MOC in the spotlight: Kasteel der Kleuren

topview2_web Stuifzand-castle-full-frog.png

Onze Lowlug ambassadeur en initiator bouwt niet heel vaak, maar als Stuifzand een moc bouwt is dat vaak raak. Bezoekers en deelnemers van Lowlug XL in Meijel konden deze moc al in het echt zien. Dit kasteel valt op door zijn kleurenpracht. Als je beter kijkt zie je dat het ‘m vooral in de boomblaadjes zit. De bulk bestaat uit bekende castle-kleuren.

Full view, foto by koffiemoc

Waar komt de inspiratie voor deze moc vandaan?

Ik bouw meestal castle, dat is echt mijn comfort zone. Ik had eerst een idee met een grote centrale toren, maar dat werkte niet goed. Die toren staat nog thuis. Wat van dat idee is overgebleven is de ring met kleine torens. De kleuren staan voor de verschillende kunsten. De belangstelling voor kunst heb ik van mijn ouders meegekregen. Als nouja, “kunstenaar”, ben je een kanaal voor ideeën denk ik.

Is bouwen voor jou stress of ontspanning?

Ja, allebei. De balans gaat meer naar ontspanning als het thema me ligt. Castle in ieder geval, maar ook (futuristische) city. Een gezamenlijke layout levert meer stress op. Dan moet je echt oppassen dat je je niet teveel aanpast. Maar als de moc klaar is, dan is het weg. Dan hoef ik er niets meer mee. En de meeste Lowluggers zijn winterbouwer, maar ik ben een zomerbouwer. In de winter heb ik geen tijd en energie voor zo’n moc.

Detail met hijs, foto by koffiemoc

Hoe bouw jij eigenlijk? Maak je eerst schetsen?

Nee, ik schets nauwelijks of helemaal niet. Uiteindelijk wordt het toch iets heel anders. Ik begin vaak met de huizen en andere gebouwen. De ondergrond komt als laatste en plantjes komen soms pas aan bod als ik het opbouw in de expositieruimte. Nog even snel wat bloemetjes en blaadjes op zijn plek drukken. Wat ik wel deed bij dit bouwwerk is dat ik de Guarded Inn – revamp had laten staan, en die heb ik gebruikt voor de schaal en de verhoudingen van deze moc.

Guarded Inn redesign, foto by Stuifzand

Je hebt een herkenbare bouwstijl, een soort ‘klare lijn’. Hoe zie je dat zelf?

Het is wel moeilijk of in ieder geval moeilijker geworden, om origineel te zijn. Er zijn nu zoveel enorm goeie en originele moccers. Ik ben geen vernieuwende bouwer. Ik hou ook niet zo van die fragiele supergedetailleerde ruïnes. Ik heb in deze moc wel de techniek van half-aangedrukte tiles voor de dakpannen gebruikt. Durf bijna niet meer aan te komen met gewone slopes voor een dak. Je krijgt ook van die blokkerige randen op de kopse kant. Ik heb nog wel gewone slopes in de torenspitsen gebruikt.

Details daken, foto by koffiemoc

En techniek?

Ja, er moet wel beweging in. Dus ik heb dat hijsmechanisme. En de poppenkast (waarin de twee poppen op en neer bewegen), dat is een vrij laat ideetje. Ik ben niet zo’n technic bouwer. Maar gelukkig zijn er altijd Lowlug-leden die snel hulp kunnen bieden.

Werkende poppenkast, foto by koffiemoc

 

Moc-topic van Stuifzand

Share
Tweet
Pin it
Share
Share
Share
Geef een reactie
Related Posts
Total
0
Share