, hoe meer ik let op verschillende details en ik probeer me zelf natuurlijk te verbeteren. Goed naar het commentaar luisteren/lezen en de verbeter punten proberen aan te pakken.

Veel succes met de Joust!

 

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share